Ik werd bekend met het fenomeen ‘babyshowers’, 5 jaar geleden, toen één van mijn beste vriendinnen zwanger was van haar eerste kindje. Inmiddels kan ik de feestjes niet meer op twee handen tellen. Ik vind het altijd een leuke bijeenkomst, omdat je de ‘moeder in wording’ voor een middag in de watten legt, even gezellig bij kan praten en een mooi, groot en handig cadeau geeft waar zij hopelijk nog jaren plezier van heeft. Maar aan een babyshower gaat heel wat geregel – en soms gezeur- vooraf. Zodra de groepsapp is aangemaakt begint het al. Sommige mensen vinden het onzin. Een feest voor een baby die er nog niet is. “We gaan ook al op kraambezoek” of: “moet ik nu 2 keer een cadeau kopen”?
Ook al lijkt de babyshower vanuit Amerika al redelijk voet aan land te hebben gezet, toch is de etiquette rondom de baby-feestjes niet geheel duidelijk. En dat is ook helemaal niet vreemd. In Amerika staat de babyshower heel centraal en wordt er nauwelijks gedaan aan het voor ons belangrijke ‘kraambezoek’. Hoe doe je dat dan met cadeaus? Je wilt tenslotte niet op beide gelegenheden met lege handen aankomen. Hoe heurt dat eigenlijk?
Regelmatig krijg ik het te horen: “dat hadden wij vroeger niet hoor, een babyshower”. Nee dat klopt. Vroeger waren er ook geen ‘gender reveals’ en grote zwangerschapsaankondigingen. De scheidingslijn tussen Amerikaanse en Nederlandse gebruiken lijkt steeds kleiner te worden. Maar het wordt lastiger als we onze eigen tradities gaan combineren met de Amerikaanse. Dan krijg je dit soort ‘overkills’ aan baby partijtjes. Je begint bijvoorbeeld met een ‘gender reveal’ party waarbij een gesloten object wordt lekgeprikt of opengesneden om er vervolgens achter te komen wat het geslacht is van de op komst zijnde baby. Vaak in het bijzijn van familie en vrienden.
Een kleine 15 weken later is het tijd voor de babyshower. Veelal onaangekondigd, zodat de moeder compleet verrast wordt met de komst van haar beste vriendinnen en familie. In het bijzijn van deze mensen wordt ze verwend met cadeaus en lekkere hapjes. Zowel de babyshowers als gender reveals zijn tegenwoordig niet meer uit de Nederlandse tradities weg te denken.
In Amerika wordt een babyshower gezien als een gezellig samenkomen van vriendinnen en vrouwelijke leden van de familie voordat de drukte rondom de kraamtijd losbarst. Een goed idee, want op deze manier zie je elkaar weer eens, zonder de tussenkomst van een kraamverzorgster of pasgeboren baby.
En nu komt het grote verschil: In Nederland hechten we veel waarde aan het kraambezoek, maar ook steeds meer aan de babyshowers. Dus ook hier worden familie en vriendinnen geacht om binnen een paar weken op te draven. Vaak is dat dan ook het moment om een cadeau te geven en – uiteraard- de baby te bewonderen onder het genot van beschuit met muisjes. Meestal duurt het bezoek niet langer dan 30-60 minuten wegens rustmomenten van moeder en kind.
In Amerika worden de ouders vaak al gefeliciteerd met de baby voordat deze geboren is. Tijdens – je raadt het al – de babyshower. Soms pakken de newborn ouders uit door een kraamfeest te organiseren, maar doorgaans kennen de Amerikaanse tradities het woord ‘kraambezoek’ simpelweg niet. Er is , alvorens de babyshower wordt georganiseerd, dus überhaupt al geen sprake van gedoe rondom cadeaus en de kosten ervan. En dat struikelpunt komen we in Nederland nogal vaak tegen.
Begrijpelijk, want soms wordt er wel veel van jou, als babyshower bezoeker, gevraagd. Nu heb ik daar geen enkel probleem mee, want ik kan dat prima betalen en vind het leuk om mijn vriendinnen te verwennen met mooie cadeaus. Maar het wordt een ander verhaal als je krap bij kas zit of liever zelf een persoonlijk cadeautje bij het kraambezoek geeft. Je wordt dan in principe geacht om met lege handen bij een kraambezoek aan te komen, of als je dat niet leuk vindt, twee cadeaus te kopen. Een babyshower staat immers in het teken van eten en cadeaus (de moeder verwennen), een kraambezoek in het teken van de baby.
Wat is dan het beste om te doen? Het babyshower cadeau schrappen? Nee. Dan blijft er enkel een gezellige bijeenkomst met veel eten over. Ook leuk, maar ik vermoed dat het concept babyshower dan snel uit zal sterven. De kraam bezoekjes dan maar schrappen? Nee, we zijn nog lang niet klaar voor het negeren van deze Nederlandse traditie. Al worden er wel steeds meer kraamfeesten gegeven. Dat is natuurlijk een optie, maar ook bij deze gelegenheid horen cadeaus.
Wil je echt niet met lege handen aankomen tijdens het kraambezoek?
Tijdens een babyshower wordt er vaak besloten om een groot cadeau te geven. Iets wat na de geboorte van pas komt en waar moeder en kind nog lang plezier van hebben. Dit is in mijn ogen een nuttige en zeer gewaardeerde manier van cadeaus geven. Vaak wordt er ,tijdens het organiseren van de babyshower, een bepaald bedrag ingelegd door de gehele groep zodat het gewenste cadeau aangeschaft kan worden. Mocht hiervoor gekozen worden, doe dan mee aan het grote cadeau en laat het kraamcadeau vervolgens achterwege. Wil je echt niet met lege handen aankomen tijdens het kraambezoek? Neem dan een kleinigheidje mee zoals:
Ik heb bijvoorbeeld de Stokke Tripp Trapp gekregen, samen met zitkussentjes en het babyzitje. Omdat iedere vriendin hier een bepaald bedrag voor had ingelegd, kreeg ik minder kraamcadeaus. Van sommigen niets en van een aantal een kreeg ik een kleinigheidje.
UIteindelijk ben ik enorm blij met de kinderstoel omdat deze nog jarenlang gebruikt gaat worden. Een gegeven paard moet men natuurlijk niet in de bek kijken, dus met kraamcadeaus was ik net zo blij geweest. Maar efficiënt is een babyshower in dit soort opzichten dus zeker wel. Wordt er bij de babyshower geen centraal cadeau gegeven omdat iedereen het ‘voor zich’ wil doen? Dan wordt de situatie wat complexer. In dat geval kun je het beste je cadeau bewaren voor de babyshower en tijdens het kraambezoek aankomen met lege handen of een kleinigheidje. Ik stond zelf echt niet te kijken van kraambezoek met lege handen. Het geld is immers al in mijn grote cadeau geïnvesteerd en daar ben ik ontzettend blij mee.
Wat je ook besluit: kijk wat voor jou het beste voelt, maar wat ook hulpvol kan zijn voor de ‘moeder in spé’. Zadel haar niet op met kleine cadeaus als je ook een bedrag in kunt leggen om een nuttig, groter cadeau te kopen.
Het kan ook heel goed zo zijn dat de ‘mommy to be’ helemaal geen babyshower wilt vieren. Het kind is er tenslotte nog niet en een feest vieren voor een persoon dat zich nog niet op aarde bevindt, voelt voor sommigen niet goed. In dat geval doen we er al helemaal niet moeilijk over.
Bijna 2 jaar geleden (oh my, wat gaat de tijd snel) schreef ik een artikel…
Je hebt mensen die kamperen het einde vinden en mensen die een caravan, tent of…
Ja ja, daar is 'ie weer. Hét overzicht van zorgverzekeringen voor vrouwen met een kinderwens…
Vinted. Enkele jaren geleden installeerde ik de marktplaats-app voor tweedehands kleding al eens, maar ik…
Als rasechte Mexico liefhebber heb ik inmiddels zoveel tips verzameld, dat het me verbaasde dat…
Nu het aanschaffen van tweedehands items wint aan populariteit, lijkt het mij een mooi moment…
View Comments
Pure Amerikaanse hysterie weer die gender reveal en babyshowers en wij Nederlanders maar kopieëren.Wat als de baby een vroeggeboorte wordt en/of sterft. Zitten de rouwende ouders dan ook nog naar de dan misplaatste cadeau's opgescheept of moeten ze alles weer terug geven?!
Bij een kraamvisite loop je die risico's niet of althans veel minder (wiegendood).
Waar blijft onze Nederlandse identiteit als we de die Amerikaanse materialistische gewoonten alsmaar blijven overnemen?
Ik denk dat met de tijd van het internet/ mogelijkheden van het reizen, de grenzen tussen tradities in verschillende landen steeds vager wordt. En gelukkig mogen we zelf helemaal bepalen met welk feestje we mee doen en welke niet! Persoonlijk ben ik erg in voor een babyshower. Pure aandacht voor de moeder, bijkletsen met vriendinnen en inderdaad genieten van cadeaus. Als je het vreselijke meemaakt door je kind te verliezen, zijn die cadeaus wel je laatste zorg. Je hebt immers ook al wel wat meer spullen aangeschaft voor de geboorte lijkt me.