MM onderzoekt

Nieuwbouwhuis deel 1: Hypotheek

Inmiddels is het de meeste mensen die mij – via social media kanalen – volgen wel duidelijk; wij hebben een nieuwbouwhuis gekocht. Om precies te zijn: in april 2015 hebben wij het koopcontract getekend en op 1 november 2015 is de bouw gestart. En dan is over 2 weken eindelijk het moment daar. 1 jaar en 2 maanden nadat wij het koopcontract hebben getekend, krijgen wij de sleutel overhandigd van ons eerste, eigen huis! In deze serie vertel ik jullie welke stappen wij hebben doorlopen in de aanloop naar ons nieuwbouwhuis.


nieuwbouwhuisHet kopen van een nieuwbouwhuis gaat op een andere manier dan het kopen van een bestaand huis. Naast het feit dat (in de meeste gevallen) de huizen nog niet gebouwd zijn, koop je het huis van de projectontwikkelaar en is deze vrij op naam. Als het beoogde percentage huizen is verkocht, kan de aannemer beginnen met de bouw. Maar dan is het wachten.. Een huis is niet in 1 of 2 maanden gebouwd.

 

 

En die tijd moet je zien te overbruggen. Vanaf het moment van de bouwstart betaalden wij namelijk al een deel van de hypotheek. Als je daarnaast ook nog een woning huurt, moet je dus rekening houden met een aantal maanden dubbele lasten. In veel gevallen kan je deze financiering meenemen in de hypotheek, maar ideaal is het niet. Onderstaand een duidelijk overzicht van de voor-en nadelen van een nieuwbouwhuis. Erg handig om rekening mee te houden tijdens de aankoop:

 

voordelen nadelen nieuwbouw
Bron: De Hypotheker

 

Aangezien de woning (zo goed als) leeg wordt opgeleverd, dien je een groot gedeelte zelf aan te schaffen. In ons geval zijn dat de volgende onderdelen:

 

  • Keuken
  • Wc
  • Vloeren
  • Muren
  • Schutting
  • Raamdecoratie
  • Verlichting

 

De badkamer is bij onze woning inbegrepen. Echter, de overige onderdelen betaal je van je spaargeld of bouwdepot. Wij hebben ervoor gekozen om een gedeelte zelf te betalen en de rest aan te vullen met het bouwdepot. Dit is een aanvulling op je hypotheek wat je enkel mag gebruiken voor (vaste) inrichting en investering van je woning.

Na bepaling van het hypotheekbedrag en de nodige check-ups is het dan eindelijk zo ver. De offerte is getekend en de hypotheek staat op naam!

Wij hebben de hypotheek-offerte in juni 2015 getekend en toen was het wachten.. Wachten op het seintje van de aannemer dat de bouw is begonnen. En dat seintje kwam voor ons op 1 september. Het moment dat de akte van levering getekend kan worden bij de notaris en dat de eerste factuur (die van de grond) binnenkomt. Die eerste factuur wordt door de notaris aan de projectontwikkelaar betaald en dat is dus ook het moment dat wij eigenaar zijn van dat stukje grond.

Vervolgens wordt het resterende bedrag van de hypotheek op een speciale bouwrekening gestort en dienen wij de facturen die vanaf dat moment rechtstreeks van de aannemer komen, zelf te betalen. Over het deel van de hypotheek dat op deze bouwrekening staat, ontvangen wij rente van de geldverstrekker. Daarnaast betalen wij vanaf 1 september al een klein deel van de hypotheek. Dit zal alleen nog maar oplopen, naarmate de facturen binnen gaan stromen.

akte van levering tekenen

Maar op dat moment is het vooral afwachten.. Afwachten en hopen op niet teveel vorst en tegenslagen, wat tot vele vertragingen kan leiden. Vanaf de start van de bouw hebben wij iedere week de vorderingen bekeken en die ga ik natuurlijk met jullie delen.

Volgende keer meer!

 

Handtekening

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. […] Nieuwbouwhuis deel 1: De hypotheek […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.