De afgelopen maanden is er redelijk veel gesproken over de ‘5 urige werkdag’. Een 8-urige werkdag zou niet meer van deze tijd zijn en vooral niet efficiënt in productiviteit van werknemers. Zelf ben ik niet anders gewend. Mijn werkdag begint om 9 uur en eindigt om half 6. Eerlijk gezegd voel ik regelmatig een klein dipje voorbijkomen om 4 uur, maar daar kom ik vrij snel overheen. Zou het echt werken? Een 5-urige werkdag? En zorgt dit dan voor een efficiënte manier van werken? Er zijn steeds meer bedrijven die deze maatregel invoeren; zoals het Amerikaanse bedrijf Tower Paddle Boards.
In mei 2015 verdubbelde Stephan Aarstol, CEO van het bedrijf Tower Paddle Boards, het uurloon van iedere werknemer. Die verdubbeling is echter niet in geld uit te drukken, maar in tijd. Iedere werknemer ging namelijk terug naar een werkdag van 5 uur per dag en een werkweek van 25 uur. Prima toch?
“Deze omschakeling is onderdeel van onze bedrijfsfilosofie” zegt Aarstol. Hij wil graag de dingen net iets anders doen dan de bedrijven om hem heen. “Waar mensen normaal gezien 8 uur per dag de tijd hebben om productief werk te verrichten, hebben ze ook 8 uur lang om de tijd te verdoen”. Met alle afleidingen die er tegenwoordig zijn, wordt het steeds moeilijker om je 8 uur lang te concentreren op je werk”.
Aarstol denk zelfs dat de gemiddelde werknemer zo’n 3 tot 4 uur per dag productief is en goed werk aflevert. De overige uren wordt er minder hard en efficiënt gewerkt. (Er is eerder een bestseller verschenen, genaamd de 4-urige werkweek, die hetzelfde principe hanteert).
Maar hoe verwerkt een bedrijf dit soort omschakelingen? En misschien nog wel belangrijker; hoe verwerk je dit als team met je collega’s?
Aarstol geeft 5 tips die nodig zijn om een bedrijf (en team) succesvol om te laten schakelen naar een 5-urige werkdag.
1. Werknemers delen zelf hun 5-urige werkdag in.
Afhankelijk van de functie, delen Aarstol’s werknemers zelf hun uren in. . Iemand van de klantenservice kan bijvoorbeeld prima functioneren bij een werkdag van 8 tot 1. Terwijl een account-manager elke dag anders indeelt op basis van zijn afspraken.
2. Het team bestaat enkel uit loyale, ambitieuze mensen.
Een 5-urige werkdag is enkel haalbaar met een ijzersterk team dat gefocust is op het gezamenlijke doel. Het aantal werkzaamheden lijkt te zijn toegenomen zodra iemand minder uur werkt, maar het enige wat er dient te gebeuren is efficiënt en productief werken. “Dat gebeurt al zodra werknemers geen social media meer checken onder werktijd en de praatjes over koetjes en kalfjes met collega’s in sterke mate afnemen.” Aldus Aarstol.
3. Iedereen leert zijn eigen deadlines na te streven
Daar is ie weer: de bestseller ‘de 4-urige werkweek’ van Tim Ferris. Aarstol raadde iedere werknemer aan om dit boek te lezen en zich daarbij vast te houden aan de 80:20 regel (80% is productiviteit dat voortvloeit uit 20% ambitie).
4. Iedereen is een aandeelhouder
Naast de introductie van de 5-urige werkdag, kwam Aarstol nog met een andere wijziging voor zijn werknemers. Een 5% winstuitkering. Een halvering van de werkweek betekende tenslotte ook een halvering van het uurloon. Door de winstuitkering zijn de salarissen nagenoeg gelijk gebleven. Daarnaast heeft iedere werknemer een ongelimiteerd aantal vakantiedagen gekregen. Mits er geen misbruik van wordt gemaakt en de vakantie wordt gezien als ‘echt verdiend’.
5. Werknemers gebruiken die extra vrije tijd om gezond en fit te blijven
Het zou mij ook erg blij maken. Om 1 uur klaar met je werk, met nog een halve dag in het vooruitzicht om leuke dingen te doen. En die leuke dingen kunnen van alles zijn. Van tijd doorbrengen met je kinderen, tot het zorgen voor je oma en het ontwikkelen van je talenten op bijvoorbeeld schilder gebied.
Dundovich; werkneemster van Aarstol, spendeert haar middag nu met vrienden en gaat uitgebreid met ze lunchen. Ook loopt ze graag hard en ontwikkelt ze haar passie voor interieur design. Een passie waar ze anders niet naar had omgekeken.
Het is, na 6 maanden, gebleken dat de 5-urige werkdag bij Tower voor 70% wordt nageleefd. De overige 30% is overwerk tijdens drukke periodes. Onvermijdbaar om een bedrijf succesvol te laten blijven.
Door werknemers te laten delen in de winst, worden ze ambitieus om het bedrijf nog succesvoller te maken en hun doelen na te streven. Helemaal geen slecht idee dus, deze combinatie. Toch denk ik dat er heel wat dient te gebeuren voordat er Nederlandse bedrijven zijn die deze uitdaging aan durven te gaan. Het zorgt voor een compleet andere arbeidscultuur waarin we heel erg gewend zijn aan een vast patroon.
Toch trekt het me wel. De dagelijkse werkdip is bij elk bedrijf heel goed te merken. Rond 10 uur doet
iedereen een rondje ‘social talk’ met collega’s, rond 3 uur slaat de dagelijkse dip in en om 5 uur/half 6 zit de werkdag er weer op. Ik zou de uitdaging aan durven te gaan! Jij ook?
Aarstol schreef een boek over de 5-urige werkweek en is ook op Twitter te vinden: @stephanaarstol.
Bijna 2 jaar geleden (oh my, wat gaat de tijd snel) schreef ik een artikel…
Je hebt mensen die kamperen het einde vinden en mensen die een caravan, tent of…
Ja ja, daar is 'ie weer. Hét overzicht van zorgverzekeringen voor vrouwen met een kinderwens…
Vinted. Enkele jaren geleden installeerde ik de marktplaats-app voor tweedehands kleding al eens, maar ik…
Als rasechte Mexico liefhebber heb ik inmiddels zoveel tips verzameld, dat het me verbaasde dat…
Nu het aanschaffen van tweedehands items wint aan populariteit, lijkt het mij een mooi moment…
View Comments
Zelf zie ik het dit ook wel zitten. Ik denk alleen dat het niet bij alle beroepen werkt. Denk bijvoorbeeld aan mensen in die in de zorg werken.
Inderdaad! Politie, horeca en zorg zijn van die sectoren waarin het niet mogelijk zal zijn. Toch denk ik dat dit ook van die beroepen zijn waarin er weinig 'sleur' in een werkdag voorkomt omdat je constant alert en bezig bent.
Ik denk inderdaad dat dit wel zou werken, maar je moet dan wel een topteam hebben met mensen die er geen misbruik van maken. Merk zelf ook vaak dat ik tussendoor wel last heb van een dipje bij een 8 a 9 urige werkdag.
Eens! Ik denk ook dat dit alleen haalbaar is wanneer je een loyaal en betrokken team om je heen hebt. Daar helpen die aandelen natuurlijk ook een stukje bij:-)