Techtalk

Techtalk: Waar gebruik je een VPN app voor?

Onlangs bekeek ik mijn meest gebruikte apps voor op reis. Toen ik bezig was om het lijstje in een artikel te verwerken, besloot ik een geheel eigen blog te wijden aan een specifieke app. De VPN app welteverstaan. Nu zou je kunnen denken “what the heck”? Maar dat mag. Ik ben er om je bekend te maken met het idee dat het mogelijk is om veilig te surfen op het internet terwijl je gebruikt maakt van een openbaar netwerk, dat je de Amerikaanse Netflix kunt kijken EN dat je Youtube video’s ook kunt downloaden. Jaahaa, ik zei toch dat deze app een heel eigen artikel verdient? Daarom vertel ik je vandaag waarom deze app je leven een stuk makkelijker en je internetgedrag veiliger maakt.


Inhoud

Wat doet een VPN precies?

Met een VPN app wordt al je internetverkeer via een andere server geleid waardoor externe systemen en personen alleen nog het IP-adres en de locatie van de VPN-server zien. Jouw eigen IP-adres en locatie blijven hierdoor verborgen. Met het inschakelen van VPN is jouw internetverkeer dus versleuteld en niet (of nauwelijks) traceerbaar. Op deze manier is het voor hackers veel moeilijker om jouw persoonsgegevens in te zien.

Je kunt overigens gebruik maken van een server in een land naar jouw keuze. Dit heeft als reden dat er diensten zijn die je enkel in een bepaald land kunt gebruiken, waardoor deze regels makkelijk te zijn omzeilen. Neem nu de Amerikaanse Netflix als voorbeeld. In Nederland niet te gebruiken, tenzij je gebruik maakt van een VPN en hiermee als het ware via een IP adres in Amerika surft.

Veilig internetten via een openbaar (buitenlands) netwerk

Wanneer je op reis bent, zal je vaak gebruik moeten maken van openbare of niet-openbare netwerken. Ook al voer je in de meeste gevallen een wachtwoord in, hackers kunnen via een eenvoudige manier jouw gegevens inzien, wijzigen of zelfs aanpassen. Mochten die voor hen interessant zijn. Vaak zijn ze dat niet, maar internet bankieren via een niet beveiligd netwerk of persoonlijke gegevens versturen via een sociaal medium is in ieder geval niet aan te raden.

Amerikaanse Netflix bekijken

Van deze omweg heb ik vaak dankbaar gebruik gemaakt. De Amerikaanse Netflix heeft nogal veel aanbod dat we in Nederland (nog) niet kennen. Twee jaar geleden heeft Netflix echter een streng verbod ingesteld op het kijken van de dienst via VPN en proxy servers. Maar.. tegenwoordig zijn er weer tal van VPN diensten waarmee je het aanbod kunt bekijken (GooseVPN is er 1 van). Het gebruik maken van VPN voor de buitenlandse Netflix diensten is overigens niet verboden, dus je hoeft niet bang te zijn voor een grote boete.

Wist je trouwens dat de Belgische, Mexicaanse en Italiaanse Netflix ook heel anders is dan de Nederlandse? The Walking Dead, Greys Anatomy etc.. staan bijvoorbeeld allemaal nog op de Amerikaanse Netflix en kun je dus zonder problemen bekijken via jouw eigen account 😉

Ik gebruik de Nederlandse VPN aanbieder – en app- Tunnelbear en deze lijkt niet helemaal lekker te werken met de Amerikaanse Netflix. De Mexicaanse versie werkt wel en deze heeft nagenoeg hetzelfde aanbod.

Uitzending gemist vanuit het buitenland bekijken.

Vorig jaar in Thailand wilde ik wel eens weten hoe het ervoor stond met de koppels in Temptation Island. Helaas werd ik teleurgesteld. Videoland of uitzending gemist zijn namelijk niet te bekijken vanuit landen buiten de EU. Hiervoor dien je je VPN dus ook weer in te schakelen zodat je via een Nederlandse server kunt inloggen.

Het inschakelen van VPN gaat heel eenvoudig. Ik maak bijvoorbeeld gebruik van de VPN app ‘Tunnelbear’ en selecteer zelf via welk land ik wil surfen. De versleutelde ’tunnel’ wordt dan binnen enkele seconden geplaatst en je kunt direct beginnen met internetten. Deze app heeft echter wel een gratis maximum van 500 MB, wat waarschijnlijk te weinig is om videocontent te bekijken. Voor meer VPN apps, kijk dan onderaan dit artikel.

YouTube videos downloaden

Ik snap niet waarom we deze mogelijkheid niet in Nederland hebben, want het is ontzettend handig. Het downloaden van video’s kun je doen om talloze redenen. Wanneer je gaat reizen en niet de beschikking hebt over een internetverbinding bijvoorbeeld. Maar ook als je geen Wi-Fi voorhanden hebt en het maximum van je mobiele data bijna is bereikt.

Als je je server instelt op het land ‘India’, vervolgens naar de YouTube app gaat en een video afspeelt, zul je zien dat er een icoon onder het scherm staat waarmee je de video kunt downloaden. Heeel fijn!

Google/ Facebook anoniem gebruiken.

Iedereen weet inmiddels wel dat Google jouw surfgedrag gebruikt om hier de getoonde advertenties op af te stemmen. Hetzelfde geldt voor Facebook. Bij gebruik van het medium stem je in met het delen van jouw gegevens. Dit is te vermijden door jouw gegevens telkens via een andere server versleuteld te laten versturen. Zet jouw VPN aan en start met het internetten via Google of Facebook.  Door hier gebruik van te maken, zijn jouw stappen op internet niet meer traceerbaar. Wanneer je je VPN constant ingeschakeld wilt hebben tijdens het internetten, dan is het beter om een abonnement te nemen op een VPN service die je op alle apparaten kunt toepassen. Zo ben je er zeker van dat je via je tablet, smartphone en computer anoniem kunt internetten. Een VPN abonnement begint meestal bij zo’n €5,- per maand.

Instagram en Facebook gebruiken in China, Irak, etc..

Als je een bezoekje brengt aan China, Irak of een ander land met een verbod op deze social media dan kun je je VPN verbinding ook hier weer inzetten. Tijdens je bezoek aan bijvoorbeeld China, wisselt jouw telefoon gegevens uit met een Chinese server. Door in je VPN app een ander land (b.v. Nederland) te selecteren, omzeil je dit verbod, waardoor je je favoriete social media weer kunt gebruiken.

Is VPN gratis?

Ik maak gebruik van de Tunnelbear app. Een Nederlandse app waarmee je maximaal 500 MB kunt versturen. De meeste VPN apps zijn gratis tot een bepaald aantal MB’s. Mocht je Netflix willen gebruiken, dan ben je hier zo overheen en kun je dus beter een abonnement afsluiten. De meeste VPN diensten bieden een gratis proefperiode aan, waarna je alsnog kunt besluiten om geen abonnement af te sluiten. Mocht je nu helemaal tevreden zijn met je Amerikaanse, Mexicaanse en Engelse Netflix of zelfs Hulu streamingdienst (Handmaid’s Tale), dan zijn het die paar Euro’s per maand wel waard.

Vergeet tenslotte ook niet dat je hierdoor een stuk veiliger surft. Vooral als je vaak gebruik maakt van openbare netwerken in cafe’s of werkplekken of vaak op reis bent.

De beste VPN diensten van 2018 kun je vinden op de VPN gids en de beste VPN apps vind je op de website van VPN diensten.

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Recent Posts

Overlijdensrisicoverzekering vs. uitvaartverzekeringen

Bijna 2 jaar geleden (oh my, wat gaat de tijd snel) schreef ik een artikel…

8 maanden ago

Zo maak je van je campingavontuur een glampingavontuur

Je hebt mensen die kamperen het einde vinden en mensen die een caravan, tent of…

2 jaar ago

Vergoedingen via je zorgverzekering voor zwangerschap en bevallen in 2023

Ja ja, daar is 'ie weer. Hét overzicht van zorgverzekeringen voor vrouwen met een kinderwens…

2 jaar ago

5 tips om jouw kleding snel te verkopen via Vinted

Vinted. Enkele jaren geleden installeerde ik de marktplaats-app voor tweedehands kleding al eens, maar ik…

2 jaar ago

Tips voor een perfect verblijf in Playa del Carmen

Als rasechte Mexico liefhebber heb ik inmiddels zoveel tips verzameld, dat het me verbaasde dat…

3 jaar ago

Refurbished en tweedehands: wat zijn de verschillen?

Nu het aanschaffen van tweedehands items wint aan populariteit, lijkt het mij een mooi moment…

3 jaar ago