zwangerschapsverlof duitsland
Purse-Oonlijk

Het salaris van.. Julia – leidster kinderdagverblijf in Duitsland

In de rubriek ‘ het salaris van…’ zijn lezers openhartig en eerlijk over hun salaris. In een eerdere blog heb ik het al eens gehad over het praten over je salaris en het taboe rondom dit onderwerp. In dit artikel ga ik wat dieper in op het salaris van de persoon. Is hij/zij er tevreden mee? Staat het salaris in verhouding met diens opleiding en wat zou diegene voor wek doen als geld geen rol speelt? Vandaag is Julia aan het woord. Zij werkt in Duitsland op een integratief kinderdagverblijf. Ze woont met haar man en kinderen in Limburg, vlakbij de Duitse grens. Julia heeft haar opleiding in Duitsland afgerond en werkt daar nu dus ook. Wat zijn de verschillen in salaris met Nederland? En hoe ervaart Julia  als grensbewoner de verschillen tussen beide landen?


Even voorstellen:

Ik ben Julia, ik heb een man en twee kinderen ( 3 jaar oud en 18 maanden oud) en een hond. Ik werk in Duitsland op een integratieve kinderdagverblijf. Ik werk daar 20 uur per week verdeeld over 3 vaste dagen. 

Ik heb de Duitse nationaliteit en mijn man bezit de Duitse en de Nederlandse. Hij is tweetalig opgevoed. We wonen in Kerkrade, Zuid-Limburg en werken allebei in Duitsland. Ik heb altijd al in Duitsland gewerkt een mijn man werkt sinds 2013 in Duitsland omdat het salaris hoger is dan in Nederland en omdat hij daar een vast contract kon krijgen.

zwangerschapsverlof duitsland

Om direct met de deur in huis te vallen: wat is jouw salaris?

Mijn salaris is €954,- netto.

Wat is het verschil tussen een integratief kinderdagverblijf en een reguliere?

Bij ons in het integratief kinderdagverblijf worden ook kinderen met een beperking opgevangen, samen met kinderen zonder beperking.

Welke opleiding heb je gedaan?

Ik heb mijn opleiding in Duitsland gedaan. Ik heb de opleiding afgerond en ben “Heilerziehungspflegerin” dit is een soort speciale verpleegkundige voor mensen met een beperking (geestelijk en lichaamlijk). Deze opleiding duurt in Duitsland 3 jaar. Deze opleiding sluit aan bij mijn huidige baan omdat in het integratief kinderdagverblijf ook kinderen met een beperking begeleid worden.

Staat dit salaris in verhouding met jouw studietijd/ kosten?

Ik heb tijdens de opleiding ook gewoon salaris ontvangen en in verbinding met mijn opleiding gewerkt (niet alleen stage gelopen zoals in Nederland gebruikelijk). Er zijn bijna geen kosten voor de opleiding. Ik vind mijn salaris dus gewoon in verhouding!

Kun je de belangrijkste verschillen in kosten van een gezin tussen Duitsland en Nederland omschrijven?

Het zwangerschaps/ouderschapsverlof is in Duitsland als volgt geregeld:
6 weken zwangerschapsverlof voor de uitgerekende termijn (vergoeding via zorgverzekering).
8 weken zwangerschapsverlof na de geboorte van de baby (vergoeding via zorgverzekering).
– Recht op 3 jaar ouderschapsverlof (waar jouw baan voor je gereserveerd blijft).
12 maanden ouderschapsverlof met 67% van je salaris per maand (zogenoemd Elterngeld) of 24 maanden met 33,5% van je salaris. Per maand kan dit verlof over de ouders verdeeld worden.
– Als je partner ook ouderschapsverlof neemt, dan krijg je er nog 2 maanden betaald verlof bij (mijn man en ik hebben bij beide kinderen 14 maanden gepakt, dus de eerste maand na de geboorte samen thuis en de maand voor de eerste verjaardag samen thuis).

Voor zorgverzekeringen in Duitsland geldt het volgende:

De kosten voor de zorgverzekering (14,6 % van je salaris) worden voor de helft van de werkgever en de andere helft van jezelf gedragen. De kosten worden meteen van je salaris afgetrokken dus gaan via de werkgever naar de zorgverzekeraar.

Vakantiedagen in Duitsland:

Je krijgt vakantiedagen voor 6 weken vakantie in het jaar, vakantiegeld krijgen we niet (volgens mij kan dat overigens wel per werkgever verschillen). We krijgen kerstgeld meestal in hoogte van 80% van je salaris.
Verder kunnen we geen gebruik maken van de hypotheek rente aftrek, omdat we geen Nederlands inkomen hebben.

Kinderbijslag in Duitsland:

Kinderbijslag bedraagt in Duitsland op het moment €194,- per kind/per maand voor de eerste twee kinderen, €200,- voor het derde kind en €225,- voor ieder volgend kind. De kinderbijslag wordt dit jaar in de maand juli verhoogd.  Voor de kinderopvang moet je ook in Duitsland, afhankelijk van je inkomsten,
betalen. Een deel van deze kosten kun je bij de belastingaangifte aan het eind van het jaar terugkrijgen.

kinderbijslag duitsland

Gaan jouw kinderen ook met jou mee naar het kinderdagverblijf tijdens jouw werkdag?

Mijn kinderen kunnen helaas niet met mij naar de opvang omdat ze in Nederland wonen, dan mag je in Duitsland geen gebruik maken van een kinderopvang. Ik werk drie dagen per week. De kinderen gaan
dan twee halve dagen naar een Nederlandse kinderdagverblijf en zijn een dagje bij mijn schoonmoeder. Ze worden dan ook een dag van mijn moeder van de opvang opgehaald en de derde dag werkt mijn man tot 12u Dan kan hij de kinderen bij de opvang ophalen. Omdat mijn man in diensten werkt is dat ook bij zijn fulltime baan mogelijk.

Welke secundaire arbeidsvoorwaarden heb je?

Dit is bij mijn werk niet echt van toepassing. Ik ben erg tevreden over het feit dat ik mijn werktijden en werkdagen kan aanpassen bij de behoeftes van ons gezin zodat we minder opvang uren voor onze eigen kinderen hebben. Verder wordt er vakantiegeld en kerstgeld uitbetaald en je kunt via een bepaald doelstellingssystem een keer per jaar een bonus voor je geleverd werk krijgen.

Ben je over het algemeen tevreden met je salaris? En waarom wel/niet?

Het salaris is over het algemeen niet voldoende voor het werk dat we leveren in een kinderdagverblijf, dit is ook het afgelopen jaar vaker een reden voor stakingen in Duitsland gewest. Maar verder ben ik eigenlijk wel tevreden met mijn salaris op dit moment.

Als salaris geen rol speelde, welke baan zou je dan het allerliefste aannemen?

Ik heb eigenlijk altijd dokter willen worden, maar hier zal het salaris voor mij inderdaad geen rol spelen. Het is gewoon een passie 🙂


Reactie Anne: Wat ontzettend interessant om meer over ons buurland te weten te komen! Vele zaken zijn gelijk geregeld, maar er zijn ook een aantal dingen dat Duitsland erg goed voor elkaar heeft. Zoals de kinderbijslag (al weet ik niet precies de vergoedingen voor kinderopvangtoeslag) en het – gedeeltelijk betaalde- ouderschapsverlof MET behoud van baan voor een aantal jaar. Al met al ben ik tevreden met onze regelingen, maar ik kan me voorstellen dat jullie er erg blij mee waren. Interessant ook om te zien dat de salarissen in jouw branche in opspraak zijn geweest. Hier zijn dat voornamelijk de salarissen in het onderwijs maar de werkdruk in combinatie met het salaris zal ook bij jullie een pijnpunt veroorzaken. Julia, onwijs bedankt voor je verhelderende antwoorden en ik wens je nog heel veel geluk in jouw carrière en bovenal je gezin.

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.