MM onderzoekt

Techtalk: De belangrijkste functies van YouTube kids Nederland

Na in 2015 de eerste kids-versie in de VS te hebben gelanceerd, is YouTube-kids sinds deze maand ook eindelijk in Nederland verkrijgbaar. Je kunt het zien als de kindvriendelijke versie van de YouTube die we allemaal kennen. Helemaal gratis, met reclames, maar wel compleet afgestemd op de kleinsten. Je vindt er content die veilig en geschikt is voor alle kinderen en is voorzien van allerlei handige features. Om een paar voorbeelden te noemen: je kunt een maximale schermtijd voor je kids instellen, bepaalde kanalen blokkeren en voorkomen dat er gezocht wordt op bepaalde woorden. Klinkt goed toch? Ik leg je in dit artikel kort uit hoe deze gratis YouTube app werkt.


Het is altijd fijn als app-ontwikkelaars meedenken met het welzijn van je kinderen. YouTube biedt een enorme schat aan leuke content, maar het kan ook heel goed in je nadeel werken. Zo is het heel makkelijk om op niet relevante kanalen terecht te komen en voor je het weet zit je kind een ASMR video te kijken of een of andere vage challenge.

En voordat we de discussie over schermtijd gaan beginnen: ik denk dat menig ouder die dit blog leest het gezonde verstand heeft om zelf in te schatten wat hij/zij genoeg schermtijd vindt. Daar ga ik niet over beslissen en al zeker niet oordelen.

 

Inhoud

Schermtijd reguleren met YouTube Kids

Goed. Over schermtijd gesproken: YouTube weet zelf ook wel dat het een aantrekkelijke dienst biedt waar kinderen zomaar uren op kunnen spenderen, waardoor ze eventueel niet-geschikte content te zien krijgen. Daarom heeft YouTube sinds 2015 de app YouTube kids in het leven geroepen. Op deze manier draagt YouTube de controle over aan de ouders. Omdat geen enkel kind hetzelfde is en een 4-jarige andere voorkeuren heeft dan een 10-jarige, heeft de ouder alsnog de mogelijkheid om de beschikbare content per kind af te stemmen (d.m.v. profielen).

De app was direct na lancering (in 2015) niet geheel direct kindvriendelijk, want er bleken heel wat lekken te zijn in het algoritme. Zo waren er – op het oog lijkende – kinderliedjes, die in het midden van de video opeens gewelddadige beelden vertoonden. Of volwassenen verkleed als Disney figuren die.. tja. Geen kindvriendelijke dingen deden.

YouTube heeft inmiddels heel wat aanpassingen doorgevoerd en het lijkt erop dat dit erg goed is gelukt. Ik heb de app gedownload, me in het gebruik ervan verdiept en deel met jullie de belangrijkste functies ten opzichte van de reguliere YouTube app!

Timer activeren

In plaats van dat jij de boosdoener bent die je kind moet vertellen dat de tijd voorbij is, geeft YouTube zelf een melding af. Bij het instellen van de timer kun je een maximale schermtijd aangeven, die na deze minuten via een pop-up aangeeft dat de tijd voorbij is. Je zal het scherm dan weer zelf moeten ontgrendelen om YouTube weer te kunnen kijken. Maar tegen die tijd is je kind vast al met iets anders bezig (hopen we dan maar). De timer stel je eenvoudig in door naar het slotje, rechtsonder in je scherm te gaan, en op ’timer’ te klikken.

Profielen creëren

Zijn er meerdere kinderen in huis die de YouTube kids app gebruiken? Dan is het mogelijk om  profielen aan te maken die verschillen in content en voorkeursinstellingen. Hiervoor is het eerst nodig om met je Google account in te loggen, de voorwaarden goed te keuren en je geboortedatum in te vullen. Vervolgens maak je voor ieder kind een profiel aan. Door zijn/haar geboortedatum in te vullen, zal de voorgestelde content direct op deze leeftijd worden aangepast.

Content goed-afkeuren

Je kunt ervoor kiezen om enkel de door jou goedgekeurde content te tonen. Hiervoor ga je naar de slotje in de rechterhoek, beneden op het scherm. Om bij de instellingen van het profiel te komen, dien je een  rekensom op te lossen waar een kind van 10 beter in is. Daarom heb ik er al heel snel voor gekozen om zelf een toegangscode in te stellen. Sorry, maar de tafel van 8 weet ik echt niet meer uit mijn hoofd? Afijn. Zodra je toegang hebt tot de instellingen, selecteer je het betreffende profiel, activeert de module ‘ alleen goedgekeurde content’ en drukt op ‘beheren’. Op die manier kun je bepaalde video’s, kanalen of collecties goedkeuren. Dat betekent dus dat jouw kind enkel de door jou goedgekeurde content kan zien. YouTube Kids heeft zelf al een aantal collecties samengesteld die in bepaalde categorieën zoals ‘leren’ of ‘ontdekken’ vallen en die in zijn geheel kunnen worden goedgekeurd.

Zoekfunctie uitschakelen

Ook al doet YouTube kids flink zijn best om alle content zo kindvriendelijk mogelijk te maken, het blijft lastig. Soms glipt er namelijk wel eens een video door de controles die op het eerste oog oké lijkt, maar het uiteindelijk niet helemaal blijkt te zijn. Je kunt dit voorkomen door de zoekfunctie uit te schakelen. Er kan dan niet meer gezocht worden in de app. Dit doe je door wederom naar het slotje en vervolgens profiel te gaan en ‘zoeken toestaan’ te de-activeren.

Video’s of kanalen blokkeren

Ik kan me voorstellen dat je niet wilt dat je kind bepaalde kanalen of video’s bekijkt. Ik vind bepaalde vlogs (van hysterische families met cadeaus) bijvoorbeeld heel vervelend en Sinterklaasliedjes in de zomer zijn ook niet echt nodig. Ga naar de betreffende video, klik op de drie puntjes en bevestig dat je de video blokkeert. Hetzelfde geldt voor het blokkeren van kanalen.

 

Nadelen vs. voordelen YouTube kids

Nadelen

Een klein nadeel vind ik het feit dat je telkens je Google wachtwoord in moet voeren wanneer je de instelingen wilt wijzigen. In principe zou dat niet vaak nodig moeten zijn, dus daar kan ik wel mee leven.

Wanneer je de app opent, start er eerst een tekenfilmpje van zo’n 10 seconden dat je niet weg kunt drukken. Misschien verandert dat nog in de loop van de tijd.

Om alle bovenstaande functies te activeren, dien je eerst naar het slotje te gaan. Om daarna het profiel te selecteren en in te loggen, waarna je de functies aan kunt passen. De ‘instellingen’ die na het slotje zijn weergegeven zijn vooral van toepassing voor de app zelf. Kan misschien een beetje verwarrend zijn.

Voordelen

Het grootste voordeel is de content. Kindvriendelijke content, waarbij je niet of nauwelijks bang hoeft te zijn dat je kind rare dingen te zien krijgt. De extra features die ik hierboven heb beschreven, maken het nog een stuk veiliger. De nadelen die ik zojuist heb genoemd vallen dan ook in het niet bij de voordelen.

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Recent Posts

Overlijdensrisicoverzekering vs. uitvaartverzekeringen

Bijna 2 jaar geleden (oh my, wat gaat de tijd snel) schreef ik een artikel…

8 maanden ago

Zo maak je van je campingavontuur een glampingavontuur

Je hebt mensen die kamperen het einde vinden en mensen die een caravan, tent of…

2 jaar ago

Vergoedingen via je zorgverzekering voor zwangerschap en bevallen in 2023

Ja ja, daar is 'ie weer. Hét overzicht van zorgverzekeringen voor vrouwen met een kinderwens…

2 jaar ago

5 tips om jouw kleding snel te verkopen via Vinted

Vinted. Enkele jaren geleden installeerde ik de marktplaats-app voor tweedehands kleding al eens, maar ik…

2 jaar ago

Tips voor een perfect verblijf in Playa del Carmen

Als rasechte Mexico liefhebber heb ik inmiddels zoveel tips verzameld, dat het me verbaasde dat…

3 jaar ago

Refurbished en tweedehands: wat zijn de verschillen?

Nu het aanschaffen van tweedehands items wint aan populariteit, lijkt het mij een mooi moment…

3 jaar ago