MM onderzoekt

Collageen poeder drinken voor je huid. Een opkomende trend, maar werkt het?

Poeder drinken voor een gladdere huid? We zien het steeds vaker voorbij komen: aan de supplementen om een betere huid of haargroei te krijgen. Een mooie huid komt vooral van binnenuit dus ik kan me voorstellen dat deze middelen sneller of zelfs beter werken dan een crème of serum. Vorig jaar zag ik een Amerikaanse influencer in een soort ‘morning routine’ collageenpoeder in haar koffie doen. Ze gebruikte het al een aantal maanden en was er vrij enthousiast over. Moest ik deze aanbeveling met een korreltje zout nemen? Of maakt dit nieuwe goedje wel degelijk verschil? Ik deed navraag bij mijn huidspecialist en besloot het gewoon eens te proberen.


Tijdens een bezoekje aan de schoonheidssalon vraag ik de behandelaar (een gediplomeerde huidspecialist) naar de nieuwste rage: collageenpoeder. Doet dat nou echt iets? Hij bevestigt de vraag en zegt dat het poeder in mindere mate wel wat kan doen. Ik moest geen wonderen verwachten, maar een zichtbare vermindering in fijne rimpeltjes en een gladdere huid zijn een paar van de resultaten die zeker binnen handbereik liggen. Omdat je lichaam de extra voorraad aan collageen eerst opslaat in andere delen van je huid, zul je minstens 1,5 maand tot 2 maanden dagelijks het poeder moeten innemen om er daarna nog om de 1-2 dagen mee door te gaan.  Vitamine C is daarnaast van belang voor de aanmaak van collageen, dus dit supplement wordt naast het gebruik van het poeder ook aangeraden. Vaak is het al in de poedersachets van de vele merken verwerkt.

Inhoud

Werkt collageenpoeder nu echt?

Ik besloot verder te kijken en vond een aantal interessante artikelen die positief waren over de resultaten van diverse onderzoeken. Er werd inderdaad een toename van collageen waargenomen in weefsel van testpersonen. Al was de toename niet dermate hoog, toch kan er verschil worden waargenomen in textuur en verfijnde rimpeltjes. Het is daarbij helemaal afhankelijk in welke staat de huid is, wat voor levensstijl de proefpersoon heeft, de eventuele schade die de huid in de voorgaande jaren heeft opgelopen en wat zijn/haar leeftijd is.

Omdat ik op dit moment een lichttherapie behandeling onderga voor mijn Vitiligo aandoening, leek het me geen overbodige luxe om mijn huid wat extra aandacht te geven. UVB therapie kan Vitiligo verminderen, maar dat betekent ook dat ik twee keer per week met mijn bakkes onder een speciale zonnebank lig. En dat is niet heel bevordelijk voor de gezondheid van je huid. Ik vroeg mijn dermatoloog ook nog even hoe ze over de hype van het collageenpoeder dacht en zij vertelde me dat het inderdaad een ‘rage’ aan het worden is. Je moet daarbij oppassen dat je niet in de marketingtrucs van bepaalde merken trapt. Zoals snoepjes, zoete drankjes en andere eetbare vormen van collageen waarbij het werkelijke bestanddeel zo is aangepast dat je betaalt voor niets meer dan gebakken lucht.

De smaakloze poedersachets zijn flink aan de prijs, maar het zou kunnen helpen bij het stimuleren van de aanmaak van meer collageen. De bewijzen hiervoor zijn summier, maar baat het niet dan schaadt het niet was haar advies.

Sidenote: als je het effect van het poeder wilt blijven behouden, zul je het levenslang moeten blijven gebruiken. “Een gezonde levensstijl, goede zonbescherming, je huid dagelijks reinigen en hydrateren en voldoende slapen doen meer voor je huid dat dit poeder” verzekerde ze me. Natuurlijk had ik dit antwoord kunnen verwachten. Maar als ik al best gezond leef (behalve het slapen dan), is het dan niet het proberen waard? “Dat moet je helemaal zelf weten, ik ga het niet afraden, maar zal het ook niet aanraden.” De beslissing ligt bij mezelf, dus ik besloot in het najaar van 2020 toch maar aan het collageenpoeder te gaan.

Mijn ervaring met collageenpoeder

Mijn huidspecialist vertelde me dat ik dan het beste voor het merk RevitalTrax kon kiezen. Zij investeren niet zoveel in marketing en verpakking waardoor de prijs/kwaliteit verhouding van dit merk het beste in verhouding is. Hoe meer je bestelt, hoe goedkoper je uit bent. Voor 1 maand (30 sticks) betaal je €39,-, maar voor 2 maanden betaal je €72,-. Omdat ik dit tenminste twee maanden wil proberen, bestel ik 2 boxen en een vitamine C serum.

Smaak van collageenpoeder

Het poeder is vrijwel smaak- en geurloos, maar toch bespeur ik een soort van ‘poedersmaak’ als ik het sachet dagelijks leeg laat lopen in mijn glas met warm water. Lekker vind ik het niet echt, maar dat is warm water misschien sowieso wel niet. Ik probeer voor- en nafoto’s te maken, maar er is al verschil te zien tussen de foto’s die ik een paar seconden later neem, vanwege lichtval, mijn eigen lach of andere omgevingsfactoren. Aangezien het effect vooral voelbaar zal zijn, besluit ik de foto’s achterwege te laten. Het is tenslotte geen wondermiddel die rimpeltjes doet verdwijnen, Botox of fillers zijn tot nu toe de enige remedie daarvoor.

Na ruim een maand dagelijks mijn dag te zijn begonnen met het collageenpoeder merk ik op dat ik er frisser uitzie als ik Instagram open en de sefie-stand per ongeluk aan staat. Een foto in het daglicht bevestigt mijn vermoeden dat ik er – ondanks het slaaptekort en de intrede van de herfst – nog best gezond uit zie. Rimpeltjes heb ik op zich wel, maar niet als mijn gezicht ontspannen is. Ik vraag me gelijk af of dit altijd zo is geweest. Vriendinnen die ofwel poeder of drankjes nemen als supplement zijn ook zeer enthousiast.

Collageenpoeder bij de keuringsdienst van waarde

Ik deel mijn positieve ervaring op Instagram en die avond verschijnt er – hoe ironisch – een documentaire getoond over de werking van het collageenpoeder. Ik bereid me voor op heel veel verhalen die met alle geweld ontkracht gaan worden, maar het valt me erg mee. Ook de dermatoloog die hier wordt ondervraagd is voorzichtig en vertelt de journalist dat je echt geen wonderen moet verwachten en dat je je geld beter kunt besteden aan een gezonde levensstijl. Bij het bezoek aan een slachthuis en het uiterst onsmakelijke deel waarin wordt getoond hoe de slachterij aan het collageenpoeder komt, wordt er met enig sarcasme gezegd dat men net zo goed naar het slachthuis kan gaan voor een flinke dosis collageen. Ja, het was me wel duidelijk dat collageen een dierlijk product is. En als vegetariër kan ik daar van alles van vinden, maar ik draag ook leren schoenen, consumeer producten waar soms slachtafval in is verwerkt en eet de nasi waar stukjes kip in kunnen zitten en geen zin heb om het er uit te plukken.

Collageenpoeder wordt onder de noemer ‘slachtafval’ ingedeeld en door de fabrikant van het collageenmerk worden er vervolgens verschillende bestanddelen aan toegevoegd om het beter door het lichaam op te laten nemen, de smaak neutraal te laten worden en het langer te kunnen bewaren.

Bekijk hier de uitzending van Keuringsdienst van Waarde over collageenpoeder.

Algemene vragen over collageenpoeder

Ik vroeg jullie om je vragen over collageenpoeder aan te sturen, zodat ik deze gebundeld aan de personen van RevitalTrax kon stellen.

Is viscollageen even goed als rundercollageen?

De bron van het Verisol collageen van RevitalTrax is afkomstig van de huid van gras gevoerde runderen. De reden om hiervoor te kiezen ten opzichte van viscollageen heeft de volgende redenen:

  • Er zijn meer mensen gevoelig voor vis-bestandsdelen dan voor rund.
  • De geur en smaak van viscollageen wordt door een groot deel van de mensen als onaangenaam ervaren.
  • Viscollageen bevat vaak een hoge dosis calcium. In feite is calcium goed, echter in de mate waarin het in viscollageen voor kan komen, kan een te hoge dosis leiden tot hypercalciëmie. Wat in sommige gevallen kan resulteren in nierstenen of verkalking van de bloedvaten. We weten namelijk ook niet welke producten onze klanten nog meer naast het collageenpoeder gebruiken, bijvoorbeeld maagzuurremmmers. Die kunnen een hoge dosis calcium bevatten.

En hoe zit dat met plantaardig collageen?

Plantaardig collageen werkt heel anders. Planten maken namelijk geen collageen aan, dus het supplement bevat geen fysiek collageen bestanddeel. Het helpt het lichaam wel om zelf op een natuurlijke manier collageen aan te maken. Dus in feite kan het alleen de aanmaak stimuleren. Wetenschappelijk bewijs hiervoor ontbreekt nog, maar er worden op dit moment wel studies naar gedaan. Mocht je dus geen dierlijk collageen willen nemen, dan is plantaardig collageen een mogelijk alternatief, maar wel met een andere werking.

Is het beter om collageen te slikken of te smeren?

Collageen innemen zal, ook op de lange termijn, het best mogelijke resultaat geven. Het wordt opgenomen in het lichaam en verspreidt zich in ons bindweefsel. Collageen smeren heeft weinig zin, dit wassen we er gewoon weer af. De moleculen zijn overigens ook te groot om opgenomen te kunnen worden door de huid.

Hoe smaakt collageenpoeder?

Het is smaakloos, maar omdat het een poeder is proef je wel iets als het met water wordt ingenomen. Zelf omschrijf ik het als een poedersmaak met een beetje ‘muffige’ bijsmaak. Mocht je het niet lekker vinden, dan kan het ook door een sapje, thee of koffie gemixt worden.

Hoe vaak dien je collageenpoeder te slikken voor een optimaal resultaat?

Binnen 4 tot 8 weken merk je vaak al het eerste verschil, echter wordt het resultaat meer zichtbaar bij langer gebruik. Het zal echt een onderdeel van het schoonheidsritueel moeten worden. Wanneer het resultaat optimaal is is lastig te zeggen omdat elke huid en persoon anders is. Het kan best zijn dat je bij testpersoon A na twee maanden verschil ziet en bij testpersoon B na vier maanden. Dit ligt, zoals eerder gemeld, aan de leeftijd, levensstijl, conditie van de huid, etc.. Als mensen hebben gerookt en vaak alcohol drinken/ hebben gedronken, dan zijn ze over het algemeen meer collageen verloren dan een ander persoon. Bij deze personen zal het langer duren voordat er resultaat zichtbaar is.

Over de frequentie van het slikken: in de eerste acht weken wordt 1 stick per dag geadviseerd, waarna afgebouwd kan worden tot 1 stick om de dag/ 2 dagen.

Mijn uiteindelijke conclusie:

Op dit moment heb ik nog een paar doosjes met sticks liggen dus ik ga gewoon door met het slikken van het poeder. Het resultaat is minimaal, maar wat mij betreft beter zichtbaar dan wanneer ik bepaalde crèmes zou gaan smeren. Ook wat betreft cellulitis trouwens! Daarin zie ik wel een duidelijk verschil. Omdat het slikken van het poeder echt onderdeel moet worden van je dagelijkse schoonheidsritueel, heeft het tijd nodig om hier aan gewend te raken. Er zijn gerust nog een paar dagen dat ik het vergeet te nemen. Ik vraag me wel af of ik hier nog jaren mee door kan en wil blijven gaan. Het collageen zal natuurlijk weer afnemen zodra ik stop met het slikken. Ook staat de smaak me niet altijd aan. Het poeder neem ik altijd met een glas warm water en ik probeer het s’ochtends zo snel mogelijk door te slikken, vooral omdat ik in de ochtend altijd haast heb en je het poeder het beste op een lege maag kunt innemen.

Gebruik jij collageenpoeder? Laat me weten wat jouw ervaring is!

Mocht je RevitalTrax (het merk wat ik gebruik) ook willen proberen, dan krijg je via deze link 10% korting

Dit artikel is in geen enkele vorm gesponsord tot stand gekomen. Ik vind het belangrijk om transparant te blijven over het gebruik van bepaalde producten. Ik heb het merk RevitalTrax benaderd met mijn voorstel om een eerlijk artikel te schrijven in ruil voor een kortingscode waarmee ik een maand lang de sticks heb geprobeerd. De rest heb ik zelf betaald, ook dit artikel is zonder vergoeding tot stand gekomen.  Het merk RevitalTrax is in mijn ogen het product waar de prijs/kwaliteit verhouding goed van is en ik wil hen dan ook bedanken voor het beantwoorden van alle (kritische) vragen.

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

View Comments

Recent Posts

Overlijdensrisicoverzekering vs. uitvaartverzekeringen

Bijna 2 jaar geleden (oh my, wat gaat de tijd snel) schreef ik een artikel…

8 maanden ago

Zo maak je van je campingavontuur een glampingavontuur

Je hebt mensen die kamperen het einde vinden en mensen die een caravan, tent of…

2 jaar ago

Vergoedingen via je zorgverzekering voor zwangerschap en bevallen in 2023

Ja ja, daar is 'ie weer. Hét overzicht van zorgverzekeringen voor vrouwen met een kinderwens…

2 jaar ago

5 tips om jouw kleding snel te verkopen via Vinted

Vinted. Enkele jaren geleden installeerde ik de marktplaats-app voor tweedehands kleding al eens, maar ik…

2 jaar ago

Tips voor een perfect verblijf in Playa del Carmen

Als rasechte Mexico liefhebber heb ik inmiddels zoveel tips verzameld, dat het me verbaasde dat…

3 jaar ago

Refurbished en tweedehands: wat zijn de verschillen?

Nu het aanschaffen van tweedehands items wint aan populariteit, lijkt het mij een mooi moment…

3 jaar ago