salaris ambtenaar
Het salaris van.. Purse-Oonlijk

Het salaris van.. Inge (gemeenteraadslid en medewerker beleidsuitvoering)

In de rubriek ‘ het salaris van…’ zijn lezers openhartig en eerlijk over hun salaris. In een eerdere blog heb ik het al eens gehad over het praten over je salaris en het taboe rondom dit onderwerp. In dit artikel ga ik wat dieper in op het salaris van de persoon. Is hij/zij er tevreden mee? Staat het salaris in verhouding met diens opleiding en wat zou diegene voor wek doen als geld geen rol speelt? Vandaag deelt Inge haar salaris met ons. Moeder van Damián en werkzaam als senior medewerker beleidsuitvoering/ specialist ondermijning EN gemeenteraadslid. Een pittige combinatie lijkt mij, maar daarnaast twee functies waar je veel uitdaging en afwisseling in kunt vinden. Hoeveel zij verdient met deze functie, hoe zij tegen haar salaris en de combinatie werken/moederschap aankijkt en welke studie Inge heeft gevolgd lees je o.a. in dit artikel. Ik ben ontzettend benieuwd!


Mijn naam is Inge Simons. Ik ben 25 jaar, woon samen met mijn vriend Ramón 29 jaar (7 jaar samen) en zoontje Damián van 1,5 in het mooie Limburg in Belfeld, dorpje bij Venlo. Ik werk 36 uur als senior medewerker beleidsuitvoering/Specialist Ondermijning bij een gemeente in Zuid-Oost Brabant en daarnaast zit ik ook in de Gemeenteraad van Venlo. Mensen vinden vaak dat ik te veel werk maar gelukkig kan ik mijn uren bij mijn vaste baan erg flexibel indelen en hoef ik maar 3 dagen op kantoor te werken en de rest thuis. Voor het gemeenteraadswerk is niet echt een aantal uur te zeggen per week. De ene week wat drukker dan de andere. Over het algemeen heb ik elke woensdag avond raadsvergadering en om de maandag hebben we fractie overleg.

salaris gemeenteraadslid

Om gelijk met de deur in huis te vallen: wat is jouw salaris?

Mijn beide inkomens staan openbaar op het internet. Dus ik doe er nooit geheimzinnig over als mensen het vragen. Voor mijn werk bij de gemeente verdien ik €2.701,-  bruto. Dit is excl. Individueel keuze budget wat 17% is en wat ik volledig bruto netto kan inruilen, aangezien de meeste ambtenaren geen reiskosten vergoeding krijgen. Als raadslid verdien ik €1.658,- per maand bruto. Veel mensen denken “wow wat veel”. Maar vergeet niet dat je hier geen loonheffingskorting op krijgt. Dus hou ik er ongeveer €1.000,- netto aan over. Daar bovenop komt wel nog €185,- aan netto onkostenvergoedingen.

Wat houdt de baan senior medewerker beleidsuitvoering/Specialist Ondermijning precies in?

Ik werk voor de afdeling Handhaving en Openbare Orde en Veiligheid. Samen met mijn collega’s en andere veiligheidspartners proberen we de georganiseerde criminaliteit aan te pakken. De politie doet het vanuit het strafrecht en wij als gemeente vanuit het bestuursrecht. Ik ben vooral verantwoordelijk voor de uitvoering dat deze goed gaat en het schrijven van beleid op het gebied van ondermijning (criminaliteit welke zich onder de radar bevindt.) Maar geloof me, het klinkt spannender dan het daadwerkelijk is. Veel mensen hebben een CSI beeld hierbij. Maar eigenlijk ben ik gewoon een kantoor ambtenaar.

Wat heerlijk dat je naast die 3 dagen thuis kunt werken!  Hoe kun je je thuis op het werk
focussen? Ik merk dat ik dat zelf nogal lastig vind.

In principe wel. Ik ben daar de laatste jaren best gedisciplineerd in geworden. Meestal schrijf ik thuis het beleid. Dan zorg ik voor een grote kan water op tafel en een emmer snoeptomaatjes. Dam kan ik wel wat uren weg tikken.

Gaat Damián naar de oppas als je thuis werkt?

Op de dag dat ik thuis werk gaat Damián ook naar mijn ouders toe. Alleen kan hij dan uitslapen in plaats van om 7 uur op te moeten staan. Ik zelf probeer wel evengoed om 7 uur te beginnen, zodat als mijn moeder hem komt halen rond 9 uur, ik er al 2 uurtjes werk op heb zitten.
Voordeel is dan ook dat ik hem rond 3 uur weer kan ophalen. Met hem thuis zijn en dan ook thuis werken komt weinig voor. Als hij op woensdagmiddag een middagdutje doet van 3 uur aan een stuk, dan pak ik mijn werklaptop er nog wel eens bij. Maar dat is niet altijd zo.

salaris ambtenaar

Is dit je eerste vaste baan?

Ja dit is mijn eerste vaste baan. Ik ben in november vorig jaar begonnen als junior juridisch medewerker en heb na 4 maanden al een hogere functie gekregen. Vervolgens kreeg ik in april geheel onverwachts te horen dat ik al een vast contract kreeg! Raadswerk is geen vaste baan maar een functie voor 4 jaar. Daarna moet je weer opnieuw gekozen worden door de inwoners. Ik zit vanaf dit jaar in de raad en hoop natuurlijk nog heel wat jaren mee te mogen draaien in het bestuur.

Welke opleiding heb je gedaan, hoe lang duurde deze en heb je deze afgerond?

Ik ben begonnen op VMBO K-T. Vervolgens 3 jaar MBO commercieel medewerker niveau 4 en toen in 3,5 jaar HBO integrale Veiligheid.

Sluit deze opleiding aan bij jouw huidige baan/onderneming?

Ja zeker. Dit sluit precies aan op mijn studie en specialisatie. Daarom ben ik ook zo blij met mijn werk!

Staat dit salaris in verhouding met jouw studietijd/ kosten?

Ja, vind ik wel. Nou is het wel zo dat je als beginnende ambtenaar gemiddeld meer verdient dan in het bedrijfsleven, maar uiteindelijk minder. Toch vind ik dat ik voor mijn leeftijd en weinig ervaring goed verdien.

Welke secundaire arbeidsvoorwaarden horen er bij jouw functie?

Een voordeel van werken bij een overheid zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden! Zo kan je zelf weten wanneer en hoe je je eindejaarsuitkering en vakantiegeld uitbetaald wilt hebben, en hebben ze deels betaald ouderschapsverlof. Ook heb ik een laptop en telefoon van het werk. En voldoende vakantie dagen. Daarnaast krijg je ook korting op zorgverzekering en heb je mogelijkheid tot nog een extra vergoeding voor zorgkosten per jaar. Enige nadeel is dat veel gemeenten geen reiskostenvergoeding geven.

salaris gemeente

Maak je zelf veel reiskosten?

Ik reis 60 km enkele reis. Drie keer in de week op en neer dus 360 km ongeveer per week. Nu heb ik wel een hele zuinige diesel auto en tank ik vaker in Duitsland, als de diesel daar goedkoper is. Heeft het wonen op de grens toch nog een voordeel.

Hoe zorg jij ervoor dat je een goede balans creëert tussen moederschap en carrière?

Tja, dit is wel een dingetje. Ik heb het er begin dit jaar heel moeilijk mee gehad. Sinds ik vanaf maart in de gemeenteraad zit, moet ik soms goed mijn weken plannen. Nu heb ik wel het geluk dat mijn vriend mij hierin heel erg steunt en het dus ook niet erg vind om een avondje thuis te blijven als ik moet vergaderen. Ik probeer wel op woensdag zoveel mogelijk met Damian leuke dingen te doen, en ook in het weekend draait het bij ons echt om het gezin en niets anders.

Ben je over het algemeen tevreden met je salaris? En waarom wel/niet?

Ja ik ben tevreden. Vooral omdat ik zelf ook bewust ben van het feit dat ik met mijn twee salarissen echt niets te klagen heb. De raadsvergoeding probeer ik ook zo goed als het kan te sparen. Al gaat dat nu i.v.m. verbouwing wat moeilijker ;-). Over die raadsvergoeding is de laatste tijd in de media wel wat discussie. Ik snap dat mensen hem te hoog vinden, maar ik denk vaak dat mensen niet begrijpen hoeveel tijd en verantwoordelijkheid er bij raadswerk komt kijken. En daarbij komt: raadslid ben je niet van 9 tot 5 maar 24/7. Mensen weten je altijd en overal te vinden.

Als salaris geen rol speelde, welke baan zou je dan het allerliefste aannemen?

Forensisch rechercheur. Lijkt mij echt een super baan 🙂


Reactie Anne: Lieve Inge, wat een prachtig uitdagende baan en wat leuk dat je ons meeneemt in de wereld van het werken bij de gemeente. 36 uur werken en daarnaast gemeenteraadslid zijn klinkt veel. Maar is in deze combinatie prima te doen merk ik! Dankzij de steun van mensen om je heen, de waardering die je krijgt in jouw werk en de vrijheid om thuis te werken heb ik het idee dat dit een hele goede combinatie is wat betreft moederschap en carrière! Ik kan me voorstellen dat het werk als gemeenteraadslid nooit hetzelfde is. Je bent de stem van de burgers en die hebben natuurlijk altijd wat te vinden/zeggen. Een functie die lang niet voor iedereen is weggelegd en daar moet dan wel wat tegenover staan vind ik. Inge, onwijs bedankt voor het beantwoorden van de vragen!

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Geen reactie maar een opmerking aan jou Anne, het zou wel heel leuk zijn als jij hem zelf ook een keertje zou invullen 🙂

    1. Haha leuk! Vind het wel raar om een interview met mijzelf te houden, maar houd hem in gedachten! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.