ervaring storytel
MM onderzoekt MM test

MM test: De Storytel app + 1 maand luisteren voor 0,99!

Iedereen heeft wel eens een reclame voorbij zien komen van Storytel. De nieuwe luisterboeken app vindt zijn oorsprong in Zweden en maakt nog steeds een enorme groei aan tevreden gebruikers door. Voor een tientje per maand krijg je toegang tot de Storytel bibliotheek met een ruim aanbod van meer dan 50.000 boeken in verschillende talen. Ik probeer Storytel een maand lang gratis uit en deel mijn ervaring met de luisterboeken-app. Daarnaast krijgen jullie ook de kans om een maand lang voor €0,99 te luisteren! 


Storytel is in Zweden opgericht en kreeg destijds, in 2005, de naam Bokilur. In mei 2013 is Storytel uitgebreid naar Nederland en vervolgens is het hard gegaan. Ik zie de app steeds vaker voorbij komen bij mensen die ik ken en vrijwel iedereen is er enthousiast over. Tijd om de app zelf te gaan testen en mijn ervaring te delen!

ervaring storytel

E-Books vs luisterboeken?

Laten we allereerst eens de vergelijking tussen e-books en luisterboeken maken. Ik ben inmiddels al gewend aan de e-books. Erg handig dat je je favoriete boeken op een kleine tablet kan zetten en niet al die boeken mee hoeft te sjouwen. Tijdens onze backpackreis door Thailand bijvoorbeeld. Ik heb 5 boeken verslonden en er maar 1 (de tablet) mee hoeven nemen! Een luisterboek heeft dat voordeel ook, maar daar komt dan nog bij dat je niets ‘vast hoeft te houden’ en de gehele bibliotheek mee kan nemen op je smartphone.

Storytel biedt sinds kort overigens ook een scala aan e-books aan. Het boek ‘Omdenken’ bijvoorbeeld, is in een e-book vorm beschikbaar. Daarnaast zijn er een groot aantal boeken die in zowel luister-als leesvorm beschikbaar zijn. Als je het luisteren zat bent, kan je switchen naar de boekvorm en dus ook andersom.

Door middel van iconen wordt aangegeven of het een luister-of leesboek is. Koptelefoon = luisteren, bril = lezen.

ervaring storytel

Als je aan het knutselen, koken, wandelen of aan het strijken/wassenbent, dan heb je in de meeste gevallen je handen vol. Een luisterboek heeft in dat opzicht een streepje voor. De slogan is dan ook niet voor niets; luisteren, waar en wanneer je maar wilt.’ 

Gebruik Storytel

Als je Storytel voor de eerste keer gebruikt dan maak je eenvoudig een account via Facebook aan. Natuurlijk is een Storytel account ook mogelijk, maar inloggen via social media is lekker eenvoudig. Ik raad je aan om natuurlijk eerst een gratis proef periode te nemen. Deze ervaring kan je helpen om uiteindelijk te beslissen of je een abonnement wilt afsluiten. Ook heb je zo de gelegenheid om te bekijken of het aanbod wel naar jouw wens is.

Vervolgens ‘browse’ je door de bibliotheek en zet je de boeken die je interessant vindt op je boekenplank. Het browsen doe je gemakkelijk door op titel of auteur te zoeken, of door de categorieën heen te scrollen.

ervaringen storytel

Net zoals Netflix, kan je hier ook offline van de streamingsdienst genieten zodat het je niet teveel data kost. Je kan 10  maximaal 10 boeken offline op je telefoon zetten, genoeg voor een vakantie lijkt me 😉

Voor- en nadelen

Aan elk gebruik zitten voor-en nadelen. En het hangt natuurlijk ook helemaal af van wat voor gebruiker je bent. Ben je een fervent boekenlezer en hecht je veel waarde aan de hele sfeer die er rondom een boek hangt? Zoals het aanschaffen, openslaan de letters in je opnemen en er in je eigen hoofd een verhaal bij maken?  Dan zal je erg moeten wennen aan zowel een luisterboek als een e-book.

Bij Storytel heb je de mogelijkheid om boeken eerst te downloaden, zodat je ze vervolgens offline kan beluisteren. Let wel op de grootte van deze boeken en voorkom dat je telefoon geen ruimte meer heeft voor bijvoorbeeld foto’s. Dat zou zonde zijn.

Afgelopen weekend had ik een lange rit naar Zeeland voor de boeg en ik besloot om verder te luisteren naar ‘ het meisje in de trein’. 1,5 uur lang heb ik in spanning geluisterd naar de stem van Inge Ipenburg. Zij leest dit verhaal perfect voor. In het begin moest ik erg wennen om iets anders te horen dan mijn ‘eigen’ stem die het verhaal in mijn hoofd afspeelt. Maar.. ik ervaar de stem nu als erg prettig. En de autorit? Die vloog voorbij 😉

Slaaptimer en leessnelheid

Als werkende moeder heb ik vooral s’avonds, als ik in bed lig, tijd om een boek te lezen. Ik wil Alex niet wakker maken met een leeslamp en probeer zo subtiel mogelijk mijn telefoon op het boek te schijnen. NIet te doen. Met Storytel heb ik dus geen lamp meer nodig. Bijkomend voordeel is dan ook nog eens de slaaptimer. Mocht je onverhoopt in slaap denken te vallen, dan stel je de slaaptimer in zodat je niet de hele nacht met een stem in je hoofd zit 😉

ervaring storytel

Gaat het voorlezen je te langzaam? Dat kan. Je kan de leessnelheid opvoeren tot maar liefst 2,5 keer. Mij iets te snel, maar 1,25 is perfect! Je hebt natuurlijk snelle en langzame luisteraars, net als lezers.

Deze boeken staan nu op mijn boekenplank:

  • Meisje in de trein

Rachel neemt elke ochtend dezelfde trein en kijkt dan, terwijl de trein door een hippe buitenbuurt rijdt, naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen ‘Jess en Jason’. Hun leven is in Rachels ogen perfect. Zoals haar eigen leven dat ooit was.

Op een dag ziet ze iets vreemds in hun tuin. De trein rijdt door, maar voor Rachel verandert alles. Ze stapt naar de politie met haar verhaal en komt tot de conclusie dat Jess vermist wordt. Heeft ze er goed aan gedaan om zich met deze zaak te bemoeien? Het boek is verfilmd, maar ik heb deze nog niet gezien. Beter om het boek eerst te lezen denk ik, al zal de film me dan misschien wel tegen vallen.

  • Omdenken

Ik zie het boek telkens weer voorbij komen en nu kan ik er eindelijk rustig naar luisteren!

Omdenken laat in een notendop zien wat het woord omdenken betekent en hoe je dat doet. Tja, meer woorden zijn er niet aan vuil te maken.

Ik ga beide boeken de komende 2 weken lezen en kom binnenkort bij jullie terug met mijn ervaring!

Lees nu 1 maand gratis!

Normaal kan je Storytel 14 dagen gratis uitproberen en betaal je vervolgens het normale tarief van €9,99, maar via mij heb je de mogelijkheid om maar liefst 30 dagen gratis te luisteren voor € 0,99! Voor de werkende moeders voor ons de perfecte termijn om Storytel goed te beoordelen. En voor de rest trouwens ook ;-).Bevalt het toch niet? Je kan je abonnement op ieder moment weer opzeggen via de website. Bevalt het wel? Dan gaat je abbo automatisch over naar de betaalde variant van €9,99 per maand.

Probeer Storytel 30 dagen voor 0,99.

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.