Techtalk

12 handige apps om te gebruiken tijdens de Corona crisis

Jeetje jongens.. houden jullie het thuis zitten nog vol? Ik vind het heftig hoor. Je thuissituatie is nu ineens het enige onderdeel van je leven en ik vind dat best intens. Vooral omdat werken, voor de kids zorgen en het huishouden onder 1 dak doorgaan. Maar we gaan door. We wisselen creatieve ideeën uit om de kinderen te vermaken, zetten ze soms uit pure wanhoop maar weer voor de tv en houden de vrijdagmiddagborrel voor de laptop. En vorige week werd bekend dat we er nog zeker een maand zo bij zitten. Ik heb nauwelijks vrije tijd over, maar mocht je dat nog wel hebben: hier een aantal apps die het leven in deze lockdown periode een stuk leuker maken!


Er zijn natuurlijk zoveel apps die je nu wat afleiding kunnen geven, maar ik heb geprobeerd de meest handige, efficiënte en bijzonder apps te kiezen. Onderverdeeld in verschillende categorieën, namelijk: thuiswerken & concentratie, fit & gezondheid en ontspanning. Aangezien het allemaal apps zijn die in de huidige situatie passen, heb ik voor deze categorieën gekozen. Lijkt mij het meeste van toepassing. De lijst is samengesteld met medewerking van mijn trouwe Instagram volgers overigens!

Gratis apps voor ontspanning

Houseparty

Voor wie onder een steen gelegen heeft en deze app niet kent: het is een videochat app waarin je met vrienden kunt videobellen en tegelijk een spelletje kunt spelen. Heb het geprobeerd met mijn collega’s maar ik vond het geen succes. Mijn telefoon raakte oververhit en het spel liep vast. Ik denk dat het komt door mijn Iphone. Maar.. probeer het gerust zelf! De privacyvoorwaarden schijnen echter wel erg gebrekkig te zijn en ook kun je je account niet zomaar verwijderen.  Je kunt er verschillende spelletjes doen, maar bovenal gezellig met elkaar kletsen en dus spelletjes spelen.

Luisterbieb

Wegens de coronacrisis heeft de Luisterbieb een selectie van haar luisterboeken gratis beschikbaar gesteld aan niet-leden! Zo fijn.. Op die manier kun je de nieuwste boeken gratis beluisteren. In de auto, tijdens het sporten, het huishouden of voor het slapen gaan. En het zijn niet de minste titels die de Bieb heeft geselecteerd. Een kleine opsomming:

 • De meeste mensen deugen – Rutger Bregman
 • 21 dagen niet klagen – Kevin Weijers
 • Hoe gaan we dit uitleggen – Jelmer Mommers
 • Hoe overleef ik moeilijke collega’s – Jörg Berger

Installeer de app, schrijf je in en geniet van heel veel gratis topboeken!

Handige apps voor thuiswerken en concentratie

BeFocused : effectief werken volgens het Pomodoro principe 

Deze app werkt volgens de Pomodoro techniek: een time-management methode waarbij je in tijdsblokken van 25 minuten aan een taak werkt, om vervolgens een pauze van 5 minuten te nemen. Veel mensen hebben er baat bij, getuige de hoeveelheid apps die deze techniek hanteren. BeFocused werkt ook zo. Je stelt allemaal timers in die gelinkt zijn aan een bepaalde taak en kiest zelf de lengte van je pauze. Verdwalen in de duizenden Instagram posts en loeren op LinkedIn kun je op die manier eventjes uitstellen tot jouw volgende welverdiende break. Ideaal nu de meeste mensen thuiswerken en de concentratie soms ver te zoeken is.

Stand up! – Herinnering om te blijven staan tijdens je werkdag

Nu een groot deel van Nederland thuiswerkt en op een andere stoel zit dan op kantoor, komen er aardig wat rug- en nekklachten bij. Vooral omdat we thuis misschien ook aan 1 stuk doorwerken en in een andere omgeving zitten. Met de app Stand up! Of de Stand up reminder (Android), stel je in hoe lang je aan het werk gaat en wanneer je een melding krijgt om te gaan staan. Je kunt ook instellen hoe lang je moet gaan staan en welk signaal je hierbij te horen krijgt. Ook goed om even uit die ‘werkmodus’ gehaald te worden en iets anders te gaan doen voor enkele minuten. Om vervolgens weer geconcentreerd verder aan de bak te gaan 😉

HLTH – zithouding verbeteren

Deze app is enkel beschikbaar op een Macbook of Imac en wordt de laatste weken ineens heel veel gedownload. Logisch, want nu iedereen ineens thuiswerkt en een redelijk slechte werkhouding aanneemt, is een hulpmiddel voor je zithouding niet overbodig. De app is van Nederlandse oorsprong en de ontwikkeling ervan stond even stil omdat de oprichter te weinig trainingsdata had.

Dat is nu wel anders, dus de app is weer volop in ontwikkeling. Wanneer je de app gebruikt, geeft deze aan of je bijvoorbeeld te ver naar voren of naar achteren leunt. Om deze analyse te kunnen maken, heeft de app wel toestemming nodig om via je webcam deze houding te kunnen bekijken. Ik vind hem erg fijn, want wanneer ik te ver naar voren leun, krijg ik een notificatie waardoor ik mijn houding vanzelf weer verbeter. Helaas geeft de app geen melding als ik met mijn schouders opgetrokken zit, wat nogal eens gebeurd. Wellicht in de toekomst!

Krisp – wegfilteren van achtergrondgeluid tijdens zakelijke videogesprekken

Een noise cancelling app voor op je laptop. Ideaal! De app werkt met kunstmatige intelligentie en filtert alle achtergrondgeluiden uit jouw videocall. Wanneer je de app kosteloos wilt gebruiken, zit je voor een half jaar aan maximaal 120 minuten per week. Ik ben redelijk vaak genoodzaakt om met kinderen in huis een video meeting te doen. Nu staat mijn microfoon standaard uit, maar op deze manier kan ik gewoon praten zonder dat mijn collega’s zelf het achtergond geluid moeten filteren.

TodoIst – dé app voor to do lijstjes

Ik ben altijd groot fan geweest van Wunderlist, vooral voor de boodschappen. Ook voor het werk gebruik ik hem regelmatig en dingen die in huis bijvoorbeeld nog gedaan moeten worden. Onze paklijst voor Thailand heb ik er trouwens ook mee afgevinkt! Anyway, een multifunctionele lijstjes-app is een must in deze drukke tijd. Maar helaas stopt Wunderlist er mee. De vervanger vind ik niets, dus ik ben overgestapt naar ToDoIst.

Pluspuntje: Al je Wunderlist taken kun je nu ook importeren naar ToDoIst. Je kunt ook hier eindeloos lijstjes maken, categoriseren, filteren per dag, je kunt er een deadline aan hangen, delen met anderen.. Noem maar op.

 

Gratis apps om thuis te sporten

Nike Training club – work outs om thuis te doen.

Deze app bestaat al geruime tijd, net als de ‘running versie’ die ik altijd gebruik. Vooral in deze tijd vernieuwen ze razendsnel alle work-outs en stemmen ze af op het binnen zijn. Been, billen en buik worden zeker niet overgeslagen en alle oefeningen zijn duidelijk en redelijk makkelijk te doen. Wil je het hardlopen weer oppakken? Dan kun je Nike running club downloaden. Ook gratis!

Down Dog – Yoga app voor thuis

Een hele fijne app om thuis welke vorm van yoga dan ook te doen. En het mooie: tot 1 mei is de gehele app gratis te gebruiken. Je kiest zelf welk level, hoe lang, welke yoga vorm je wilt beoefenen en op welk lichaamsdeel je de nadruk wilt leggen. Bij mij is dat – na 2 zwangerschappen – de rug en core. Ik kreeg de app getipt van een vriendin en ik vind hem ontzettend fijn.

7 min workout – in 7 minuten trainen

Deze app gebruik ik vaak als ik de was doe 😉 Nadat ik de was eruit heb gehaald, leg ik snel een matje neer, zet de 7 min app aan, selecteer ik de training en doe ik een korte maar toch vrij intensieve work-out. Als je hem iedere dag of zelfs maar een paar keer per week doet, merk je na een aantal weken duidelijk verschil. De app is helemaal gratis, dus je krijgt er wel wat advertenties bij.

 

Fotoboeken maken op je smartphone met deze app

Ik deelde hem afgelopen week al even in mijn stories, maar juist nu mag deze app ook niet in dit lijstje ontbreken. De Once Upon app. Fotoboeken maken vind ik altijd zo’n gedoe.. Eerst alle foto’s op je computer zetten, uitzoeken per maand, importeren in het online programma van de fotoboekverkoper (is that even a word?) en dan nog eens orde zien te scheppen in die duizenden foto’s. Voor deze fotoboeken heb je alleen je telefoon nodig omdat daar alle foto’s al op staan. Ik maak ook regelmatig foto’s met mijn andere camera, maar die importeer ik altijd op mijn telefoon. Je start met het maken van een pagina, selecteert de foto’s uit je camerarol (ook nog eens verdeeld per maand) en kunt er eventueel een mooie tekst bij schrijven. Opslaan, klaar! En door naar de volgende spread. Ideaal om verder te gaan met je fotoboek tijdens een verveelmomentje.

 

Nu probeer ik iedere maand een mooie spread te maken van Jent zijn eerste jaar. Zodat ik in september een mooi verzamelboek heb. Er zijn enorm veel samenwerkingen te vinden tussen Once Upon en influencers die dan een kortingscode aanbieden. Helaas is deze vaak maar 1 week geldig. En ik weet niet wie een fotoboek in 1 week in elkaar zet, maar ik dus niet. Toegegeven; met deze app is het wel mogelijk. Totaal niet gesponsord deze tip, maar via Instagram kreeg ik heel veel bedankjes voor het aanbevelen 😉

App om te zien of je in contact bent geweest met een Corona patiënt

Deze app stond op mijn lijstje om te noemen, maar nu is sinds deze week duidelijk geworden dat de overheid het gebruik hiervan wilt onderzoeken. Of liever aanbevelen. Want des te meer mensen die deze app gebruiken en dus laten weten waar ze zijn geweest, hoe meer informatie over een potentiële besmetting waarmee je in aanraking bent gekomen. Het idee is dus dat de app kan tonen wie met een besmet persoon in aanraking is geweest waarna een quarantaine periode volgt. Belangrijker is dat de app kan opsporen met wie de besmette persoon in contact is gekomen om zo die mensen op te sporen. Maar ja, privacy hé.. Daar hechten we best wel wat waarde aan, gezien het feit dat al onze activiteiten dan worden bijgehouden. En wat gebeurt daarmee? Wie krijgt deze gegevens straks in handen? Allemaal vragen waar hopelijk de komende weken antwoord op zal komen. Tot die tijd kun je ze best even checken: SafePaths (testversie), of bijvoorbeeld Trace Together 

 

Anne

30 jaar, mama van Mats en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit en is daarom met Budgetmeisje gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 Reacties

 1. Mimi zegt:

  Leuke tips! Heb je bij de gratis versie van 7 alleen de full body variant beschikbaar of zie ik iets over het hoofd?

  1. Vreemd! Ik heb alle work-outs op de homepagina staan en ook de gratis versie..

   1. Mimi zegt:

    Ah volgens mij zie ik het al: je afbeelding toont een andere app dan waar je naar linkt. Volgens mij is je afbeelding de juiste of niey?

    1. Ah klopt! Blijkbaar zijn er heel veel gelijknamige apps. Ik heb nu de link geüpdatet. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.