MM reist

De beste gratis apps voor op vakantie

Inhoud

Navigatie apps: GoogleMaps/ Waze/ Maps.me

De bekende en inmiddels onmisbare navigatie-apps. De voorkeur gaat bij velen de laatste tijd wat meer uit naar Waze. Deze app lijkt wat meer op een navigatie community. Alternatieve routes worden wat makkelijker doorgegeven door andere gebruikers van de app, net als snelheidscontroles en incidenten op de weg. In principe wordt alle informatie met betrekking tot navigatie, controles, drukte en incidenten afkomstig van Waze gebruikers. Er is wat kritiek op de app, omdat er meer sluipverkeer zou ontstaan wanneer drukke verkeerspunten vermeden worden. Ook zijn de snelheidscontrole-functionaliteiten niet in alle landen toegestaan en staan er fikse boetes op.  Waze is sinds 2013 in de handen van Google, maar is tot op heden op verschillende manieren anders in gebruik dan Google Maps.

Google maps gebruik ik zelf dagelijks. Android gebruikers kunnen de app ook offline gebruiken, maar sinds je in de EU je internetbundel kunt gebruiken heb ik daar zelf niet per se behoefte aan. Toch zijn er tegenwoordig een aantal betere alternatieven, zoals Waze of Maps.me.

Navigatie app offline gebruiken? Maps.me!

Maps.me wordt regelmatig aanbevolen als 1 van de beste apps voor het offline downloaden van landkaarten. Ze zijn erg gedetailleerd en vooral voor wandelaars en fietsers erg gebruiksvriendelijk. Voor het downloaden van de kaarten heb je uiteraard wel internet nodig. Vaak hoef je niet de hele kaart van een land te downloaden, maar heb je aan detail kaarten van de plekken die je wilt bezoeken, voldoende. Maps.me gebruikt de kaarten van OpenStreetmaps (een open source voor navigatiekaarten. iedereen kan een bijdrage leveren), waardoor ze altijd up to date zijn, zeer gedetailleerd én voorzien van huisnummers!

Andere steeds populair wordende en aanbevolen navigatie apps: OsmAnd. Wijzigingen zijn zeer snel bijgewerkt vanwege het open source systeem van andere gebruikers. MagicEarth. Ook offline te gebruiken en gebaseerd op data van Openstreetmaps.

 

 

 

Rekeningen tijdens je reis bijhouden met Wie betaalt Wat/ Splitwise

Als ik met vriendinnen een nachtje/weekend weg ga, dan gebruik ik tegenwoordig al-tijd ‘wie betaalt wat‘. Geen gedoe meer met het bijhouden van lijstjes en berekeningen op het einde met ‘wie wat en wie’ moet betalen. Het werkt simpel: Je maakt een lijst aan en nodigt daar de mede-reizigers voor uit. Zodra iedereen is toegevoegd aan de lijst, start de verdeling. Wanneer je bijvoorbeeld een etentje hebt betaald, noteer je het totaalbedrag in de app, waarna jouw medereizigers direct ‘een schuld’ toegewezen kregen. Betaalt een andere mede-reiziger iets? Ook dan noteert hij/zij het in de app, waarna de balans wordt opgemaakt. Je kunt zo realtime bijhouden wat jouw schuld is tegenover de rest en wat jij nog van ze krijgt.

Splitwise werkt hetzelfde, maar is van internationale oorsprong. Echter wel in het Nederlands beschikbaar, dus voor de gebruiksvriendelijkheid maakt het niets uit. Ik heb het idee dat Splitwise wel iets verder is doorontwikkeld.

 

VPN gebruiken op reis met Tunnelbear

Door een VPN verbinding te gebruiken, kun je privé internetten. Dat is heel kort gezegd, maar daar komt het wel op neer. Via VPN leg je een versleutelde ’tunnel’ aan via het device waarmee je aan het internetten bent, en een VPN server met een nieuw IP adres. Op die manier is het internetverkeer moeilijker naar jou te herleiden. De versleutelde verbinding komt bij de ‘gewone mens’ van pas bij openbare wifi-netwerken waar je makkelijk gehackt kunt worden. Omdat alle gegevens die jij verstuurd versleuteld worden verzonden, wordt het lastiger voor hackers om jouw gegevens in te zien.

Als je een VPN verbinding start, kun je een land kiezen van waaruit je wilt internetten. Als je dan een website bezoekt, dan zal de server van deze website ‘denken’ dat jij je in het land van de VPN verbinding bevindt. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld landelijke of regionale blokkades wilt omzeilen. Zo kun je in het buitenland niet altijd Nederlandse programma’s kijken via Videoland of NPO. Met een gratis VPN app zoals Tunnelbear kun je die restrictie omzeilen. Er zijn echter wel steeds meer streamingsdiensten die dit verbieden, maar zolang het werkt.. gewoon doen!

Tijdens je roadtrip een Wikitrip

Wikitrip is een app dat je alle interessante informatie vertelt over de plek waar jij je op dat moment bevindt. Je hoeft niet zelf te lezen, maar het wordt je allemaal voorgelezen vanuit de app. De informatie komt voornamelijk vanuit Wikipedia, dus heel nieuw zal het niet zijn. Uniek aan deze app is dus het feit dat je, terwijl je onderweg bent, wordt voorzien van informatie, geschiedenis en andere weetjes over de plekken bij jou in de buurt.

Op stap met locals met de app – With Locals

Als je door steden in Europa of Azië reist en je wilt de omgeving mét locals verkennen op een laagdrempelige manier, dan is de app With Locals een must om op je telefoon te installeren. De app staat bomvol lokale ‘hosts’ die jou graag meenemen naar de leukste plekjes in hun eigen stad. Sommigen bieden zelfs complete excursies aan zoals een kookcursus, fietstour of pubcrawl. Iets met je eigen hobby’s zoveel mogelijk benutten én anderen ervan laten meegenieten 😉 Wil je zelf toeristen mee op sleeptouw nemen door je eigen hometown? Dan kun je je natuurlijk ook inschrijven als host en op die manier een leuk zakcentje bijverdienen.

WordLens – Google Translate

Kom je een verkeersbord tegen in een vreemde taal? Of is de buitenlandse menukaart voor jou één groot raadsel? Dan kun je de woorden overtypen in een vertaal-app of je vraagt advies aan een aardige voorbijganger die Engels praat. Of.. je gebruikt de app WordLens. WordLens is eenvoudig opgezet en werkt door het principe van AR. Richt je camera op een tekst, selecteer de taal waarin je wilt dat de app de tekst in vertaalt, en voila! De app specifiek downloaden hoeft trouwens niet als je Google Translate hebt. Google vond de app zo goed, dat het bedrijf deze heeft overgenomen en vervolgens in Google Translate geïntegreerd. Gebruik simpelweg de camera-optie op de app en je bent er!

Trail Wallet – voor als je met een budget reist

Reis je met een (strak) budget? Met Trail Wallet reken je uit wat je per dag kan spenderen om binnen je budget te blijven. Wanneer je een dag iets meer of minder uitgeeft kun je dit in de app aangeven waardoor je aangepaste dagelijkse budget wordt getoond. Super handig voor de backpackers onder ons, met een beperkt budget. Maar eigenlijk is deze app voor iedereen geschikt die telkens weer schrikt van het bestedingspatroon gedurende een vakantie 😉 Deze app is helaas alleen te krijgen voor IOS, maar er is een vergelijkbare app voor Android: Wallet – Budget Tracker.

Yuggler – alle kindvriendelijke hotspots in de buurt

Niet alleen ideaal voor op reis, maar deze app komt eigenlijk altijd van pas. Yuggler toont je namelijk alle kindvriendelijke activiteiten bij jou in de buurt. Speeltuinen, pretparken, kindvriendelijke café’s of andere activiteiten.. de app toont het allemaal op basis van jouw voorkeuren. Stel de leeftijd en locatie in (al gebeurt dat laatste natuurlijk automatisch) en je hoeft je in ieder geval niet te vervelen met de kinderen.

Prey Anti theft/ Prey find my phone

Een perfecte app, voor als je het mij vraagt, om diefstal tegen te gaan. In feite houdt het de diefstal zelf niet tegen, maar het vergroot de kansen om je telefoon of ander device terug te vinden, aanzienlijk. Als je de app hebt geinstalleerd, heb je de mogelijkheid om de app onzichtbaar te maken (zodat de dief deze niet kan zien), ongemerkt foto’s kan maken via de voor- en achtercamera en een hard alarm af te laten gaan. De app werkt met een nauwkeurige GPS lokalizator, waardoor je in geval van diefstal de precieze locatie van jouw telefoon of device kunt bepalen.

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Recent Posts

Overlijdensrisicoverzekering vs. uitvaartverzekeringen

Bijna 2 jaar geleden (oh my, wat gaat de tijd snel) schreef ik een artikel…

3 weken ago

Zo maak je van je campingavontuur een glampingavontuur

Je hebt mensen die kamperen het einde vinden en mensen die een caravan, tent of…

1 jaar ago

Vergoedingen via je zorgverzekering voor zwangerschap en bevallen in 2023

Ja ja, daar is 'ie weer. Hét overzicht van zorgverzekeringen voor vrouwen met een kinderwens…

1 jaar ago

5 tips om jouw kleding snel te verkopen via Vinted

Vinted. Enkele jaren geleden installeerde ik de marktplaats-app voor tweedehands kleding al eens, maar ik…

1 jaar ago

Tips voor een perfect verblijf in Playa del Carmen

Als rasechte Mexico liefhebber heb ik inmiddels zoveel tips verzameld, dat het me verbaasde dat…

2 jaar ago

Refurbished en tweedehands: wat zijn de verschillen?

Nu het aanschaffen van tweedehands items wint aan populariteit, lijkt het mij een mooi moment…

2 jaar ago