kor 2020 wel of niet
MM onderzoekt MM talks business

Wel of geen gebruik maken van de kleine ondernemersregeling in 2020

Heb je een vaste baan en werk je daarnaast nog voor jezelf? Dan is de kans groot dat je voorheen gebruik kon maken van de kleine ondernemersregeling. Als je in een jaar minder dan €1.345,- aan de belastingdienst moest betalen, dan kreeg je vrijstelling hiervoor en betaalde je dus helemaal geen BTW. Betaalde je meer dan €1.345,-, maar minder dan €1.883 BTW? Dan betaalde je minder BTW. Ideaal, want ik heb de afgelopen jaren dankbaar gebruik gemaakt van deze regeling waardoor ik vermindering op mijn BTW kon toepassen . In 2020 wijzigt de kleine ondernemersregeling. Je krijgt dan geen BTW vermindering meer, maar je krijgt een volledige BTW vrijstelling. Wat houdt dit in? Ik vertel je er meer over in dit artikel.


Vorig jaar schreef ik al eens een artikel over wanneer je ondernemer bent en wanneer niet. Vooral wanneer je een vaste baan doet en je ineens geld gaat verdienen met je ‘hobby’, kan dit een lastig vraagstuk zijn. Want als je wel eens iets verkoopt via Marktplaats of Instagram, oppast bij de buren of folders van de plaatselijke stichting bezorgt dan is het echt niet nodig om je bij de KVK in te schrijven.

kor 2020 wel of niet

Maar.. verdien je op regelmatige basis geld met het leveren van goederen of diensten? Dan is het wel handig om je bij de KVK in te schrijven. Dat moment kwam voor mij in 2017. Ik kreeg mijn 3e opdracht en wist dat ik meer geld ging verdienen naarmate mijn blog door zou groeien. Aan de ene kant had ik ook het idee dat ik een meer ‘professionele’ indruk zou maken op klanten wanneer ik was ingeschreven bij de kvk en een ‘echte’ factuur kon sturen. Al bij de eerste kwartaalaangifte besloot ik de BTW in mindering te brengen via de kleine ondernemersregeling. Ik verwachtte namelijk niet dat mijn omzet in een jaar zo snel omhoog zou schieten.

Wat hield de vorige kleine ondernemersregeling in?

Als je een eenmanszaak, VOF of maatschap hebt en je verwacht binnen een jaar minder dan €1.883,- aan BTW te moeten betalen na aftrek van voorbelasting (btw van kosten die je voor je bedrijf maakt), dan kun je een BTW vermindering toepassen waardoor je geen of nauwelijks BTW hoeft te betalen voor de diensten/producten die je aan klanten hebt geleverd. Hele mond vol, maar het is gewoon niet mogelijk om het makkelijker uit te leggen. En leuker ook niet. Anyway, je deed dit dus altijd op basis van een voorgevoel of je in een jaar wel of niet boven die €1.345,- of €1.883,- BTW uit kwam. Aan het einde van het jaar berekende je dan de definitieve BTW vermindering. Ik ging er al van uit dat mijn omzet niet boven deze grens uit kwam, dus bij elke aangifte die ik deed paste ik de vermindering toe. De BTW hield ik echter wel apart, omdat ik het jaar daarop wel weer wat meer inkomstenbelasting moest afdragen wegens die extra verdiensten.

Het was ook mogelijk om een ontheffing aan te vragen van administratieve verplichtingen. Dat betekende dat je geen administratie voor de BTW bij hoeft te houden, geen BTW aangifte te doen en in principe ook geen facturen te sturen naar je klanten. Mits je dit wel doet, mag je hen geen BTW rekenen.

Wat houdt de nieuwe kleine ondernemers regeling in?

De nieuwe regeling houdt een vrijstelling van de BTW in en is omzetgerelateerd. Kort door de bocht: je hoeft geen BTW te betalen, geen BTW administratie bij te houden en geen BTW aangifte te doen mits jouw omzet in een kalenderjaar niet boven de €20.000,- uit komt. Maar dat betekent dat je de BTW ook niet aan je klanten mag berekenen en de BTW van investeringen voor je eigen bedrijf niet af mag trekken. Om deel te nemen aan de kleine ondernemersregeling moet je aan drie voorwaarden voldoen:

  • Jouw bedrijf is in Nederland gevestigd.
  • Jouw omzet komt in een kalenderjaar niet boven de €20.000,- uit.
  • Je hebt je voor deze regeling bij de Belastingdienst aangemeld.

Je moet voor jezelf nagaan of de kleine ondernemersregeling bij jou past en je vervolgens (per brief) hiervoor aanmelden bij De Belastingdienst. Doe dit wel 4 weken voor de aanvang van een nieuw belastingkwartaal, anders zul je wederom 3 maanden moeten wachten voordat je hier toestemming voor krijgt.

Hoe weet je of de nieuwe kleine ondernemingsregeling bij jou past?

Voor iedere ondernemer is de situatie anders. Het kan zijn dat je veel investeringen in je bedrijf hebt gedaan waardoor je per saldo voordeliger uit bent door niet mee te doen aan de vrijstelling. Maar het kan ook zijn dat je, zoals ik, geen investeringen doet. Je hebt dan geen voorbelasting wat je kunt aftrekken, maar je mag ook BTW rekenen aan je klanten. Hieronder een situatie van een fictieve ondernemer op de hoek.

Stel, ik heb een webshop en verkoop handgemaakte bijtringen en babyspeeltjes/kleertjes. Mijn omzet in een heel jaar is €15.000,-. Aan materialen en investeringen ben ik ongeveer €2.000,- kwijt. Ik heb altijd BTW berekend aan mijn klanten (21%) wat dus neerkomt op een totaalbedrag aan BTW van €3.150,-. De voorbelasting (van de investering) trek ik hiervan af, wat neerkomt op een te betalen BTW bedrag van €2.730,-. Voor mij is het dus voordeliger om WEL mee te doen aan de kleine ondernemersregeling. Ik mag dan wel geen voorbelasting terugvragen, maar ik hoef ook geen BTW te rekenen aan mijn particuliere klanten. Als de verkoopprijs hetzelfde blijft, wordt mijn marge dus alleen maar hoger.

Stel, ik laat riemen produceren in India en verkoop deze vervolgens aan retailers. Ik hanteer hierbij het standaard BTW tarief van 21% en in een jaar verkoop ik voor €12.000,- aan riemen waardoor ik €2.520 aan BTW heb gerekend aan mijn klanten. Als ik mee besluit te doen aan de nieuwe KOR, dan hoef ik geen BTW meer te rekenen aan mijn klanten, maar ik kan mijn riemen ook niet ineens duurder maken. Mijn klanten vragen die BTW namelijk terug en zullen naar de concurrent gaan als mijn riemen 21% in prijs gaan stijgen. Omdat ik ook mijn voorbelasting kan terugvragen is het in dit geval NIET handig om mee te doen aan de KOR. Die BTW ben ik in feite toch al kwijt.

De Belastingdienst heeft het voor een keertje makkelijker gemaakt en verschillende situaties zoals bovenstaande geschetst. Op die manier kun je goed voor jezelf uitzoeken of je je moet aanmelden voor de nieuwe KOR.

Wat als je de €20.000,- grens overschrijdt?

Je omzet moet je dus goed in de gaten houden. Want op het moment dat je de €20.000 grens overschrijdt in jouw omzet, ben je verplicht de BTW te berekenen aan je klanten. Ook zul je vanaf dat moment een BTW administratie bij moeten houden. Let op: je berekent dus enkel de BTW vanaf de €20.000 omzet en maakt dan automatisch geen gebruik meer van de KOR. In de daaropvolgende drie jaar kun je GEEN gebruik meer maken van de regeling.

Doe je veel investeringen?

Stel, je bent net met je onderneming begonnen en verwacht niet boven de €20.000 omzetgrens uit te komen. Maar de start van jouw bedrijf vraagt behoorlijk wat investering? Dan is de KOR hoogstwaarschijnlijk niet interessant voor jou. Het kan namelijk zijn dat het bedrag van de voorbelasting van jouw investeringen hoger uitvalt dan de te betalen BTW die je hebt berekend bij jouw klanten. Voorbeeldje:

Stel, je bent fotograaf en levert jouw diensten en producten voornamelijk in het weekend en de avonduren. Jouw jaaromzet bedraagt €15.000,- en hier betaal je 9% BTW over: €1.350,-. Echter, je hebt een flinke investering gedaan in camera’s en overige middelen. Dit heeft je in totaal €8.000,- gekost met een voorbelasting van €1.680,-. In dit geval krijg je per saldo €330,- terug en is het dus niet interessant om met de KOR mee te doen.

Wanneer je als fotograaf een tarief van 9% mag hanteren is in dit blog helder uitgelegd!

Ik hoop dat de regeling op deze manier een beetje duidelijk voor je is! Leuker kan ik het ook niet maken, wel een (klein) stukje makkelijker 😉

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.