the happy financial
10 geldvragen aan.. Purse-Oonlijk

10 geldvragen aan.. Marjan van The Happy Financial

In de rubriek ‘10 geldvragen aan..’ leg ik leuke Instagrammers een aantal geldvragen voor. Omdat we misschien niet vaak genoeg nadenken over ons uitgavenpatroon, hoeveel spaargeld we op de bank hebben staan en over het wel of niet tevreden zijn met ons salaris. Vooral sinds ik moeder ben geworden, merk ik dat het budgetteren op een laag pitje is komen te staan. Om ons drukke, werkende leven enigszins financieel in balans te houden heb ik deze rubriek in het leven geroepen. Vandaag geef ik het woord aan Marjan van The Happy Financial. Ik volg haar al geruime tijd en zij creëert content op gebied van financiën met haar platform The Happy Financial! Super leuk, want dit hebben wij dus gemeen 🙂 Marjan heeft daarnaast ontzettend veel verstand van belastingen en geeft ook nog eens hulpvol advies voor ZZP’ers. The Happy Financial is nu ruim een jaar haar eigen bedrijf, tijd om haar mijn 10 geldvragen te stellen! –>


Even voorstellen:

Ik ben Marjan, 33, getrouwd met Martijn en wij wonen in Eindhoven. Ik ben ondernemer: ik blog en vlog op the happy financial over persoonlijke financiën en geef tips voor ondernemers. Daarnaast geef ik les op Nyenrode Business Universiteit, geef ik trainingen, lezingen en vlogworkshops.

 

the happy financial

1.Hoeveel geld geef je per week uit aan boodschappen?

€200,-. Ik vind lekker en gezond eten ontzettend belangrijk. Wij kiezen er bewust voor om hier veel geld aan te besteden. We gaan dan ook bijna nooit uit eten en laten nooit iets thuisbezorgen. We kopen ons vlees bij de biologische scharrelslager, brood bij de bakker en voor de rest gaan we naar de Albert Heijn.

2. Wat is je grootste miskoop?

Ik heb meerdere paren schoenen in mijn kast staan die toch wel echt een miskoop zijn. Schoenen die er mooi uitzien, maar voor geen meter lopen. Schoenen die ik kocht omdat ze zo waren afgeprijsd, maar ik toch niet zo leuk vond.

3. Wat is je beste koop?

Twee dingen: allereerst de investering in het laseren van mijn ogen. Ik had echt hele slechte ogen (min zes en een cilinder). Ik had al lenzen sinds mijn 13e en op gegeven moment kon ik ze steeds slechter verdragen. De lenzen werden dan ook iedere keer betere kwaliteit en dus duurder. Maar niet alleen vanwege het geld is dit de beste investering ever. Ook vanwege het gemak dat ik ermee heb. Opstaan en kunnen zien, heerlijk!

De tweede investering waar ik heel erg blij mee ben, zijn onze zonnepanelen. Het levert zo ontzettend veel op. We hebben de investering er waarschijnlijk eerder uit dan de initiële zeven jaar die berekend was. Daarnaast vind ik het ook een fijn gevoel dat je minder afhankelijk bent, in dit geval van de energieleverancier.

4. Spaar je regelmatig? Of alleen wanneer het je uitkomt.

Wij sparen gemiddeld €2.000,- per maand. Ik heb iedere zaterdag een automatische overboeking gereed staan zodat de spaarrekening gevuld wordt.

 

5. 1 designer item of 5 items van Zara?

1 designer item. Ik koop ook zeker bij de H&M, Zara etc, maar ik merk dat ik vaak meer plezier heb van kleding van een betere kwaliteit.

6.  Wat zijn je favoriete winkels?

Styleworks: vrouwelijke kleding die ik zakelijk kan dragen, maar ook net wat anders.

7. Wat zou je doen met 1 miljoen?

Eerst de hypotheek aflossen, de afhankelijkheid van de bank vind ik echt niks. De rest zou ik beleggen en een gedeelte sparen zodat je je geen zorgen hoeft te maken.

8. Ben je tevreden met je huidige salaris?

Jazeker! Ik heb altijd gedacht dat meer geld beter is. Maar ik ben erachter gekomen dat ik in ieder geval genoeg wil verdienen om leuk te kunnen leven. Als ondernemer kies ik er liever voor om leuke opdrachten te doen waar ik veel energie van krijg, in plaats van alles aan te nemen voor het geld. Ik moet daar wel bij zeggen dat dat ook tijd nodig had. In het begin van mijn ondernemerschap wilde ik alles aannemen, maar nu heb ik meer de luxe om bepaalde opdrachten bewust niet te doen.

 

9. Waar kan er in jouw huishouden nog wel op bezuinigd worden en waar zal je nooit op bezuinigen?

Op boodschappen zou ik heel eenvoudig kunnen besparen. Tijdens no spend november (een maand lang niets uitgeven en zo veel mogelijk besparen op boodschappen), maak ik hier dan ook weer een sport van. Ik ben altijd blij wanneer het weer december is haha!

10. Hoeveel staat er op dit moment op jouw rekening?

Op de lopende gezamenlijke rekening: 590 euro. We hebben daarnaast een spaarrekening. Voor mijn bedrijf heb ik een zakelijke rekening met een bijbehorende spaarrekening.


Reactie Anne: Ik heb zo ontzettend veel geleerd van jouw blog en vlogs Marjan! Ik vind persoonlijke financiën erg leuk, maar het is nooit mijn vak geweest. Jouw vak is het wel dus ik vind je content ontzettend leerzaam. Ik had eigenlijk geen andere antwoorden van jou verwacht, want ik wist al dat jullie het belangrijk vinden om te sparen, maar het ook  om goed voor jezelf te zorgen. Met lekker eten én Crossfit 😉 No spend november vind ik een heel goed initiatief van jou om je bewust te zijn van je uitgaven. En te kijken of het je nog lukt om te bezuinigen. Je went natuurlijk snel aan een bepaald uitgavenpatroon en dit zet je weer met je beide benen op de grond. Ontzettend bedankt voor jouw eerlijke antwoorden Marjan!

Volg Marjan ook op Instagram.

Foto’s: Instagram @thehappyfinancial

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.