hoeveel verdien je met een boek
MM onderzoekt MM talks business

Hoeveel verdien je met… het schrijven van een boek?

Voor velen een langgekoesterde droom, maar voor een klein aantal mensen realiteit: Het schrijven en vervolgens uitgeven van een boek. Tegenwoordig zijn er best wat influencers die een boek hebben uitgebracht om zo hun succesverhaal te delen, een biografie uit te geven of om volgers te inspireren met een passie. Het valt me op dat er weinig bekend is over het uitgeven van een boek. We kennen natuurlijk allemaal de succesverhalen van JK Rowling en Saskia Noort, maar zij verkopen onwijs veel boeken. Niet zo gek dat ze dus ‘loaded’ zijn. En eerder een uitzondering op de regel. Een boek schrijven en uitgeven kost namelijk veel tijd en geld. En dat moet je tijdens de verkoop allemaal zien terug te verdienen. Ik zocht het uit–>


Allereerst dien je een belangrijke keuze te maken tussen 2 opties:

 • Boek uitgeven via een uitgeverij
 • Boek in eigen beheer uitgeven

De eerste optie klinkt aantrekkelijk en is dan ook de meest voorkomende. Waarom zou je al dat werk zelf willen verrichten als je ook een uitgeverij kan inschakelen? Daar is 1 belangrijke reden voor: geld. Als je je boek uitgeeft via een uitgeverij levert dat per verkocht boek zo’n 10% van de verkoopprijs ex. btw op. Als je het boek in eigen beheer uitgeeft, zal dat percentage rond de 50% liggen. De opbrengst bij deze optie ligt dus vele malen hoger.

hoeveel verdient een boek

Uitgeven via een uitgeverij

Tijdens het schrijven van een boek maak je alvast contact met een uitgever die jouw boek eventueel wilt uitgeven. Soms zijn deze lastig te vinden, omdat het onderwerp niet al te populair is, de uitgever ziet er geen brood in of je schrijfstijl spreekt hen niet aan. Wanneer de uitgever geïnteresseerd is stellen jullie een contract op en begint daarmee het werk wat de uitgever behoort te doen:

 • Redacteurs lezen tekst en corrigeren taalfoutjes.
 • Vormgevers verzorgen het binnenwerk en omslag
 • Fotograaf zorgt voor portretfoto op omslag
 • Uitgever verzorgt proefdrukken en de uiteindelijke druk
 • Uitgever neemt publicatiekosten op zich
 • Uitgever legt de voorraad bij het CB (Centraal Boekhuis)

Vanuit het CB wordt de logistiek geregeld. Dat betekent wanneer een boekhandel of webshop je boek wilt bestellen , het CB deze vervolgens levert. Nagenoeg alle uitgeverijen leggen hun voorraad boeken bij het CB, omdat dit voor retailers een makkelijke manier is om te bestellen, in plaats van bij alle individuele uitgeverijen. De boekhandel of webshop koopt jouw boek in met een korting van 42%. Ze moeten er immers zelf ook wat aan verdienen.

Netwerk van uitgeverijen

Misschien wel een heel groot bijkomend voordeel: jouw uitgever heeft in de voorgaande jaren al een netwerk opgebouwd met reeds uitgebrachte boeken. Boekhandels ‘verwachten’ daarom jouw boek goed te kunnen verkopen en geven het een prominente plek in de winkel. Een extra boost voor de verkoop!

Oké. De uitgeverij neemt jou dus ontzettend veel werk uit handen, heeft een betrouwbaar imago en regelt zelfs de distributie tijdens het verkoopproces. Eigenlijk kan jij als schrijver nu achterover leunen en wachten tot de eerste druk is uitverkocht.

Maar wat levert het jou nu op als de eerste druk compleet is uitverkocht?

Na wat speurwerk kwam ik erachter dat een 1e druk meestal zo’n 1.500 tot 2.000 exemplaren bevat. De uitgever zal tenslotte zo min mogelijk risico willen lopen voor het geval jouw boek niet goed verkocht wordt en begint met een -relatief- klein aantal. De meeste boeken bezitten een prijs van gemiddeld € 19,95. Trek hier de BTW van 6%  vanaf en je houdt  €18,75 over. 10% hiervan brengt je op een bedrag van €1,87 per verkocht boek.

Dit bedrag x totaal aantal verkochte boeken = een opbrengst van ongeveer € 3300,-.

Uiteraard komt de belastingdienst vervolgens om de hoek kijken, maar dit kan misschien alleen maar in je voordeel werken. Als je je boek hebt geschreven als ondernemer (je wilt er winst op maken) dan dien je te kijken naar je verdiensten van dat jaar. Zijn die laag? Dan kom je in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling en hoef je nauwelijks of geen btw af te dragen.

opbrengst van een boek

Boek uitgeven onder eigen beheer

Verwacht je veel boeken te verkopen, dan is jouw opbrengst aan het einde van de streep wel vele malen hoger dan die 10%

De punten die ik hierboven heb benoemd, zal je dus allemaal zelf op moeten pakken. Het lijkt veel werk – en dat is het ook- maar niet onmogelijk. Zo zijn er al veel auteurs geweest die gebruik hebben gemaakt van vriendendiensten of wederdiensten. Het drukwerk, de vormgeving en de publicatiekosten vereisen wel een flinke investering; vaak gaat het hier om enkele duizenden Euro’s. Verwacht je veel boeken te verkopen, dan is jouw opbrengst aan het einde van de streep wel vele malen hoger dan die 10%. Het is de afweging waard!


Vriendendiensten zijn bij elke onderneming welkom, zo ook bij het uitgeven van een boek. Je kan denken aan onderstaande manieren:

Stel; een fotograaf wil graag wat mooie teksten op zijn website. Jij levert deze teksten aan en de fotograaf maakt een mooie foto voor je omslag. Hetzelfde geldt voor bevriende schrijvers die jouw boek maar al te graag doorspitten op taalfouten.


Er zijn tegenwoordig steeds meer ‘kleine uitgeverijen’ te vinden die een deel van het proces in handen nemen. Hierbij kan je denken aan het de eindredactie, vormgeving en het drukken. Ook erg waardevol:  het betrouwbare netwerk van retailers die jouw uitgeverij heeft opgebouwd. Je boeken kan je vervolgens zelf bij het CB op voorraad leggen, om vervolgens naar verschillende afnemers verspreid te worden.

opbrengst van een boek

Wanneer is een boek een bestseller?

Ik breng (nog lang) geen boek uit, maar ik vind het wel interessant om te zien hoe dit in zijn werk gaat! En het valt me eerlijk gezegd wel een beetje tegen. Stel; je verkoopt inderdaad alleen een 1e en eventueel een 2e druk, dan weegt dat niet op tegen al die uren schrijfwerk. Nu halen schrijvers wel ontzettend veel voldoening uit het schrijven van een boek en dat is dus blijkbaar ook wel nodig.

Volgens een aantal uitgeverijen loopt de maatstaf van een bestseller redelijk uiteen. Maar in principe kan je de volgende richtlijnen hanteren: vanaf 10.000 exemplaren is een boek een ‘seller’ en vanaf 25.000 exemplaren heb je een ‘bestseller‘ te pakken. Je opbrengst is dan zo’n €41.000. Dat is dan wel weer lekker 🙂


Bronnen: Boekschrijven/Freuleboek

 

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 Reacties

 1. De opbrengsten vind ik eigenlijk best wel laag. Je moet dus wel veel boeken verkopen wil je er van kunnen leven. Het schrijven doe je dus echt voor je plezier en niet om er rijk van te worden.

  1. Inderdaad! Helaas zijn er daarom best veel goede schrijvers die er niet van rond kunnen komen.

   1. Nassira zegt:

    Hoi,
    Ik ben een autobiografie aan het schrijven.
    Mijn levensverhaal is zeer aangrijpend en ook denk ik dat veel mensen zich in mijn verhaal kunnen vinden.
    Ik verwacht dat het een bestseller wordt..
    Graag wil ik weten hoe ik het vanaf hier moet aanpakken..

 2. Leuk artikel! Niet iets om te doen als je snel of makkelijk rijk wilt worden, maar stiekem wel een droom van mij (een boek én rijk worden).

  1. Ja voor mij ook!! Maar je moet het dus inderdaad niet doen als je rijk wilt worden. Tenzij je boek een bestseller wordt natuurlijk 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.