zorgverzekering 2020 vergoedingen zwangerschap
MM onderzoekt MM's Baby

Zorgverzekeringen en vergoedingen voor (bijna) moeders in 2020

Het einde van het jaar betekent een frisse blik op je verzekeringen. Ben je nog steeds goed verzekerd, niet onnodig veel en ook niet te weinig? Ieder jaar maken we de balans van onze verzekeringen weer opnieuw op. En dan vooral die van de zorgverzekering. Want hoe goedkoop een verzekering ook claimt te zijn, hij moet wel bij jou en je zorgbehoeften passen. Want worden de door jouw gemaakte zorgkosten nog wel vergoed? Het is altijd handig om jouw zorgverzekering kritisch te bekijken, vooral als je van plan bent om zwanger te worden/ of te bevallen. De kosten van een niet-medische bevalling, borstkolf of eigen bijdrage kraamzorg liegen er niet om. Fijn om dan te weten welke verzekeraar de zorgkosten vergoed die je als jonge moeder nodig hebt. Daarom besloot ik een overzicht te maken van enkele grote zorgverzekeraars en hun vergoedingen in 2020.


Elk jaar worden op Prinsjesdag de veranderingen op het gebied van zorgverzekeringen bekend gemaakt. Voor 2020 zijn dat de volgende belangrijke wijzigingen:

  • Het minimale eigen risico blijft gelijk, namelijk €385,-
  • De maximale zorgtoeslag zal volgend jaar flink stijgen, hoger dan de stijging van de zorgpremie.
  • De collectiviteitskorting zal flink gaan dalen, namelijk naar een maximum van 5%. Dat zou kunnen betekenen dat je dus meer gaat betalen, ondanks dat de premie wellicht gelijk blijft.
  • De premies voor de basis zorgverzekeringen blijven nagenoeg gelijk. Bij Zilveren Kruis stijgen ze gemiddeld een Euro per polis en bij CZ daalt de premie een paar Euro.
  • Stoppen met Roken programma’s worden vanaf 2020 vrijgesteld van het eigen risico. Dit is gedaan om de drempel wat lager te maken voor de mensen die willen stoppen met deze verslaving.

Vorig jaar schreef ik een soortgelijk artikel om de grootste verzekeraars met elkaar te vergelijken op dit gebied. Dit deed ik wel enkel op basis van de zorgbehoeften van jonge moeders, want anders was het een heel boekwerk geworden. Inmiddels ben ik bevallen van ons tweede zoontje Jent en ben nog steeds erg tevreden met de vergoedingen die mijn zorgverzekering biedt. De volledige kraamzorg is vergoed, net als de kinkhoestvaccinatie tijdens mijn zwangerschap en het TENS apparaat. De osteopathie behandelingen die ik met Jent heb gevolgd zijn gedeeltelijk vergoed.

zorgverzekering 2020 vergoedingen zwangerschap

Mijn premie zal wederom stijgen volgend jaar. €5,- om precies te zijn en daarmee kom ik op een totaal van €127,- per maand in plaats van de huidige €122,-. Auw.  Ik stap volgend jaar niet over, maar ik ga mijn aanvullend pakket wel wijzigen. Ik ben niet van plan om nog een keer zwanger te worden en verwacht dit jaar enkel zorgkosten op het gebied van mondzorg. Aangezien kinderen onder de 18 jaar geen eigen risico betalen zet ik mijn eigen risico ook weer wat hoger in en ik blijf gebruik maken van de budgetpolis. Ter info: ik ben al jaren verzekerd bij Zilveren Kruis via een collectief van mijn werk.

Basisverzekering: natura- of restitutiepolis?

Allereerst zul je een basisverzekering moeten kiezen. Een basisverzekering is er (in veel gevallen) in twee varianten: een naturapolis en een restitutiepolis en soms ook nog een budget- of combinatiepolis.

Een naturapolis is de goedkoopste variant en daarmee krijg je zorg via zorgverleners die een contract hebben met jouw zorgverzekeraar. Je hoeft de kosten dan niet te declareren, ze worden automatisch door jouw zorgverzekeraar vergoed. De zorgverzekeraar geeft altijd aan met welke zorgverleners zij afspraken hebben, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Als je naar een zorgverlener gaat waar jouw verzekeraar geen afspraken mee heeft, dan wordt 75% van de kosten vergoed.

Een restitutiepolis is wat duurder (gemiddeld €10,- per maand) , maar daarmee kun je naar iedere arts of behandelaar die in Nederland gevestigd is. De zorgverzekering hoeft daar dus geen afspraken mee te hebben. Je betaalt de rekening vaak wel eerst zelf, waarna je deze kunt declareren. De zorgverzekering vergoedt echter enkel rekeningen die acceptabel en marktconform zijn. Als je behandelaar een absurd hoge rekening verstuurt, zul je deze dus niet volledig vergoed krijgen.

Daarnaast heb je bij sommige verzekeringen de keuze uit een budgetpolis. Hiermee kun je maar bij een geselecteerd aantal ziekenhuizen terecht, terwijl de naturapolis 100% zorg vergoed van alle Nederlandse ziekenhuizen (uitgezonderd spoedhulp). De budgetpolis is doorgaans €6,- tot €10,- per maand goedkoper dan een naturapolis.

Aanvullende verzekeringen in 2020

Dit jaar heb ik weer een aantal verzekeraars onder de loep genomen. Lang niet allemaal, want dan wordt het een fulltime baan. Maar ik vermoed zo dat ik de grootste van Nederland heb genomen die ook nog eens vrij representatief zijn voor de rest. Je goed aanvullend verzekeren is een slimme zet als je van plan bent om zwanger te worden of het eventueel al bent. Wat dan precies ‘goed’ is, kan bij iedereen anders zijn. Misschien heb je de wens om bijvoorbeeld in het ziekenhuis te bevallen zonder medische reden en wil je de eigen bijdrage hiervan laten vergoeden. Hetzelfde geldt voor de extra hulpmiddelen die je misschien wel wilt gebruiken. Zoals een TENS, Zwangerschaps- en EHBO cursussen, lactatiekundig advies, borstkolf, etc..

Reken dus goed voor jezelf uit wat de meest voordelige optie is. Als je je minstens extra aanvullend verzekerd dan worden namelijk een hoop ‘eigen bijdrages’ vergoed. Dit zijn kosten die niet vallen onder het eigen risico en soms wel kunnen oplopen (eigen bijdrage bevalling en kraamzorg) tot meer dan €500,-.

In onderstaande tabel heb ik de twee basisverzekeringen per verzekering uitgelicht (natura- en restitutiepolis) en de goedkoopste aanvullende verzekering, plus een niveau hoger (extra aanvullend) Bij iedere verzekeraar worden pakketten anders genoemd, daarom heb ik het hieronder uitgeschreven. Vervolgens zullen de verzekeringen per vergoeding worden uitgelicht met de hieronder beschreven aanvullende- en basisverzekering.

VerzekeringBasisBasis ExtraAanvullendAanvullend Extra
Zilveren KruisBasis Budget: €110,15Basis Zeker: €119,18Aanvullend 1 *: v.a €8,25Aanvullend 2*: v.a.€19,95
VGZVGZ Ruime keuze: €119,95VGZ Eigen keuze: €127,70Aanvullend Goed (€10,50)Aanvullend Beter (€21,50)
CZZorg Bewust: €114,95Zorg op Maat: €120,95Basis: €8,10Plus: €21,35
MenzisMenzis Basis Voordelig: €111,-Menzis Basis: €123,-Extra Verzorgd 1: €6,95 Extra Verzorgd 2: €21,50
Ditzo (ASR)Goede Keuze: €107,90Vrije Keuze: €114,95ZorgGoed: €7,95ZorgBeter: €9,95
Zekur (VGZ)Gewoon: €101,95Vrij: €121,50Enkel los: v.a. €4,50Extra Zekur: €33,95

Vergoeding voor zwangerschapscursussen

Tijdens mijn zwangerschap van Mats werd de Mom in Balance cursus niet vergoed. Nu wel. En het toeval wilde ook nog eens dat er een nieuwe groep startte op 100 meter van mijn huis. Vrij prijzig, want een abonnement kost €48,50 per maand, waarvan dus maar €50,- werd vergoed. Maar ik heb er ontzettend veel aan gehad en aan overgehouden. Professionele begeleiding en een enorm leuk ‘klets’ groepje. Ik heb nog steeds veel contact met al deze meiden, die inmiddels ook bevallen zijn. Echt. Een enorme aanrader. Mocht er geen Mom in Balance in de buurt zijn, dan zijn er tal van andere cursussen die ook vergoed worden.

VerzekeringBasisBasis ExtraAanvullend Aanvullend Extra
Zilveren KruisGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoedingMax. €50,- per zwangerschap
VGZGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoedingMax. €100,- per jaar
CZGeen vergoedingGeen vergoedingMax. €100,- per zwangerschapMax. €100,- per zwangerschap
MenzisGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding
DitzoGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding
ZekurGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding

Vergoeding voor EHBO cursussen

Een EHBO cursus die speciaal is afgestemd op het verlenen van eerste hulp op baby’s en kinderen is zeker niet overbodig. Prijzig, dat ook. Volgens mij betaal je er gemiddeld zo’n €80,- tot €200,- voor, maar dan leer je ook heel veel op het gebied van spoedhulp. Brandwonden, verstikking, reanimatie, etc.. het komt allemaal voorbij. Onderstaande vergoedingen zijn bedoeld voor ehbo cursussen en andere preventieve cursussen.

VerzekeringBasisBasis ExtraAanvullendAanvullend Extra
Zilveren KruisGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding€115,- per cursus per kalenderjaar
VGZGeen vergoedingGeen vergoeding€200,- per jaar€400,- per jaar
CZGeen vergoedingGeen vergoeding€50,- per jaar€100,- per jaar
MenzisGeen vergoedingGeen vergoedingKorting via Samen GezondKorting via Samen Gezond
Ditzo (ASR)Geen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding
Zekur (VGZ)Geen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding€200,- per jaar

Vergoeding bevallen in het ziekenhuis zonder medische indicatie

Mocht je in het ziekenhuis willen bevallen zonder medische indicatie, dan betaal je een eigen bijdrage. Deze komt boven op de vergoeding van €219,- die de meeste verzekeringen voldoen en zal ongeveer €365,- zijn. Indien je een extra aanvullende verzekering hebt afgesloten, dan wordt deze eigen bijdrage in de meeste gevallen volledig vergoed.

Verzekering BasisBasis ExtraAanvullendAanvullend Extra
Zilveren Kruismax. €219,-max. €219,-max. €219,-Volledig vergoed
VGZmax. €219,- per dag (€215,- in een geboortecentrum)max. €219,- per dag (€215,- in een geboortecentrum)max. €219,- (volledige vergoeding in geboortecentrum)Volledig vergoed
CZ€127,50 per dag€127,50 per dagVolledig vergoedVolledig vergoed
Menzismax. €219,-max. €219,-max. €219,-Volledig vergoed
Ditzo (ASR)max. €219,-max. €219,-max. €219,-max. €219,-
Zekur (VGZ)max. €219,-max. €219,-max. €219,-Volledig vergoed

Vergoeding kraamzorg

Voor kraamzorg die je thuis ontvangt geldt in 2020 een wettelijke eigen bijdrage van €4,50 per uur, €0,10 ct duurder ten opzichte van vorig jaar. Als je in het ziekenhuis bevalt (zonder medische noodzaak), betaal je €36,- per dag aan eigen bijdrage. Als je in het ziekenhuis bevalt (met medische noodzaak) geldt er geen eigen bijdrage voor kraamzorg. Vanzelfsprekend betaal je dan wel de eigen bijdrage zodra de kraamzorg thuis verder gaat. Als je jezelf extra aanvullend verzekerd, kan het zijn dat deze eigen bijdrage volledig wordt vergoed.

Verzekering BasisBasis ExtraAanvullendAanvullend Extra
Zilveren Kruismin. 24 uur + eigen bijdrage á €4,50 p.umin. 24 uur + eigen bijdrage á €4,50 p.umin. 24 uur + eigen bijdrage á €4,50 p.uVolledig vergoed
VGZmax. 10 dagen + eigen bijdrage á €4,50 p.umax. 10 dagen + eigen bijdrage á €4,50 p.umax. 10 dagen + eigen bijdrage á €4,50 p.umax. 10 dagen + €125,- vergoeding eigen bijdrage
CZmin. 8 dagen + eigen bijdrage á €4,50 p.umin. 8 dagen + eigen bijdrage á €4,50 p.umin. 8 dagen + eigen bijdrage á €4,50 p.umin. 8 dagen + eigen bijdrage á €4,50 p.u
Menzismin. 8 dagen + eigen bijdrage á €4,50 p.umin. 8 dagen + eigen bijdrage á €4,50 p.umin. 8 dagen + eigen bijdrage á €4,50 p.uVolledig vergoed
Ditzo max. 10 dagen + eigen bijdrage á €4,50 p.umax. 10 dagen + eigen bijdrage á €4,50 p.umax. 10 dagen + eigen bijdrage á €4,50 p.umax. 10 dagen + eigen bijdrage á €4,50 p.u
Zekurmax. 10 dagen + eigen bijdrage á €4,50 p.umax. 10 dagen + eigen bijdrage á €4,50 p.umax. 10 dagen + eigen bijdrage á €4,50 p.uVolledig vergoed

 

Vergoeding lactatie advies en borstkolf

Omdat ik na de geboorte van Mats al een kolf had aangeschaft en ik nu geen borstvoeding heb gegeven, is geen van onderstaande zorgvragen nodig geweest. Mocht je wel borstvoeding willen geven en de hulp van een lactatiekundige in schakelen, dan is het fijn om te weten dat sommige pakketten dit vergoeden. Baat het niet, dan schaadt het niet 😉 De kosten voor een consult van een lactatiekundige zijn doorgaans €100,-. De kosten van een elektrische kolf lopen uiteen vanaf €140,- (enkele) tot €249,- (dubbele).

VerzekeringBasisBasis extraAanvullendAanvullend Extra
Zilveren Kruis/ BorstkolfAlleen korting Alleen kortingAlleen kortingMax. €75,- per zwangerschap
Zilveren Kruis/ lactatiekundigeGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoedingMax. €80,- per jaar
VGZ/ BorstkolfGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoedingEenmalig €80,-
VGZ/ LactatiekundigeGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoedingMax. €200,- per bevalling
CZ/ BorstkolfGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding
CZ/ LactatiekundigeGeen vergoedingGeen vergoedingMax. €200,- per jaarMax. €200,- per jaar
Menzis/ BorstkolfGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoedingMax. €200,- icm consult lactatiekundige
Menzis/ LactatiekundigeGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoedingMax. €200,- per jaar
Ditzo/ BorstkolfGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding
Ditzo/ Lactatiekundige zorgGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding75%, max. €80,- per bevalling
Zekur/ BorstkolfGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding
Zekur/ Lactatiekundige zorgGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding

Vergoeding kraampakket

Een kraampakket is absoluut noodzakelijk om in huis te hebben, ook al ben je niet van plan om thuis te bevallen. Ik ben er het levende bewijs van. Bij de bevalling van Jent had ik namelijk de voorkeur om wederom naar het ziekenhuis te gaan. Toen de verloskundige mij thuis kwam controleren, zat ik echter al op 9 cm ontsluiting. Tijd om naar het ziekenhuis te gaan was er niet meer, mijn man heeft vervolgens met de verloskundige het hele kraampakket razendsnel uitgepakt om alles klaar te zetten voor de onverwachte thuisbevalling. De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden het kraampakket en sturen deze kosteloos naar je op. Indien dit niet zo is, kun je de inhoud zelf bestellen. Vaak ben je met zo’n €30,- wel klaar.

VerzekeringBasisBasis ExtraAanvullendAanvullend Extra
Zilveren KruisGeen kraampakketGeen kraampakketGeen kraampakketJe ontvangt een kraampakket
VGZGeen kraampakketGeen kraampakketGeen kraampakketJe ontvangt een kraampakket
CZJe ontvangt een kraampakketJe ontvangt een kraampakketJe ontvangt een kraampakketJe ontvangt een kraampakket
MenzisJe ontvangt een kraampakketJe ontvangt een kraampakketJe ontvangt een kraampakketJe ontvangt een kraampakket
DitzoGeen kraampakketGeen kraampakketGeen kraampakketJe ontvangt een kraampakket
ZekurKraampakket bestellen met kortingKraampakket bestellen met kortingKraampakket bestellen met kortingKraampakket bestellen met korting

Vergoeding alternatieve geneeswijzen

Alternatieve geneeswijzen zijn behandelingen en geneesmiddelen waarvan de werking niet wetenschappelijk is bewezen en dus niet onder de noemer ‘reguliere geneeswijzen’ mag vallen. Desondanks maken veel mensen hier gebruik van om verschillende redenen. Zelf ben ik dit jaar twee keer naar de osteopaat geweest met Jent. Een osteopaat kijkt naar het welzijn van de baby, controleert wervels, bewegingen en algehele gesteldheid. Omdat een baby niet kan zeggen waar hij pijn heeft of ongemak heeft, brengen veel ouders een bezoek aan de osteopaat. Het heeft ons uiteindelijk nog wel €100,- gekost, maar ik ben blij dat we er zijn geweest. Onder alternatieve geneeswijzen vallen ook: orthomoleculaire therapeuten, chiropractor, accupunctuur en antroposofische geneeswijzen.

VerzekeringBasisBasis ExtraAanvullendAanvullend Extra
Zilveren KruisGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding€40,- per dag en max. €350,- per jaar
VGZGeen vergoedingGeen vergoeding€40,- per dag en max. €200,- per jaar€40,- per dag en max. €300,- per jaar
CZGeen vergoedingGeen vergoeding€30,- per dag en max. €200,- per jaar€40,- per dag en max. €450,- per jaar
MenzisGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding€40,- per dag en max. €400,- per jaar
DitzoGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding
ZekurGeen vergoedingGeen vergoedingGeen vergoeding€25,- per consult en max. €250,- per jaar

Vergoeding voor TENS

Ik heb voor mijn tweede bevalling de geboorteTENS besteld. Een apparaat dat door middel van kleine stroomstoten de pijn van de bevalling weet af te leiden. De TENS werd volledig vergoed en het zou me kunnen helpen in het verlichten van de pijn. Nu is het wel zo dat het apparaat vooral effectief is bij beginnende rugweeën. En laat ik hem nu net gebruikt hebben toen ik er al bijna was, met buikweeën. Al met al was ik enorm gefocust op het verhogen van de stroomstootjes, dus uiteindelijk heeft het me in ieder geval wat afleiding bezorgd.

Zilveren Kruis is van de 6 verzekeraars de enige die de TENS vergoed. Andere verzekeraars die de aanschaf vergoeden zijn via deze link te vinden.

Verzekering opzeggen of overstappen?

We hebben nu de meest voorkomende behandelingen rondom zwangerschap en bevalling gehad. Misschien heb je ze wel allemaal nodig, misschien maar een paar. Mocht je nu willen overstappen naar een andere zorgverzekering, doe dat in ieder geval voor 31 december. Voor het afsluiten van je nieuwe zorgverzekering geldt een andere deadline, namelijk 31 januari. Je nieuwe verzekering gaat dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari in.

Om korting te krijgen op je zorgverzekering kun je je eigen risico verhogen of je kiest voor een goedkopere basisverzekering. Dat betekent wel dat je enkel bij gecontracteerde zorgverleners terecht kunt voor een complete vergoeding. Wat dan weer niet voor verloskundige zorg en spoedeisende hulp geldt. Kijk ook eens of jouw werkgever (of die van je partner/vader/moeder) een collectiviteitskorting biedt. Als je al deze voordelen bij elkaar optelt dan kan het je zomaar €15,- tot €20,- per maand schelen.

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Super fijn dat je zo uitgebreid er over schrijft. Volgend jaar hoop ik mama te worden, dus dan zijn deze tips super handig! Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.