belastingtips ouders
Geen categorie MM onderzoekt

Belastingtips voor jonge ouders in 2020

Op het moment van schrijven is het nog een paar dagen mogelijk om aangifte te doen over het jaar 2019.  Je kunt de aangifte in ieder geval tot 1 mei insturen of uitstel aanvragen. Altijd een gedoe, want waar heb je recht op en welke aftrekposten kunnen in jouw voordeel werken? Dit bracht me op het idee om een artikel te schrijven over belastinggerelateerde zaken, toeslagen en andere dingen die in jouw voordeel kunnen werken. Kinderen kosten namelijk geld. Een flinke duit laten we maar zeggen, dat is o.a. in dit artikel te lezen. Leuker kunnen ze het zeker niet maken, wel (niet altijd) makkelijker. En daar hoop ik met dit artikel aan mee te helpen.


Kinderopvangtoeslag

Ik schrijf binnenkort een uitgebreid artikel over de kinderopvangtoeslag, want er is veel meer over te vertellen dan een paar alinea’s. In het kort gezegd: Als je jouw kind naar de kinderopvang brengt, heb je recht op kinderopvangtoeslag. Hoeveel dat is, is afhankelijk van jullie inkomen en de leefsituatie. Daarnaast moet de opvang/gastouder geregistreerd zijn in het landelijk register kinderopvang. Dit is om te voorkomen dat iedereen zich zomaar kan aanmelden als gastouder/kinderopvang. Er worden namelijk strenge regels gehanteerd als het aankomt op kinderopvang.

belastingtips ouders

De hoeveelheid kinderopvangtoeslag die je kunt ontvangen, is compleet afhankelijk van jullie financiële inkomsten. Vroeger was het niet rendabel om je kind naar de opvang te brengen om vervolgens te gaan werken. Het salaris wat een moeder doorgaans verdiende, liep gelijk op met de kosten voor de kinderopvang. Tegenwoordig is het anders. Een kleine proefberekening:

Situatie 2020: Verdienen jullie, als gezin, een modaal inkomen van €37.000,-? Dan vergoedt de staat 88,9% van de kinderopvangkosten voor het 1e kind. Bij een 2e kind is dat maar liefst 94,6%. De rest van de kosten, wat je dus zelf betaalt, heet ‘de eigen bijdrage’.

Bekijk hier het hele overzicht in besluit van tegemoetkoming 2020 van kinderopvangkosten.

In 2019 was de tegemoetkoming vanuit de staat nog 88,4% bij een inkomen van €37.000,- en in 2018 was dat nog 86%.

Onthoud wel dat alle toeslagen die je ontvangt, een voorschot zijn. In het daaropvolgende jaar wordt de definitieve berekening gemaakt. Deze komt tot stand met behulp van het daadwerkelijk aantal uren opvang en jouw inkomen. De kinderopvang deelt de opvanguren en jouw werkgever deelt het verdiende inkomen met de Belastingdienst. Hier hoef je dus zelf niets voor te doen.

Update coronacrisis: Vanwege de sluiting van de kinderopvangcentra zitten alle kinderen thuis, maar worden de uren wel in rekening gebracht. Voor veel ouders is het een flinke som geld, naast het (wellicht) dalende inkomen. De staat heeft besloten om de eigen bijdrage over de periode 16 maart tot 28 april aan de ouders terug te betalen. Het plan is om dit bedrag in juni en juli uit te keren. Betaal de rekening van de kinderopvang dus wel om hogere rekeningen in de toekomst te voorkomen.

Verandering in inkomen/ aantal uren opvang/ uurtarief?

Zodra ik meer of minder ga verdienen, dan wijzig ik dat meteen in ‘mijn toeslagen’ van de Belastingdienst. Sterker nog, ik geef iets minder opvang uren op en rond ons salaris naar boven af. Dan ben ik er zeker van dat mijn definitieve berekening geen negatief bericht zal geven. Dit jaar moesten wij €20,- bijbetalen en dat was misschien wel meer geweest als ik onze salarissen niet naar boven had afgerond.

Wanneer geef je nog meer een wijziging door in mijn Toeslagen?

 • Als je gebruik maakt van meer/minder uren opvang
 • Het uurtarief wordt verhoogd
 • Je stapt over op een andere opvang
 • Je peuter gaat naar de peuterspeelzaal/BSO of TSO

Daarnaast kunnen er nog veel meer andere redenen van invloed zijn op de hoogte van je toeslag. Bekijk ze hier.

 

Spaargeld van je kinderen en eigen vermogen

Waarschijnlijk heb jij, net als wij, een spaarrekening geopend voor je kind voor of na de geboorte. Spaargeld voor jouw kind valt onder het eigen vermogen van jou en je fiscale partner. Net als jouw eigen spaargeld en eventuele beleggingen. Over bedragen onder €5.515,- betaal je geen schenkbelasting. Zolang je jaarlijks onder dit bedrag uitkomt met het spaargeld voor jouw kind, hoef je hier dus geen belasting over te betalen.

Heb je een spaarrekening voor jouw kind geopend onder je eigen naam? Let er dan op dat, als je dit spaargeld later aan hem schenkt, je hier schenkbelasting over moet betalen. Dit bedrag zal tegen die tijd ongetwijfeld boven de €5.515,- liggen, daarom is het handig om de spaarrekening direct al op zijn/haar naam te zetten. Tenzij.. je dit bedrag eenmalig aan je kind wilt schenken voor de aankoop van een huis (max € 103.643,- belastingvrij) of het bekostigen van een studie die minstens €20.000,- per jaar kost.

Als jouw totale eigen vermogen boven een bepaalde drempel komt, dan betaal je vermogensbelasting over het (fictief) rendement. Hoe dit precies in elkaar zit en welke percentages voor 2020 van toepassing zijn lees je in dit artikel. Voor 2020 zijn de volgende grenzen vastgesteld:

 • Als je geen fiscaal partner hebt: tot 30.846 euro
 • Als je wel een fiscaal partner hebt: tot 61.692 euro

Wanneer ben je fiscale partners?

Een fiscaal partner ben je als je samen staat ingeschreven op hetzelfde adres en je:

 • Met elkaar een kind hebt
 • Een notarieel samenlevingscontract hebt afgesloten
 • Geregistreerd partnerschap of getrouwd bent
 • Samen een huis hebt gekocht
 • Eén van jullie heeft het kind van de ander erkend.

Wat is combinatiekorting?

De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een heffingskorting die je kunt krijgen als minst verdienende ouder van twee werkende partners of als werkende alleenstaande ouder. De combinatiekorting is in het leven geroepen om ouders te stimuleren om te gaan werken. Je hebt ook recht op de korting als je een stiefouder bent, en pleegkind hebt of co-ouder bent. De korting kun je aanvragen als jouw kind(eren) jonger dan 12 is.

Jouw arbeidsinkomen als minst verdienende partner moet in ieder geval hoger zijn dan €5.072 om in aanmerking te komen voor de combinatiekorting. Als jij en je partner evenveel verdienen, dan krijgt de oudste van jullie de korting.

Hoeveel bedraagt de combinatiekorting in 2020?

Dat kan best een aardig bedrag zijn. Als jouw arbeidsinkomen in 1 jaar tussen de €5.072 en €30.233 ligt, bedraagt de korting (in 2020) 11,45% x (arbeidsinkomen -€5.072). Stel, ik (als minstverdienende partner) verdien €28.000 in 1 jaar, dan betekent dit dat mijn combinatiekorting over 2020 €2.625,- is.

belasting kinderen

Kindgebonden budget

Als je een kind onder de 18 jaar hebt en je inkomen is niet hoog, dan heb je misschien recht op het kindgebonden budget. Als je hier recht op hebt, dan ontvang je meestal ook een andere toeslag in de vorm van huur-, zorg of kindertoeslag. Je hoeft het kindgebonden budget dan niet aan te vragen, omdat De Belastingdienst dit automatisch mee berekend. Wanneer je je voorlopige berekening over de toeslagen van de Belastingdienst ontvangt, is de berekening voor kindgebonden budget hier dus in meegenomen.

Kinderbijslag

Kinderbijslag is een niet-inkomensafhankelijke sociale uitkering die sinds 1941 wordt uitgereikt aan ouders/verzorgers van thuiswonende kinderen tot 18 jaar. Als jouw kind 6 of 12 jaar wordt, heb je recht op meer kinderbijslag. De bedragen voor 2020 zijn als volgt:

 • 0 t/m 5 jaar: € 221,49
 • 6 t/m 11 jaar: € 268,95
 • 12 t/m 17 jaar: € 316,41

Nieuw in 2020 is dat kinderen t/m 17 jaar onbeperkt mogen bijverdienen, zonder dat dit invloed heeft op de hoogte van de kinderbijslag. Ook als het kind een opleiding volgt aan het HBO of de universiteit is er recht op kinderbijslag.

Middeling

Als jouw inkomen in de afgelopen drie jaar sterk wisselde, bijvoorbeeld omdat je minder bent gaan werken, dan kun je vermindering krijgen over de betaalde inkomstenbelasting. Volgens de Belastingdienst krijg je in de volgende situaties vaak geld terug:

 • Je bent in die drie jaar afgestudeerd en bent van bijbaan naar vaste baan gegaan.
 • Je hebt een ontslagvergoeding gekregen.
 • Je bent in de afgelopen jaren gestart of gestopt met werken.
 • Je werkt als freelancer of ondernemer
 • Je hebt onbetaald verlof opgenomen
 • Je bent minder gaan werken (bijvoorbeeld vanwege kinderen)

Hoe bereken je deze teruggaaf?

Hiervoor heb je alle gegevens nodig van de afgelopen periode over jouw inkomen. Ook de de definitieve aanslagen die de Belastingdienst jou over dat jaar heeft gestuurd. Tot slot heb je de tarieven voor de inkomstenbelasting ook nodig om de berekening te maken. Kijk op deze pagina (Belastingdienst) voor meer informatie.

Aftrekbare zorgkosten

Heb je in het vorige jaar zorgkosten gemaakt die jouw zorgverzekering niet vergoedt? Dan kun je deze kosten mogelijk aftrekken. Dit is alleen mogelijk als de kosten boven het drempelbedrag uitkomen. Als je de aangifte online invult, inclusief de zorgkosten die je vorig jaar hebt gemaakt, dan wordt de aftrek automatisch berekend.

Voorbeelden van zorgkosten die mogelijk aftrekbaar zijn:

 • Steunzolen
 • Tandarts, huisarts, fysiotherapeut
 • Medicijnen (ook homeopathische)
 • Vervoerskosten naar arts of ziekenhuis
 • Dieet op voorschrift van arts of diëtist

Kijk op de website van de belastingdienst welke zorgkosten aftrekbaar zijn en wat het drempelbedrag voor 2019 is.

Belastingaangifte doen. Wat is belangrijk?

Ieder jaar kun je vanaf 1 maart online je aangifte doen bij De Belastingdienst. Wanneer jouw aangifte voor 1 april binnen is, dan krijg je in ieder geval voor 1 juli bericht over te betalen of te ontvangen bedragen. De aangifte moet voor 1 mei binnen zijn. Lukt dit niet? Vraag dan tijdig uitstel aan, anders krijg je een boete. Als je een fiscaal partner hebt, dan moet je voor jullie beiden apart uitstel aanvragen.

Zodra je de aangifte gaat doen, is het belangrijk om alvast een aantal gegevens bij de hand te hebben:

 • Jaaropgaaf of salarisstroken
 • Jaaroverzicht van betaalrekeningen, spaarrekeningen en beleggingen
 • WOZ waarde van je woning en de jaaropgaaf van de hypotheek
 • Overzicht van giften, alimentatie en studie- en zorgkosten.
 • Overzichten van leningen en andere schulden
 • Als er niets in jouw inkomen verandert voor het volgende jaar, dan kun je een voorlopige aanslag aanvragen. Het bedrag dat je verwacht te betalen, betaal je namelijk in termijnen of – indien je geld van de BD ontvangt, je krijgt deze maandelijks gestort. Maak je gebruik van de voorlopige aanslag? Zorg dat je deze ook klaar hebt liggen voor je aangifte.

Als je een fiscaal partner hebt (zie alinea ‘spaargeld), zorg er dan voor dat jullie tegelijk de aangifte doen. Op die manier kun je aan het einde van de aangifte namelijk schuiven met de posten, zodat het zo positief mogelijk voor jullie beiden uitpakt. 

Anne

30 jaar, mama van Mats en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit en is daarom met Budgetmeisje gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

 1. Willemijn zegt:

  Hoi Anne, om te zorgen dat je geen toeslagen hoeft terug te betalen, moet je juist een iets hoger salaris doorgeven aan de Belastingdienst (afronden naar boven). Bij een hoger salaris, worden de toeslagen namelijk lager. Groeten Willemijn

  1. Hi Willemijn, je hebt helemaal gelijk. Ik heb het door elkaar gehaald en opgeschreven. Aangepast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.