MM onderzoekt

Waarom investeren in een designertas een goed idee is

Onlangs schreef ik een artikel met 4 tips over dingen die je kan doen om je spaargeld te laten groeien. 1 daarvan is het kopen van een designertas. Nu zullen de mannen wel denken; ‘jaja. Prima smoes om een designertas te kopen, daar trap ik dus niet in’. Maar wij weten wel beter. Voor een vintage Chanel, Hermès of Fendi tellen de verzamelaars dikwijls meer centen neer dan de nieuwprijs. Die designertassen zijn hun prijs dus meer dan waard. Maar hoe weet je welke tassen het meeste zullen opbrengen en deze investering dubbel en dwars waard zijn? Ik vertel het je in dit artikel en deel de 6 designertassen die zowel populair als tijdloos veel waard zijn.


investeren in een designertas

Volgens een recente studie (Dennis Repkes, 2015) blijkt dat het rendement van de luxe tassen vergelijkbaar is met dat van staatsobligaties. Hmm. Wacht even. Ik sjees snel naar de P.C. Ja echt. Als er iemand is met een liefde voor mooie, luxe tassen, dan ben ik het wel. Het liefste koop ik mijn nieuwe aanwinst in het buitenland. Eventjes sparen en dan in 1 x uitgeven.

Mijn eerste tas uit het hoge segment komt van Guess. Volgens mij in 2007 in Mexico gekocht. Guess had destijds echt mooie tassen. Helaas dacht vervolgens iedereen dat het een nepperd was, omdat de fake-designer items als een razende werden verkocht op vakantie bestemmingen en via Ebay.

Mijn eerst Michael Kors tas kocht ik in Bloomingdales, New York gekocht. Oh wat voelde ik me speciaal. Gewapend met creditcard rekende ik (een schamele) €200,- af. Dankzij de BTW-korting en een tijdelijke actie kreeg ik maar liefst 40% korting op de exclusieve editie die in Europa nog niet eens verkrijgbaar was. Michael Kors was overigens vrij zeldzaam in Europa destijds, nu vindt je het in ieder warenhuis.

Een limited edition van deze tas in bijvoorbeeld krokodillenleer, kan je zomaar €33.000,- opleveren. Tweedehands.

Afijn, mocht je zoveel mogelijk rendement uit je designertas willen halen, dan geldt het volgende: des te exclusiever, des te meer geld brengt het item later op. Neem de Chanel timeless varianten bijvoorbeeld. In 1980 door Karl Lagerfeld gelanceerd en de lijn bestaat voornamelijk uit de tijdloze Chanel tassen. De typische schoudertas, voorzien van Chanel logo, zilveren strap en prachtig zwart leder in ruitjesvorm is een toonbeeld van het Franse merk. Een limited edition van deze tas in bijvoorbeeld krokodillenleer, kan je zomaar €33.000,- opleveren. Tweedehands.

Online designer veilinghuis Vestaire Collective heeft onlangs een lijst samengesteld met de 15 designermerken die jou heel veel geld zouden kunnen opleveren.

De lijst is het gevolg op de studie die ik hierboven noem. Het blijkt dit jaar zelfs zo te zijn dat je investering in een Chanel 2.55 meer potentieel op rendement heeft dan een handelen in een aandeel. De tas is namelijk in de afgelopen 12 jaar 230% in waarde gestegen (Financial Times) Jawel, AEX handelaren, eat your heart out!

 

1 . Hermès Kelly

Hermes staat met stip op nummer 1. Nu zijn de tassen helemaal niet goedkoop en de tassen liggen zeg maar ook niet voor het grijpen. Hier moet je wel wat moeite voor doen. Denk aan een wachtlijst en lang, heel lang wachten. Maar dan heb je wel wat.

Hermes Kelly 25 leather Nieuw: €7.000. Vintage: €15.000!!

 

2. Céline Trapeze bag

Céline heeft 4 jaar geleden zo’n enorme groeispurt in populariteit gemaakt.. Opeens wilde iedereen een look-a-like van de Trapeze of Luggage bag. Ben je er op uitgekeken? Dan is de kans groot dat je je geld gewoon weer terug kan verdienen.

Celine Trapeze bag – Nieuw: €2.000 – Vintage: €1.800

 

3. Chanel timeless bag

Dit zijn dus de tassen met het meeste rendement. Vooral omdat ze dus tijdloos zijn, de naam zegt het al. En, denk eraan.. hoe exclusiever, hoe beter.

Chanel Timeless flap bag. Nieuw: €3.990. Vintage: €42.000!!

 

4. Louis Vuitton Speedy

Ook weer zo’n ultieme klassieker. Jaren geleden heb ik een nepperd gekocht, maar ik durfde er niet mee over straat te lopen. Het voelde gewoon niet goed en niet echt. Een paar vriendinnen hebben er destijds voor gespaard en ik moet zeggen dat de tas er alleen maar mooier op wordt. De handvatten krijgen die typisch bruine leder kleur. Heerlijk!

Louis Vuitton Speedy – Nieuw: €750 – Vintage: €2.500

 

5. Givenchy Antigona

Gelanceerd in 2010 en er waren destijds vele, vele look-a-likes te vinden. Een typische weekendtas en shopper in 1. Het was het tijdperk van de grote tassen. Nu zijn het meer de kleine schoudertassen, maar voor deze Givenchy topper krijg je in ieder geval zeker je investering terug.

Givenchy Antigona – Nieuw: €1.800 – Vintage: €5.000

 

6. Balenciaga City bag

Balenciaga’s meest populaire tas die nog steeds veelvuldig wordt gekopieerd. Ook weer de voorloper van een trend die in 2012 voornamelijk aanwezig was. Een handtas van soepel leder, met vooral veel vakjes en lange stukken leer aan de ritsen. Tegenwoordig verdien je er niet helemaal je investering mee terug, maar ik vermoed dat deze in de toekomst wel weer oploopt.

Balenciaga City Bag – Nieuw: €1.800 – Vintage: €1.500


 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.