vakantiegeld uitgeven of sparen
MM onderzoekt

Vakantiegeld. Sparen of uitgeven?

Het is bijna weer zover; een overgroot deel van de bevolking krijgt eind mei een zak met vakantiegeld (tenzij dit maandelijks, met je salaris wordt gestort). Wat ga jij ermee doen? Sparen of uitgeven? En wat doen de meeste Nederlanders met dit extra zakcentje? NIBUD zocht het uit.


 

Die keren waarbij ik het vakantiegeld daadwerkelijk heb gebruikt van mijn vakantie, zijn op 1 hand te tellen. Dat komt mede omdat wij onze grote trips vaak aan het einde van het jaar plannen, om vervolgens in het voorjaar weg te gaan. Toch worden onze vakanties wel indirect betaald met het vakantiegeld, omdat wij – Nederlands als we zijn- lekker alles oppotten. Hup, direct op de spaarrekening ermee, pakken we misschien ook nog een klein beetje meer rente (voor ons gevoel;-)).

Nu blijken wij niet de enige te zijn die het vakantiegeld á la minute op de spaarrekening bonjourt. In tegenstelling tot 24% in 2012, zet 35% in 2015 het vakantiegeld op de spaarrekening.

Op zich best logisch, want uit onderzoek blijkt dat het boeken van de vakantie door 62% al vóór het ontvangen van het vakantiegeld is gebeurd.

vakantiegeld doelen 2016

De overige bestemmingen van het vakantiegeld? Daar was ik ook wel nieuwsgierig naar. Ik heb de meest voorkomende doelen na vakantie en spaarrekening op een rijtje gezet:

  • 21% gebruikt het voor huishoudelijke uitgaven zoals witgoed of een nieuwe TV.
  • 20% lost een schuld of betalingsachterstand af (Belastingdienst, creditcards etc..)
  • 12% laat het op de betaalrekening staan en doet er in feite ‘niets speciaals’ mee.

Over het algemeen denken we dus even goed na voordat we die zak met geld over de balk gaan smijten voor de eerste beste designertas. Het aflossen van schulden is namelijk wel het laatste wat je met je zuurverdiende centen wilt doen, maar een schone lei voelt honderd keer beter dan een nieuwe TV.

Wat ga jij met je vakantiegeld doen? Let me know!

Handtekening

 

 

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.