Lijstjes

5 manieren om Sint Maarten te helpen

Het is voor ons nauwelijks voor te stellen in dit kikkerlandje. Een verwoestende orkaan die jouw huis, auto, schuur en weet ik veel wat nog meer in een paar windvlagen van je afneemt. Nee. Ik kan het me niet voorstellen en ik wil het me ook niet voorstellen. Wel vind ik het verschrikkelijk voor de mensen die op St.Maarten wonen en bijna alles kwijt zijn. Ze zeggen dat gezondheid en familie je belangrijkste bezittingen zijn, maar je huis komt toch echt wel op de 2e plaats. Ik wil ze onwijs graag helpen, maar vroeg me af hoe ik dat het beste kan doen? Hier zijn 5 manieren:


Giro 5125

“We zijn ontroerd over de grote betrokkenheid van Nederlanders bij de slachtoffers van de orkaan op de Caraïben.” zegt Merlijn Stoffels van het Rode Kruis. Vrijdag is er een landelijke actie opgezet door radio- en tv omroepen. Mede door de inzet van deze media kanalen en talloze vrijwilligers is er een enorm bedrag opgehaald. Hij kon vrijdag melden dat Nederlanders tot nu 13,3 miljoen euro hebben gestort op Giro 5125.

Wat gebeurt er met je donatie naar 5125?

Giro 5125 is het nationale banknummer voor de ramp van St.Maarten. Maar toch is ruim 65% van de Nederlanders huiverig over de bestemming van hun gedoneerde geld. Ergens logisch, niemand kan precies uitleggen wat er met de 505 miljoen Euro is gebeurt die in 2004 aan de Tsunami-ramp is besteed.

Daarom is het noodzaak er als hulporganisatie transparant en duidelijk in te zijn. En dat zijn ze. Het gedoneerde geld zal in ieder geval gebruikt worden voor het Nederlandse deel van St.Maarten. Het Franse rode kruis zal zorg dragen voor St. Martin, het Franse deel.

Dit is wat er direct met het gedoneerde geld gebeurt:

  • Eten, drinken en tentzeilen
  • Afgestemd per gebied/wijk hulpmiddelen zoals kleding, voedsel etc.. verzorgen
  • Medische zorg in speciaal opgezette klinieken
  • Jerrycans voor schoon drinkwater
  • Generatoren voor stroomvoorziening

wat gebeurt er met het geld van st maarten

 

Wil je liever een kleinschalig project steunen? Dat kan ook:

 

2. Doneeractie Sophie Mansveld

Sophie heeft vroeger met haar familie op het eiland gewoond en draagt het dus een warm hart toe. Ze heeft 2 zeecontainers geregeld die haar ingezamelde kleding naar St.Maarten zal brengen. Daarnaast is ze op donderactie.nl een inzamelingsactie gestart om de mensen op St.Maarten financieel bij te staan.

 

3. Persoonlijk kaartje vanaf St.Maarten

Een erg mooie actie, dit initiatief van Ruben Cress. Doneer 5€ en krijg een briefkaart van hem uit St.Maarten. Ruben is een freelance fotograaf en gaat naar St.Maarten om zijn vriendin te zoeken, de huidige toestand te fotograferen en het het opgebrachte bedrag te doneren.

Koop hier een kaart van Ruben.

 

4. Help de schoonouders van Immanuel Versteegh

donatie st maartendonatie st maartenOok de schoonouders van Immanuel zijn helaas al hun bezittingen kwijt. ” Omdat ze al boven de 60 jaar zijn, zal er te weinig pensioen zijn om hun bestaan opnieuw op te bouwen”. Immanuel wil ze helpen door een crowdfunding-actie te organiseren. Zo kunnen zijn schoonouders weer gaan genieten van het leven.

 

 

 

5. Doneer geen spullen, maar geef geld

En waarom dan niet? “In eerste instantie is het logistieker-wijs een drama. Daarnaast is het een kostbare zaak om goederen op te sturen en moeten hulpgoederen aan strenge eisen voldoen. Er wordt onder andere gelet op de houdbaarheidsdatum, de wijze van hoe iets verpakt is en bovenal de hygiëne.

Na de tsunami kreeg het Rode Kruis pallets met knuffels, waar ze uiteindelijk niets mee konden. Er is gewoonweg niet genoeg mankracht om alle spullen te controleren op die strenge eisen. Met geld kunnen de hulptroepen alles kopen wat ze nodig hebben in de regio zelf. Dat is goedkoper en sneller dan  het naar St. Maarten verschepen.

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.