marley spoon hello fresh verschil
MM eet MM onderzoekt

Marley Spoon vs. Hello Fresh: wat zijn de verschillen?

Onlangs deelde ik mijn ervaring over de maaltijdboxen van Hello Fresh. Kleine conclusie: goedkoop zijn ze niet, maar het scheelt je wel tijd in het samenstellen van een voedzaam en lekker weekmenu EN het doen van de boodschappen. De boxen worden namelijk altijd bij je thuis bezorgd en dat is wat mij betreft ook een groot voordeel. Toch staat de box bij mij grotendeels op pauze. Weekmenu’s samenstellen vind ik geen straf, net als het doen van de boodschappen. Onlangs werd ik benaderd door de andere maaltijdbox Marley Spoon. Of ik ook een keertje hun box wilde proberen. Natuurlijk! Als ik dan wel mijn eerlijke bevindingen met jullie mag delen. Ik was namelijk razend benieuwd naar de verschillen, want die lijken er in eerste instantie niet te zijn. Benieuwd wat ik van deze box vond?


Zoals ik hierboven al zei: Marley Spoon en Hello Fresh lijken van één en hetzelfde bedrijf te komen. Maar niets is minder waar. Het zijn weliswaar bedrijven die – heel toevallig- met hun hoofdkantoor vanuit Berlijn opereren, maar ze hebben vrijwel niets met elkaar te maken. Hello Fresh had de Nederlandse markt eerst helemaal voor zichzelf, maar sinds enkele jaren is daar Marley Spoon bij gekomen.

Ik vroeg me af of mijn volgers gebruik maken van een maaltijdbox. En ja, dat waren er best wel wat. 70% maakt gebruik van Hello Fresh, 20% van Marley Spoon en de overige 10% heeft een abonnement bij een andere maaltijdbox aanbieder, zoals Allerhande box, Eko Menu of Willem & Drees.

marley spoon hello fresh verschil

Prijs

Bij Marley Spoon betaal je voor een maaltijdbox €39,90, op basis van 3 gerechten en 2 personen. Hello Fresh biedt een maaltijdbox van 3 stuks voor 2 personen aan voor €39,95. Miniem verschil dus. De hoeveelheden zijn, wat mij betreft, ook gelijk. Aangezien Mats geen volwassen borden eet, kan hij prima met ons mee eten wanneer wij de box voor 2 personen hebben besteld. Het is zelfs zo geweest dat pasta, risotto en orzo in zo’ n grote hoeveelheid kwam, dat er een extra persoon mee kon eten.

Opzeggen/ wijzigen

Enkele jaren geleden was het nog erg lastig om je abonnement op de maaltijdbox op te zeggen. En bij veel mensen is die huiverigheid er nog steeds. Dat snap ik wel, want je wilt zelf kunnen bepalen wanneer je een box ontvangt en er dus voor wilt betalen. Maar je wilt ook zonder al te veel gedoe direct kunnen opzeggen als je na de 1e box constateert dat het toch niet jouw ding is. Sinds 2016 heeft de Autoriteit Consumentenmarkt op dit gebied ingegrepen. Het is maaltijdboxaanbieders verplicht om een bedenktijd aan te bieden aan hun consument via het wettelijke herroepingsrecht van 14 dagen. Maar er zijn ook andere voorwaarden aangepakt, waardoor je per week (op tijd) kunt opzeggen/pauzeren.

Bij Marley Spoon kun je je box wijzigen/stopzetten of pauzeren tot 6 dagen voor de bezorgdatum. Bij Hello Fresh kan dit tot 3-4 dagen voor de bezorgdatum. Dit geldt ook voor het wijzigen van het bezorgmoment.

Bij Hello Fresh heb je dus nog net een paar dagen langer de tijd om een nieuwe bezorgweek te overwegen. Dit kan overigens bij zowel MS als HF via de app/website. Momenteel werkt de app EN de website van Hello Fresh niet goed (althans, bij mij) waardoor ik dit een flinke tegenvaller vind.

marley spoon vs. hello fresh

De maaltijden

Het belangrijkste: want welke gerechten worden er zoal aangeboden? Bij Marley Spoon heb je wekelijks de keuze uit gemiddeld 12 gerechten, bij Hello Fresh zijn dat er 11. Wel heb je bij HF sinds kort de keuze uit 2 premium maaltijden waar je €3,- extra voor betaalt.  Ze variëren van

 • Snel – MS 20 min/ HF 25 min
 • Glutenarm (MS)/ Glutenvrij (HF)
 • Caloriefocus (HF) / Gezonde keuze (MS)
 • Lactosevrij (HF/ Zuivelarm (MS)

De gerechten van Marley Spoon zijn samengesteld op basis van populariteit. De gerechten met de meeste stemmen plaatst Marley Spoon namelijk weer terug op het menu. Goede oplossing, want zo ben je er vrij zeker van dat de gerechten in de smaak vallen. Bij Hello Fresh is het niet helemaal duidelijk waar de keuze voor de maaltijden vandaan komt, maar je kunt ze wel beoordelen. Hello Fresh belooft je alle beoordelingen mee te nemen om de recepten nog meer te verbeteren.

In mijn Marley Spoon box zat o.a. herfstige pompoenrisotto en een Spagetti Bolognese. Allebei verrukkelijk. Bij Hello Fresh heb ik ook wat meer maaltijden mogen proeven, waarbij de orzo met broccoli en tomaat-paprikasoep tot mijn favorieten behoorde.

Bereidingswijze en ingrediënten

De bereidingswijze is bij zowel Hello Fresh als Marley Spoon erg duidelijk. In de zin van; een kind kan de was doen. Toch heb ik een paar kleine verbeterpuntjes:

 • Bij Marley Spoon is niet altijd even duidelijk hoe lang alle ingrediënten houdbaar zijn. Bij het vlees wel, maar er stond geen THT op alle verpakkingen. Bij Hello Fresh is precies aangegeven welke maaltijden je binnen 3 dagen moet consumeren en welke binnen 5 dagen.
 • Bouilonblokjes zijn een prima manier om je gerecht wat meer smaak te geven en deze worden dan ook in heel veel gerechten gebruikt. Marley Spoon levert ze aan, bij Hello Fresh dien je de blokjes zelf aan te schaffen.
 • Hello Fresh levert één receptkaart aan voor alle aantallen maaltijdgebruikers. Dat wil zeggen dat als je het gerecht voor 2 personen maakt, je in de bijgeleverde tabel moet aflezen hoeveel bouillon/water/melk je dan dient te gebruiken. Het is bij mij al een keer fout gegaan, waardoor ik een overschot aan olijfolie bij mijn aardappeltjes had gegooid. Marley Spoon levert de receptkaart aan die bij de hoeveelheid van jouw maaltijd past. Dat vond ik dus echt ideaal.
 • Marley Spoon levert iets minder snijwerk op. Wat je echt even wat meer tijd kan besparen. Dit zie je ook aan de bereidingstijd, want die is gemiddeld zo’ n 5-10 minuten korter dan bij Hello Fresh.

Biologische producten en propositie

Zowel Marley Spoon als Hello Fresh halen hun verse ingrediënten bij lokale ondernemers. Marley Spoon werkt zelfs samen met verschillende duurzame food-ondernemers en Hello Fresh onderhoudt nauw contact met streekproducenten en investeert in voedselverspilling. Geen slecht woord over te zeggen dus.

Daarnaast zijn de kartonnen boxen van beiden aanbieders hartstikke recyclebaar en kunnen ze altijd aan de bezorger meegegeven worden.

Daarnaast wil Marley Spoon vooral naar buiten brengen dat zij samenwerken met een wijd scala aan chefs die diverse ingrediënten perfect samen weten te brengen in makkelijke en voedzame recepten. Maaltijden die iedereen thuis kan maken binnen max. 40 minuten. Hello Fresh claimt vooral toegankelijke en lekkere recepten te willen brengen, waardoor het drukke gezin/stel toch nog gevarieerde en gezonde maaltijden eet.

Eindconclusie: Als ik afga op de diversiteit en samenstelling van de gerechten, dan zou ik in de toekomst iets meer naar Marley Spoon neigen. Maar dit is dan ook wel echt een nek-aan-nek race geweest. Ik heb ook zeker genoten van de maaltijden van Hello Fresh en die zijn net zo uniek samengesteld als die van de concurrent. Kwestie van smaak? Jazeker!

 

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

 1. ik was hier heel benieuwd naar, onlangs hello fresh gegeten en heb er echt van genoten! ik heb boillion blokjes altijd in huis, maar het is inderdaad prettiger als je het meegegeven krijgt. Ik had overigens een goedkopere box. Van iets van €10,-

  1. Die goedkope boxen had ik ook! Zo fijn hé.. Als iemand jouw korting gebruikt voor zijn/haar eerste box, krijg jij de volgende box ook weer met korting. Nice!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.