MM onderzoekt MM's Baby

Mijn werkdagen na het zwangerschapsverlof

Op mijn laatste werkdag, 31 december 2016, had ik een enorm aantal vrije weken in het verschiet. Maar liefst 4,5 maanden lang bezig zijn met het moederschap, huishouden en verder niets! Een collega vertrouwde me toe dat het ontzettend snel gaat en dat ik bij mijn eerste werkdag zou denken; ‘waar blijft de tijd’? Normaal kruipt de tijd voorbij tijdens een vrije dag, dus ik dacht dat dit nu niet anders zou zijn. Maar.. ook dit cliché is waar. Na de bevalling leek de tijd zo hard te vliegen als nooit tevoren. Het moederschap is echt een fulltime job. Maar hoe ga ik dat straks doen met mijn andere baan en hoe doen andere ‘newborn mama’s’ dat?


Voor mijn zwangerschap had ik al een dienstverband van 32 uur, verdeeld over 4 dagen. Die extra dag besteedde ik aan mijn blog, huishouden en is vooral heerlijk om even op adem te komen. Zo heb je de rest van de week energie genoeg over, die je veel productiviteit oplevert.

Ik heb besloten om, na mijn verlof, 4 dagen te blijven werken. Zo behoud ik mijn salaris en ligt de werkdruk niet te hoog. Als ik direct 1 dag per week ouderschapsverlof op zou nemen, dan ligt de werkdruk een stuk hoger. Ik heb 4,5 maand niet gewerkt en heb heel wat mails, updates en nieuwe routines te verwerken. Op deze manier bezorg ik mijzelf niet teveel stress en heb ik extra veel energie om op mijn vrije dagen met Mats te knuffelen 😉

Wat is ouderschapsverlof?

Zowel de man als vrouw kan ouderschapsverlof opnemen, vanaf de geboorte totdat het kind 8 jaar is.  De man heeft na de bevalling direct recht op 3 dagen ouderschapsverlof, naast de 2 dagen kraamverlof. Omdat dit in veel gevallen onbetaald is, nemen mannen tijdens de kraamtijd liever vakantiedagen op.

Het ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal uur van je huidige dienstverband. Ik werk 32 uur, dus ik heb recht op 832 uur ouderschapsverlof (32 x 26). Indien ik 8 uur verlof per week op wil nemen, dan kan dit gedurende 2 jaar (104 weken). Wil ik 4 uur per week opnemen, dan kan dit maar liefst 4 jaar lang.

Hetzelfde geldt voor fulltime contracten. Als je momenteel in het bezit bent van een 40-uur contract, dan heb je recht op 1.040 uur ouderschapsverlof. De meeste mensen kiezen ervoor om 8 uur per week verlof op te nemen, dit kan gedurende 2,5 jaar (130 weken).

Helaas is het ouderschapsverlof in de meeste gevallen onbetaald. Sommige bedrijven (zoals het onderwijs) betalen het verlof in het 1e jaar door. Het onbetaalde verlof is daarom voor veel mensen de hoofdreden om dit niet op te nemen.

Stel; je verdient een modaal salaris van €33.000 per jaar (€2.500 per maand) en werkt 40 uur per week. Je besluit om ouderschapsverlof op te nemen van 8 uur per week. Dit is een daling van 20% in zowel je arbeidsuren als salaris. Dan blijft er ongeveer €2.000 over van je brutoloon. Dit is geen mindering van 20% met je voorgaande nettoloon, maar je zal je uitgaven er wel op moeten aanpassen.

 

Wat is voordeliger; ouderschapsverlof of kinderopvang?

Vroeger bleek het opnemen van ouderschapsverlof voordeliger te zijn dan de kosten van een dagopvang. Tegenwoordig is dat niet meer zo, waardoor de kinderopvangtoeslag keer op keer is verhoogd.

Tijd voor een rekensommetje:

ouderschapsverlof

 

 

Stel; wegens ouderschapsverlof daalt jouw inkomen naar €26.000 en die van je partner ook. Jullie toetsingsinkomen is €52.000. De kosten van een uur dagopvang zijn nu €7,18. Een dag kost dan ongeveer €71,80 (van 08:00 tot 18:00). Als je het kind 3 dagen per week naar de opvang brengt, zal dit ongeveer 12 dagen per maand zijn = €861,60. De kinderopvangtoeslag van 2017 zal jullie 76,3% tegemoetkomen, wat betekent dat er een eigen bijdrage is van €204,- (23,7%).

Indien je geen ouderschapsverlof opneemt, dan blijft je salaris €33.000. Je partner neemt wel verlof op en verdient €26.000. Jullie gezamenlijke inkomen is dan €59.000. Je brengt jullie kind 4 dagen naar de opvang, wat per maand ongeveer €1.148,8 zal kosten. De kinderopvangtoeslag komt jullie nu tegemoet met een percentage van 72,3%, wat betekent dat er een eigen bijdrage is van €318,2 (27,7%).

Een verschil van €114,20 per maand. Het loont in dit geval dus om die extra dag te blijven werken, aangezien er met jouw salaris meer binnen zal komen dan dat de opvang kost.

Nu zal je jezelf de vraag moeten stellen; staat je functie het toe om minder te gaan werken en heb je die paar honderd Euro er graag voor over om een dag extra met je kindje door te brengen? Een moeilijk vraagstuk en ik vind dat iedereen daar helemaal vrij in is. Bereken hier zelf jullie kinderopvangtoeslag per inkomen voor 2017.


Ik ben erg benieuwd hoe andere moeders dit doen, dus ik besloot er een tweet tegenaan te gooien. En hier kwamen heel veel verschillende reacties op!

 

 

 • Zo  heeft Jaël na haar verlof 8 weken lang 1 vakantiedag opgenomen. Zo kon ze toch veel bij haar baby zijn zonder er salaris voor in te leveren. Na 2 maanden is ze weer 4 dagen gaan werken en is ze in haar eigen ogen veel productiever omdat ze op tijd klaar wilt zijn.

 

 

 • De vriendin van Arjan werkt in het onderwijs en had het geluk dat de zomervakantie in haar verlof viel. Dat leverde haar maar liefst 19 vrije weken op. Bij de 2e baby heeft ze in totaal 7 maanden verlof opgenomen, waarvan een deel onbetaald.

 

 

 

 

 • Elsbeth verdeelde haar ouderschapsverlof over 2 weken. Zo werkte ze de ene week 4 dagen en de andere week 3. 

 

 

 

 

 • Malin, Silvia en Lotte zijn, net als ik, 4 dagen gaan werken. 

 

 • Veronique, Nikki, Jessica en Donna zijn 3 dagen gaan werken.

 

Zoals je ziet, is het deel dat 3 dagen of minder werkt in een kleine meerderheid. Dit zijn overigens voor een groot deel ouderschapsverlof dagen, wat betekent dat het originele contract in stand blijft. Heb jij ouderschapsverlof opgenomen? En hoe is je dat bevallen? Laat het me weten in de comments!


 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

9 Reacties

 1. Wat pak je zo’n artikel grondig aan, ontzettend leuk om te lezen!

  1. Lief! Dankjewel 🙂

 2. Simone zegt:

  Voor mijn eerste werkte ik 5 dagen, na de bevalling 2 dagen per week ouderschapsverlof opgenomen. Toen ik hier doorheen was heb ik het contract aan laten passen naar 3 dagen. Na de bevalling van mijn tweede heb ik ook weer ouderschapsverlof opgenomen, dit keer in blokken. In de periodes dat t werk het toeliet werkte ik 2 dagen per week! Heeeeerlijk, voor mij wen fijne balans tussen werk en Prive!

  1. Ook een goede oplossing, om het aan te kijken wat je werk betreft. Zo ligt de werkdruk waarschijnlijk niet te hoog en ben je erg tegenover je werkgever en je collega’s!

 3. Ik heb geen vast contract. Werk op weekbasis. Ouderschapsverlof is hier dus sowieso geen sprake van. Ook werk ik tegen minimumloon. Ik ben al van 25 uur naar 20 uur gegaan en dat was al een flinke hap in ons budget. Het liefst wil ik na mijn bevalling 20 uur blijven werken maar dan is het maar de vraag of dat kan ivm opvang/oppas. We zullen zien!

  1. Oei, ik kan me voorstellen dat je graag op 20 uur blijft met nog een baby’tje erbij! Hoop dat het voor jullie mogelijk is met oppas en budget!

 4. Mounya zegt:

  Ik werk nu al 32 uur in 4 dagen en blijf dat na mijn verlof ook doen. Vriend is van werkgever gewisseld en heeft meteen geregeld dat hij ook 4 dagen werkt. We nemen geen ouderschapsverlof op maar bewaren dit evt voor wanneer zoon naar de basisschool gaat en vroeg uit is. Dan kunnen we kortere werkdagen maken en thuis zijn als hij uit school komt.

 5. Ineke zegt:

  Voor dat we kinderen kregen werkte mijn man en ik allebei fulltime.
  Na de geboorte van ons eerste zoon ben ik mbv ouderschapsverlof 28u gaan werken. ( 8uur per week nam ik dan op) ene week 4 dagen andere week 3. Mijn man bleef fulltime werken.
  Inmiddels een 2e kindjes en nog steeds 28u bevalt me prima 🙂
  Ze gaan ene week 2 dagen naar de opvang andere week 1 dag en elke week 1 dag naar oma en opa en oma.
  Ideale oplossing. En ik houdt nog een aantal jaren mijn contract van 36u.

  1. Inderdaad een ideale oplossing. Ook een hele goede verdeling met opvang!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.