bezuinigen boodschappen weekmenu
Geen categorie

Bezuinigen op je boodschappen met weekmenu’s en Wunderlist.

Ook al ga ik gebukt onder de naam Moneymom, dat betekent niet dat wij al onze uitgaven goed doordacht hebben. Ook ik stoei regelmatig met die ellendige boodschappen kosten. De vraag komt regelmatig in mijn rubriek 10 geldvragen aan.. voorbij en het gemiddelde zit tegen de €100,- aan. Dat geldt ook voor ons, al ben ik er toch niet helemaal tevreden over. Het betekent dat onze maandelijkse kosten voor boodschappen op €400,-/€500,- liggen. En ik ben ervan overtuigd dat het bezuinigen op boodschappen samen gaat met plannen. Zorgvuldig plannen. Daarom ben ik aan de slag gegaan met een boodschappenlijst in de vorm van een weekmenu en de vertrouwde Wunderlist app. En deze blijkt zijn eerste vruchten al af te werpen!


Het is een veelgehoord antwoord op de vraag of iemand nog ergens op kan bezuinigen. Meestal zijn dat de(overbodige) boodschappen en het bestellen/afhalen van eten. Heel logisch, want als er geen eten in huis te vinden is, de kinderen moe zijn en jij net een stressvolle werkdag achter de rug hebt, is het aantrekkelijk om die Thuis Bezorgd.nl app erbij te pakken. 

bezuinigen boodschappen weekmenu

Te vaak naar de supermarkt

Wat hier voorheen meer regel dan uitzondering was: Een flitsbezoek aan de supermarkt brengen om nog wat eten voor die avond te scoren. Naast allerlei drankjes/snacks die in principe niet nodig zijn (maar wel lekker ;-)).

Die flits bezoekjes aan de supermarkt zijn enorm zonde van onze tijd én ons geld. Die tijd kunnen wij ook spenderen aan het klaarmaken van een gerecht waar alle ingrediënten al voor in huis zijn. Dat levert mij vervolgens geen jengelige dreumes op, omdat we op tijd eten.  Wat daarna ook vaak voor komt: de volgende dag brengt mijn man een bezoek aan de supermarkt, omdat ik uiteraard talloze dingen ben vergeten tijdens mijn flitsbezoek. Resultaat? Soms wel 4 supermarktbezoeken in 1 week, waardoor de kosten oplopen naar €100,- / €130,

Onze boodschappenroutine moet dus op de schop. Vooral wat het plannen betreft. Een gezin van 3/4 of 5 kan gemakkelijk één of twee bezoekjes aan de supermarkt brengen in één week. Daarnaast heb ik onlangs mijn volgers gevraagd hoeveel zij uitgeven per week aan boodschappen. Wat blijkt? Er zijn gezinnen van 4 die het makkelijk met €75 per week kunnen uithouden en daarnaast ook nog eens een hond of kat verzorgen :-O

wunderlist boodschappenlijst

Gedeelde boodschappenlijst in de Wunderlist app

We zijn al op een hele goede weg: we delen namelijk een boodschappenlijst via onze telefoon in de app Wunderlist. Op die manier kunnen we beiden alle benodigde boodschappen op ons lijstje toevoegen. Als ik een wasje draai en ik zie dat we wasmiddel nodig hebben, vermeld ik dit gelijk in de app. Ook als ik zie dat de melk/brood/eieren weer ingeslagen mag worden. Zo ideaal!  Zodra één van ons naar de supermarkt gaat, weten we in ieder geval welke dingen er nog meer nodig zijn in ons huishouden, zonder het á la minute te moeten bedenken. En als je eenmaal in de supermarkt bent, dan kunnen deze producten gelijk ‘afgevinkt’ worden zodra je ze in jouw mandje legt.

Lees ook: Boodschappen. Planning of routine?

Het samenstellen van een weekmenu

Volgende uitdaging: het bedenken van ons weekmenu. Aangezien wij de voorkeur geven aan regelmatig afwisselen, hebben we geen standaard weekmenu op de planning staan. Toch zijn er hier een aantal favoriete gerechten die regelmatig op tafel verschijnen. Ik kan er zo in totaal 12 bedenken, maar het is toch een stuk fijner om de ingrediënten van te voren op te schrijven, dan ze ter plekke in de supermarkt te bedenken. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat je dan minstens een kwart vergeet.

En dat is het hem nou juist. Het opschrijven van de ingrediënten die je hiervoor nodig hebt is essentieel, want de bereidingswijze kunnen we zo onderhand wel dromen (of stiekem opzoeken).

Ik heb een overzicht voor ons – en jullie – gemaakt waar onze 9 favoriete gerechten in staan met de benodigde ingrediënten. Handig toch? Voordat je boodschappen gaat doen, bedenk je goed wat je die week gaat eten, dropt vervolgens alle producten die je ervoor nodig hebt op je lijstje en klaar is jouw weekmenu! Overigens is het weekmenu en de gerechten allemaal gebaseerd op ons gezin van 3. Maar een extra kindermondje kan er ook makkelijk mee gevoerd worden 😉

(klik op de afbeelding voor de PDF)!

weekmenu gezin voorbeeld

 

Andere tips:

Eet jij ook wel eens onverwachts buiten de deur? Plan de gerechten met kort houdbare ingrediënten dan op korte termijn in en de lang houdbare producten bewaar je voor het laatst. 

Gebruik de Wunderlist boodschappenlijst (of een andere, handige app) ook om de boodschappen te vermelden die je op korte termijn nog niet nodig hebt (lees: altijd luiers), maar dat je deze wel koopt wanneer ze in de aanbieding zijn. #moneysaver

Maak ook eens gebruik van de pick-up service. Je shopt je boodschappen online en haalt ze vervolgens op bij een pick-up point van je favoriete supermarkt. Aangezien deze service nog vrij nieuw is, kun je je boodschappen (nu nog) gratis afhalen.


Heb jij nog handige tips op het gebied van ‘slim’ boodschappen doen? Let me know!

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Laura zegt:

    Dit is precies hoe wij ook onze boodschappen en de voorbereiding doen! Wunderlist is echt top!! (En dan vooral het kunnen delen met je partner ?)

    1. Leuk om te horen! Ja Wunderlist is echt zoo fijn. Ik gebruik hem ook voor dingen op het werk en blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.