Het is je vast niet ontgaan. Afgelopen maand publiceerde het NIBUD de nieuwe resultaten uit de test ‘geld en relatie’. Wat blijkt? 27% van de stellen ruziet over geldzaken. Het gaat dan over het verschillen van mening op gebied van bezuinigingen, bestedingen aan ‘nutteloze producten’ of het spaargedrag. Herkenbaar? Eerlijk gezegd; Wat ons betreft gedeeltelijk. Ruzies komen er niet van, discussies wel. En zolang je er goed mee om kan gaan, elkaar respectvol benaderd en regelmatig afspraken maakt, komt het allemaal wel goed. Maar ja. Voor sommigen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom deel ik vandaag een aantal tips om wel goede doekoe afspraken met elkaar te maken. En natuurlijk vertel ik ook hoe het er bij ons aan toe gaat.
Allereerst zul je terug moeten gaan naar de basis; je opvoeding. Want in je kinderjaren wordt de fundering al gelegd voor de relatie die jij met geld hebt. Zodra je je eerste zakgeld ontvangt en opmerkt wat je hiervan kunt kopen, maar ook zodra je de vrijheid hebt om je eerste, eigen zuurverdiende geld uit te geven. En daarnaast: hoe ging het er bij jullie thuis aan toe? Kreeg jij alles wat je hartje begeerde? Of kreeg je het budgetteren met de paplepel ingegoten. Veel van deze gebeurtenissen en levenslessen zijn van invloed op jouw lange termijn relatie met geld. En wanneer je op iemand verliefd wordt die daar anders tegenaan kijkt, dan kan dat wel eens botsen. Hoe maak je daar duidelijke afspraken over zonder de ander te veel vrijheid te geven of zelfs aankopen te verbieden?
Deze stap is niet alleen een hele belangrijke in emotioneel opzicht, maar ook in financieel opzicht. Hiervoor hebben jullie waarschijnlijk alleen de kosten voor restaurant rekeningen, de vakantie’s en gezamenlijke cadeaus met elkaar gedeeld. Maar nu wordt het menens. Een paar essentiële vragen die om de hoek komen kijken bij het samenwonen:
Bovenstaande vragen hebben wij uiteraard ook aan onszelf gesteld voordat wij gingen samenwonen. Wij trokken in het appartement van mijn schoonmoeder en maakten maandelijks ieder een eigen deel van de huur naar haar over. De boodschappen verdeelden we – dachten wij – op een gelijke manier. De ene week kocht ik de boodschappen, de andere week was het mijn vriend. Omdat we beiden fulltime werkten, een eigen spaarrekening hadden en het idee hadden dat gezamenlijke kosten in de zin van huur, boodschappen en vakanties goed werden verdeeld, is het een lange tijd goed gegaan.
Tot op het moment dat ik parttime ging werken en we ons besloten te richtten op ons eigen modelabel. Een groot project, waar flink wat eigen investering voor nodig was. Ons budget werd kleiner en we moesten op een flink aantal zaken bezuinigen. 5 keer per week boodschappen doen was er niet meer bij. Ook ‘spontane etentjes buiten de deur omdat we daar zin in hebben’ waren verleden tijd. De weekendjes weg werden beperkt tot 1 zomervakantie en etentjes met vriendinnen vonden plaats bij de mensen thuis. Niet heel schrikbarend, want het ‘luxe leventje’ wat wij hiervoor hadden is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Opeens stonden we wat vaker rood en ik ging me richten op geldbesparende trucs om de welbekende geldstress te vermijden. Hoera, budgetmeisje was geboren!
Deze ommekeer liet ons inzien hoe belangrijk het is om je geldzaken op orde te hebben. Vooral met het oog op de toekomst. Ja, wij wilden graag een huis kopen en misschien wel beginnen aan kinderen. Maar daar is een bepaalde financiële basis voor nodig. En die moet opgebouwd worden. Hup, aan de slag met het opbouwen van die spaarrekening dus. En vooral: het openen van een gezamenlijke rekening.
Toen wij onze hypotheek afsloten werd ons gevraagd een rekening te openen bij de geldverstrekker om daar onze salarissen op te laten storten. Voordeel : wij ontvangen een kleine korting op de hypotheekrente en hebben de stand van onze hypotheek altijd in het vizier dankzij de app. Een gezamenlijke rekening was geen overbodige luxe, want eerlijk gezegd was ik de wirwar met eigen rekeningen en de vraag ‘wie betaalt wat’ wel zat aan het worden.
Behoud ook je eigen rekening en zet hier een ‘vrij te besteden bedrag op’. Wij laten maandelijks een bepaald bedrag (zo rond de €1.000) op onze en/of rekening staan. De rest van ons salaris gaat dan naar onze persoonlijke rekeningen. Hier betalen we onze eigen kosten van:
Die ‘overige kosten’ kunnen bij heel veel stellen voor onrust zorgen. Want zodra ze niet van een persoonlijke rekening worden betaald, dan voelt het al heel snel als ‘nutteloos gespendeerd geld’ wat voor de man wellicht een goede investering in zijn hobby is, zoals een nieuwe helm voor zijn racefiets, kan bij jou als compleet nutteloos overkomen. Want waarom stort hij dat geld niet op de spaarrekening zodat jullie er straks allebei van kunnen genieten? Aan de andere kant denkt vraagt jouw partner zich dan misschien weer af waar in hemelsnaam die 20 jurken voor nodig zijn. Of waarom je nu alweer je 7e paar schoenen van dit jaar koopt. Je hebt er tenslotte al zoveel. Ik kan deze voorbeelden allemaal opnoemen, omdat ze bij ons in het verleden ook voor onrust hebben gezorgd. Simpelweg omdat ze van onze gezamenlijke rekening werden betaald en je zicht had waar geld aan werd gespendeerd. Geld wat feitelijk niet van jou is, voelt opeens wel van jou en als dat dan uitgegeven wordt aan spullen waar jij niets mee hebt, voelt dat niet fijn.
Bij een aantal mensen werkt enkel een gezamenlijke rekening wel, maar bij een deel ook weer niet. Afspraken maken en elkaars geldtype leren kennen is daarom erg belangrijk. Volgens de test van het NIBUD, maakt 57% van de stellen afspraken over hun financiën. De rest dus niet! En soms is dat misschien ook helemaal niet nodig, maar heel vaak voorkomt het ruzies of onduidelijk.
Zodra je gaat samenwonen, koophuis of huurhuis, maak dan afspraken over hoe jullie onderstaande lasten gaan betalen en naar welke rato. Tel jullie inkomens bij elkaar op en bekijk hoe de verdeling dan uitkomt. Verdien jij 2/5 van het totale inkomen? Dan betaal je ook dit deel van de gezamenlijke lasten.
Hoe doen wij dat? — Wij tellen alle vaste lasten bij elkaar op, dat vervolgens van ons totale inkomen wordt afgetrokken. Daarna maken we beiden de helft van het overgebleven bedrag op onze persoonlijke rekening over.
Onderstaande tabel toont voorbeelden van uitgaven die van een en/of rekening betaald kunnen worden.
Vaste lasten | Variabele lasten | Reserveringen |
---|---|---|
Huur/Hypotheek | Boodschappen | Vakantie |
Gas/Water/Licht | Benzine | Huishoudelijke apparaten |
Belastingen | Benodigdheden kinderen | Pensioen/beleggingen |
Abonnementen | Huisdieren | Onvoorziene uitgaven |
Verzekeringen | Etentjes/ cadeaus | Kinderen |
Auto | ||
Goede doelen | ||
Erg slim. Want zoals je hierboven ziet, kun je onvoorziene uitgaven hebben. Maar je kunt samen ook sparen voor een vakantie, voor de kinderen, het aflossen van de hypotheek of voor jullie gezamenlijke pensioenpotje. Spreek een reeël bedrag af dat automatisch, maandelijks kan worden gespaard. Wees niet te ambitieus, maar zet eerder wat lager in. Zo voorkom je maandelijkse opnames van de spaarrekening, waar deze eigenlijk niet voor bedoeld is.
Daarnaast is het altijd slim om je persoonlijke spaarrekening te behouden. Al zijn het maar een paar tientjes per maand. Het is zo fijn om zelf iets achter de hand te hebben en uiteindelijk te spenderen aan iets waar jij je goed bij voelt. En dat kan dan die ene hobby zijn waar je partner geen snars van snapt 😉
In mijn ogen zijn er heel veel verschillende geldtypes. Je kunt van alle eigenschappen een beetje hebben, afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt. Sommigen kun je overduidelijk in een bepaalde categorie schalen, maar ik denk dat de meesten van jullie je herkennen in maximaal 2 of 3 types:
Er zijn verschillende testen om te kijken hoe goed jij met geld bent, hoe jij en je partner mer geld omgaan in een relatie en welk geldtype je bent. Hieronder een aantal die je in een paar simpele stappen kunt doen:
Bijna 2 jaar geleden (oh my, wat gaat de tijd snel) schreef ik een artikel…
Je hebt mensen die kamperen het einde vinden en mensen die een caravan, tent of…
Ja ja, daar is 'ie weer. Hét overzicht van zorgverzekeringen voor vrouwen met een kinderwens…
Vinted. Enkele jaren geleden installeerde ik de marktplaats-app voor tweedehands kleding al eens, maar ik…
Als rasechte Mexico liefhebber heb ik inmiddels zoveel tips verzameld, dat het me verbaasde dat…
Nu het aanschaffen van tweedehands items wint aan populariteit, lijkt het mij een mooi moment…
View Comments
Heel interessant om te lezen! Wij hebben hier een paar maanden geleden voor het eerst goede afspraken over gemaakt. Deze zullen de komende tijd vast nog veranderen door veranderingen (in de toekomst misschien een ander loon of ander huis), maar voor nu werkt het voor ons.
Grappig hoe iedereen dingen anders doet. Toen we gingen samenwonen studeerde ik nog en hij niet dus betaalde hij meer. Toen we gingen trouwen hebben we alles op 1 hoop gezet. We hebben dus samen 1 rekening waar alles op en af gaat en samen 1 spaarrekening. We willen eigenlijk al heel lang samen nog een rekening met 2 passen voor de boodschappen tanken enz enz. Alles wat geen vaste afschrijvingen zijn zeg maar. Ik vind altijd onzin als hij geld uitgeeft aan de auto wassen haha. En hij wil een motor en ik merk dat ik het wel pittig vind dat dat geld is waar iets van gekocht wordt waar verder niemand wat aan heeft en we het ook voor het opknappen van het huis kunnen gebruiken. Maar goed je mort een ander ook wat gunnen.. Ik geef weer veel meer aan kleding en verzorging uit
Haha heel herkenbaar! En dat is weer het voordeel van een persoonlijke rekening: dan kan hij daar lekker op sparen van zijn eigen deel zonder dat je er wat van merkt. Maar ieder heeft zijn eigen voorkeuren. Voor sommigen werkt 1 rekening dan ook weer prima.
Leuk artikel Anne!
Mijn partner en in hebben de geld relatie test even gedaan en we zitten flink op één lijn, gelukkig maar..
wij hebben wel een privé rekening maar doen er eigenlijk nooit wat mee.. we geven beide niet graag geld uit aan onbelangrijke dingen.. en ach als hij naar een voetbalwedstrijd gaat, ga ik wel eens lunchen dus we houden elkaar in balans.
Hoi Anne, ik heb een vraag. Je hebt het erover om de kosten naar rato te verdelen. Dat lijkt mij een goed idee. Zou je handvatten kunnen geven, van welk gezamenlijk inkomen je dan uit kan gaan? Mijn vriend begint nu met terugwerkende kracht over mijn dertiende maand, maar hij krijgt zelf ook bonussen die van te voren niet vaststaan. Ook heeft hij veel neveninkomsten zoals inkomsten uit beleggingen. En ik zie dat jij de auto onder de vaste lasten rekent, maar is dat op basis dat je evenveel gebruik maakt van de auto?
Hi Monique, ik zou van het gezamenlijke inkomen van jullie salarissen uitgaan, plus eventuele toeslagen die je gezamenlijk ontvangt. Neveninkomsten zou ik daar niet bij rekenen en persoonlijk vind ik die extra 13e maand en bonussen ook best veel gedoe om in die rekensom op te nemen. Auto valt bij ons inderdaad onder vaste lasten omdat we er gezamenlijk plezier van hebben. Momenteel gebruik ik deze in 90% van de gevallen, maar onze lasten en inkomsten zijn sinds de komst van de kinderen zo veranderd, dat we alles van onze gezamenlijke rekening betalen en elkaar geen verwijten maken over dat de ene meer inbrengt of uitgeeft dan de ander.