MM's Baby

Mommy wars tag: Mijn antwoorden

Deze tag dateert alweer uit 2015, maar dat neemt niet weg dat de vragen nog steeds zo actueel en gevoelig liggen. De ‘tag’ heet niet voor niets mommy wars en bevatten vragen over de onderwerpen waar eindeloze discussies over ontstaan. Ik vind zelf dat iedereen moet doen waar hij/zij zich het beste bij voelt, want uiteindelijk weet alleen jij wat het beste is voor je kind. Oordelen over iemand anders is zo makkelijk en tegelijkertijd ook zo negatief. Daarom vind ik de tag een heel erg goed inititatief. Weg met dat taboe op al die onderwerpen! Thanks Mamazoektuit, voor het verspreiden van deze tag. Ik beantwoord hem met alle plezier! En natuurlijk hoop ik de onzekere mama’s onder ons hiermee een hart onder de riem te steken. 


Note: Een ‘tag’ is een vragenlijst die is opgestart door een blogger/vlogger, met de bedoeling deze door te geven aan andere bloggers met een kettingreactie als gevolg.

 

Geef jij je kind borst- of flesvoeding?

In mijn kraamtijd artikel wijk ik hier al wat over uit, maar ik begon dus erg optimistisch aan het borstvoedingsverhaal. Geen rekening houdende met de kilo’s die eraf vlogen, een baby die langzaam dronk, honger bleef houden en het daaropvolgende slaaptekort. Mats dronk gelijk al heel goed uit de fles, dus ik ben na een paar dagen gaan kolven. Uiteindelijk ben ik na 3 weken helemaal gestopt en ik kijk er met een heel goed gevoel op terug. Mats had eindelijk genoeg drinken, groeide goed en was dol op de fles. Overgaan naar flesvoeding was voor mij de beste beslissing. Ik heb er geen spijt van en was blij dat ik niet meer gebonden bleef aan die ellendige kolf.

 

Slaapt je kind bij jou in bed, of heeft hij/zij een eigen bed?

mommy wars tag

Gek genoeg heb ik talloze nachten gehad waarbij ik wakker schrok, dacht dat Mats tussen ons in lag enuit bed was gerold. Waarom??! Mats heeft nog nooit bij ons in bed of op onze borst geslapen. Soms een paar uurtjes na de nachtvoeding, maar dan op zijn voedingskussen en boven de dekens. Ik hou het maar op moederinstinct 😉 Hij deed zijn slaapjes in zijn wiegje, welke naast ons bed stond. Na 5 dagen is hij verhuisd naar zijn eigen kamertje en na 8 weken sliep hij in zijn ledikant. Ik werd constant wakker van al zijn geluidjes en met een babyfoon incl camera waren wij erg zeker van onze zaak en sliep ik ook wat beter. Het maakte hem niets uit, hij sliep en slaapt er nog steeds heerlijk 🙂

 

Gebruik jij wasbare luiers of koop je ze kant-en-klaar bij de drogist of supermarkt?

Tja, daar heb ik eigenlijk geen seconde over nagedacht. Wij kopen ze kant-en-klaar. Wasbare luiers kosten veel tijd en wasjes, maar zijn wel duurzaam. Daarnaast vind ik het een beetje een vies idee. 2 auto’s bezitten is ook niet duurzaam. Vlees eten ook niet. Maar goed, ik eet al 15 jaar geen vlees meer en binnenkort worden er zonnepanelen bij ons geplaatst. Heb ik het zo een beetje recht getrokken? 😉

 

mommy wars tag

Uitsluitend houten speelgoed of V-tech?

 

Natuurlijk vind ik houten speelgoed wat mooier dan die schreeuwende plastic dingen. Maar als ik 1 ding heb geleerd over baby’s, dan is het wel dat ze alles zelf bepalen. Ook de voorkeur voor speelgoed. En dat is bij Mats nou eenmaal kleurrijk en zeker niet geluidloos. Wel staat een Wobbel board nog op mijn lijstje, dus onze verdeling in speelgoed is prima in evenwicht. Als Mats er maar plezier in heeft, dan hebben wij het ook.

 

Trek jij tweemaal daags een potje open of kook jij uitsluitend vers?

Mats eet ,sinds hij 4,5 maand is, dagelijks een groente-of fruithapje. Soms uit een potje en soms vers. Het maakt hem niets uit. En dat zal ik, hoogstwaarschijnlijk, zo blijven doen. Zelf maken is wat goedkoper en verser en een potje is vooral makkelijk. Bij het zelf maken ben ik altijd wel voorzichtig met houdbaarheid en het behoud van vitamines. Ze vervliegen namelijk snel en zodra je een bakje te laat invriest of te lang in de koelkast laat staan, is het al niet goed meer. Daarnaast bezitten de potjes van tegenwoordig ook voldoende voedingsstoffen. En als Mats 16 is kan ik hem al helemaal niet meer behoeden voor de ongezonde voedselindustrie. Een evenwichtig voedingspatroon met voldoende kennis over wat gezond/niet gezond is, is wat mij betreft het belangrijkste.

 

Dragen of wagen?

Wandelen met Mats is echt mijn favoriet. Nu, maar ook toen hij net geboren was. Even snel naar het dorp wandelen en Mats wordt lekker in slaap gewiegd. We hebben daarnaast ook nog een niet-ergonomische draagzak welke we 15 minuten hebben gebruikt en een draagdoek. Deze heb ik weleens in huis gedragen als test en tijdens een kleine wandeling. Voordat ik de doek had omgeknoopt was ik het echter al zat! De wagen heeft dus een hele sterke voorkeur. Omdat Mats bijna geen ‘huidhonger’ had, is binnen dragen ook nooit nodig geweest. Daarnaast zijn het toch een aantal kilo’s die je wederom ‘meedraagt’ 😉

 

Ga je al vroeg in de weer met zindelijkheidstraining of loopt jouw kind op z’n vierde nog rond in de luiers?

Mijn man (jawel!) is heel vroeg zindelijk ‘getraind’. Klinkt raar, maar ik bedoel dan wel als baby hé ;-). Mede doordat zijn moeder uit het buitenland komt en het daar gebruikelijk is om zo vroeg mogelijk te beginnen met zindelijkheid. Dat trekt me ook wel. Maar alleen als Mats er aan toe is. Ik ga niet tot in den treurnis proberen en als het dan niet lukt, dan probeer ik het een maandje later gewoon weer. We gaan het zien!

 

Shop jij je drie slagen in de rondte bij Primark, of koop jij alleen eerlijke merken voor je kind?

Ik kom zelf uit de mode-branche en ben dus van mening dat je er nooit zeker van kan zijn in hoeverre je kledingstuk ‘eerlijk’ is. Hoe groter de winkelketen en des te goedkoper het artikel, staat voor veel mensen nog steeds gelijk aan kinderarbeid. Voor mij is de maatstaf; hoe groter de winkelketen, des te goedkoper zij hun kleding kunnen maken in het oosten.

Bij fabrikanten gaat het allemaal om grote orders. Kleding van Nederlandse merken die in Europa zijn gemaakt hebben mijn voorkeur (mede door duurzaamheid en kwaliteit), maar helaas is de prijs gewoon te hoog. Daarom wissel ik ze af met Zeeman, Primark, H&M, Zara en Hema.

 

Is er in jouw huishouden ruimte voor onderhandeling met je kind, of ben je een ware drillsergeant?

Goh. Geen idee eigenlijk. Dat is iets wat we beiden uit moeten vinden in de praktijk. Nu zeggen we wel tegen elkaar dat we graag duidelijk regels stellen, maar hoe dat straks echt gaat weet ik niet. Ik zal altijd in gedachten houden dat ik streng en duidelijk over wil komen als Mats vervelend is, maar nooit zal schreeuwen of snauwen. Mijn man (OMG) deelt dezelfde mening, dus ik hoop dat we hierin een goed team zijn!

 

Laat jij je kind wel eens huilen, of troost je ‘m al bij de eerste snik?

Toen Mats een kleine baby was hebben we hem weleens een paar minuten laten huilen. Alles was gecheckt (poepluier/honger/krampjes) en het bleek uiteindelijk moeheid te zijn. Hij vond/en vindt het nog steeds lastig om zelf in slaap te komen. Nu valt hij met zijn speentje in slaap, zo nu en dan in onze armen en s’avonds is er eigenlijk niets voor nodig om hem in slaap te krijgen. Als hij zich verveelt wil hij nog wel eens jammeren. Dan pakken we hem op en gaan met hem spelen. Aandacht krijgt hij nu genoeg en ik vind ook dat hij het verdiend. Een baby laten huilen is erg moeilijk en 1 minuut lijkt dan ook wel een uur te duren. Gelukkig is het nooit langer dan een paar minuten (ofwel uren in mijn belevenis) geweest 😉


Zo. Nu weten jullie (bijna) alles. Wil je de tag ook overnemen? Leuk! Ik ben erg benieuwd wat andere moeders doen. En let wel op: ieders keuze verdient respect 😉

 

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. madelaine zegt:

    Leuke antwoorden! Herken héél veel van mijzelf er in.

  2. Leuke antwoorden! Herkenbaar! Leuke vragen ook! Ik zal ze zelf ook eens op gaan nemen in mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.