MM onderzoekt MM reist

Tips om comfortabel te vliegen

Het vakantieseizoen draait ook op Schiphol op volle toeren. De drukste dag van het jaar zal naar verwachting plaatsvinden op 7 augustus. De luchthaven krijgt dan zo’n 196.000 passagiers te verwerken. En die willen allemaal een fijn plekje in het vliegtuig. Want wat is er nu vervelender dan je reis te beginnen met weinig beenruimte, een vieze maaltijd en een constant doorspoel geluid van het toilet omdat je de verkeerde plaats hebt toegewezen gekregen? Dat gaat je niet gebeuren na het in gebruik nemen van deze vlieg-tips. Graag gedaan!


Welke vliegtuigmaatschappij?

De meeste vakantiegangers boeken hun reis all-in en hebben daarbij geen keuzes in een vliegtuig maatschappij. Mocht je die keuze wel hebben, let dan niet alleen op de prijs, maar ook op de algemene beoordeling van de vliegtuigmaatschappij. Hoe is de service, spaar je frequent-flyer miles, wat zijn de vliegtijden etc..

Om een klein voorbeeld te noemen; TUIfly (voorheen ArkeFly) vliegt op veel caribische bestemmingen. De vliegtijden zijn gunstig, de prijzen scherp en de reis is all-in te boeken. Echter, de in-flight services zijn minder uitgebreid dan de duurdere maatschappijen. Zo betaal je voor het online (vooraf) reserveren van je stoel, drankjes, snacks en een entertainment systeem. Kosten die er zijn doordat TUI de ticketprijs scherper dan haar concurrenten maakt.

Op TripAdvisor zijn ook airlines te beoordelen en daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Raadpleeg deze site, voordat je je ticket boekt.

Leuk weetje; dit zijn de 5 beste vliegmaatschappijen van 2015:

  1. Singapore airlines
  2. Emirates
  3. Qatar airways
  4. Cathay Pacific airways
  5. Air New Zealand

beste vliegtuigmaatschappij

(Beeld: TripAdvisor.com)

Wat zijn de beste stoelen?

  • Zo op het eerste gezicht zou je zeggen; de stoelen bij de nooduitgang. Want: meer beenruimte en geen buurman die voor je zijn stoelleuning tot op je knieën gooit. Nadelen van deze stoelen? Ze zijn minder breed, handbagage kan je niet onder je stoel kwijt en de buren zijn over het algemeen gezinnen met baby’s. Tenzij je erg lange benen hebt; overweeg deze keuze dan nogmaals, doe jezelf een plezier en boek een andere stoel.

 

  • Verwacht je geen volgeboekte vlucht? Gok dan op een stoel in 1 van de laatste rijen in het midden van het toestel! Er is namelijk een grote kans dat de stoelen naast je leeg blijven. Mensen kiezen over het algemeen eerst voor de stoelen bij het raam, het gangpad en aan de voorzijde van het toestel.

 

  • Heb je ruim van tevoren een stoel gereserveerd? Check dan 24 uur van tevoren nog eens of er misschien een betere plek beschikbaar is. Airlines houden complete rijen namelijk vaak vrij voor families. Indien deze ongeboekt blijven, komen ze een dag van tevoren vrij.

 

  • Er zijn tal van geheime tips over de beste stoelen te vinden op seatguru.com. Je vindt ze op de plattegrond van jouw gekozen toestel. Een voorbeeld? Als je de plattegrond van een Boeing 777 bekijkt, dan zie je dat de achterste rij versmalt van 3 naar 2 stoelen. Dat betekent; meer zijruimte! In elk toestel zijn de minder goede stoelen aangeduid met een gele markering en de slechte stoelen met een rode (zie hieronder).

beste stoel vliegtuig

(Beeld: Seatguru.com)

 

Hoe zit het met upgrades?

Tja, een upgrade is nu eenmaal aan de prijzige kant. Tegenwoordig kun je bij steeds meer maatschappijen voor een middenweg  kiezen. Het gaat dan om de comfort class. Hier krijg je meer beenruimte en meer services (entertainment systeem, extra drankje) voor. Dit verschilt echter wel sterk per maatschappij. Dus vergelijk prijzen en services goed voor vertrek!

Voor een zo goedkoop mogelijke upgrade dien je enkele dagen voor vertrek de prijzen en beschikbaarheid te controleren tijdens het online inchecken. Als het kan, zelfs op de dag van vertrek aan de gate. Dit scheelt soms tientallen (voor BC honderden) Euro’s!

Hopelijk heb ik je een paar goede tips gegeven voor een zorgeloze vliegreis.

Buen viaje/ Guten fahrt/ safe travels etc, etc! 


 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.