MM onderzoekt

Bezorgsupermarkt Picnic: hoe werkt dat?

“Online supermarkt Picnic komt naar Ede” Kopte de plaatselijke huis-aan-huis krant in maart 2017. Daarvoor had ik al wel iets van de start-up gehoord, maar er was eigenlijk niets blijven hangen. Ik dacht alleen maar “Wat is er nu nieuw aan een supermarkt die de boodschappen aan huis bezorgt?” Toen vervolgens bleek dat je op een wachtlijst komt te staan alvorens je überhaupt kan bestellen, werd mijn interesse geprikkeld. Dit zal vast met een reden gebeuren, je kan als bezorg-supermarkt zijnde natuurlijk niet ineens een hele stad van boodschappen voorzien. Ik plaatste mezelf op plek 225 en 2 weken later kreeg ik een push-bericht. Welkom bij Picnic, je kunt vanaf vandaag bestellen!


Inmiddels had ik al door wat de formule van Picnic zo uniek maakt met hun wachtlijsten en gratis bezorgdiensten. Het is namelijk de eerste websupermarkt dat uitsluitend aan huis bezorgd en geen eigen vestigingen bezit, enkel distributiecentra. Om het milieu zo weinig mogelijk te belasten en de woonwijken stil te houden, bezorgen zij de boodschappen in elektrische wagentjes. Ze zijn onwijs stil. Het enige wat je hoort, is het gerammel van de dozen zodra de bezorger voor je deur staat. Oh ja, en de bel natuurlijk 😉

Inhoud

Waarom die wachtlijst?

Ik hoor van sommige mensen dat ze niet eens willen beginnen aan de bezorg supermarkt omdat ze op plek 2.300 staan. Nu is het zo dat je je gewoon kan inschrijven en later alsnog zelf kan bepalen of je er gebruik van wilt maken of niet. Uiteindelijk zal je echt wel kunnen bestellen en in de tussentijd doe je gewoon je boodschappen zoals je die altijd deed. Toch?

De reden voor deze wachtlijsten is namelijk dat Picnic niet opeens alle inwoners van een nieuw gebied kan bedienen. Ze willen hun wagentjes zo efficiënt mogelijk inzetten en rijden een bepaalde route met een volledig gevuld wagentje. Zodra er nieuwe wagentjes (en personeel) worden ingezet, zal een nieuw gebied gevuld worden, etc… Net zolang totdat de hele wachtlijst kan bestellen.

Bezorgtijden Picnic

Zodra je besteld bij de online supermarkt, dan heb je de keuze uit een aantal bezorgtijden. Deze verschillen per wijk, maar bij ons komt het Picnic wagentje vooral in de avond langs en hebben we ook enkel die keuzemogelijkheid. Als ik voor 22:00 uur bestel, dan heb ik de boodschappen dus de volgende avond nog in huis. Helaas te laat voor het avondeten, daar moet ik dan wat anders op verzinnen. Of gewoon goed vooruit plannen;-)

Komen ze op tijd?

Ja. Je krijgt in eerste instantie een redelijk groot tijdslot (gem 2 uur), maar in de ochtend van je bezorgdag krijg je al een push-bericht over de verwachte aankomsttijd van de chauffeur en dit tijdslot bedraagt maar iets van 30 minuten. Een uur voor aankomst, kun je de chauffeur – ofwel runner- zelfs live volgen via de app! Erg fijn, dan weet je tot (bijna) op de minuut nauwkeurig wanneer hij/zij voor de deur staat.

Nadelen vs. voordelen Picnic

Picnic bezorgt in ons dorp sinds voorjaar 2017 en direct na dit bericht heb ik mij ingeschreven. Ik kwam terecht op plek 227. “Lang wachten zeg”, denk je dan. Maar je geduld wordt beloond, want toen ik enkele weken later mijn eerste bestelling verwelkomde, kreeg ik er zomaar een gratis reep Tony Chocolonely en een appeltaartje bij. Best leuk, zo bij je boodschappen! Sindsdien maken we regelmatig gebruik van de bezorgdienst. Soms een paar maanden niet. En dat heeft te maken met het volgende:

Nadelen:

  • Een kleine verscheidenheid in merken. Oké. De belangrijkste producten zijn er heus wel te vinden en zo bieden ze altijd een keuze in A- of huismerk. B en C merken zijn er dus niet. Wat chips betreft: je hebt dan de keuze tussen Lays, Croky- of het huismerk Perfekt.
  • Het assortiment is bij lange na niet zo compleet of voorradig als bij andere supermarkten. Maar.. dit kan natuurlijk ook bij Lidl of Aldi voorkomen. Je kunt je product suggestie doorgeven, waarna zij deze waarschijnlijk bundelen en bij genoeg aanvragen toevoegen aan het assortiment.
  • Grootte van verpakkingen verschilt met mijn voorkeur. Zo dropte ik onlangs nog 5 blikjes maïs in mijn mandje. Helaas waren dit grote blikken, want de kleintjes waren (toen nog) niet beschikbaar. Hetzelfde geldt voor appels. Je bent gebonden aan een kilo, terwijl deze bij ons niet op komt.
  • We zijn nu regelmatig bedorven vlees en droog brood tegengekomen, dus dat bestellen we niet meer. Het kan natuurlijk komen door de warme lente/zomermaanden, want de koelingselementen lijken de producten toch niet genoeg te koelen.
  • Als een product niet voorradig is, dan is er – wegens het smalle assortiment- vaak geen alternatief te bestellen.
  • Waar ik naar de supermarkt ga om voor die avond eten te halen, dien je bij Picnic wel iets verder vooruit te plannen. Voor ons zijn dat 2 avonden (bezorging na 20:00 uur). En daar denk ik dan soms weer net te laat aan, waardoor ik toch weer snel naar onze eigen supermarkt ga.

Voordelen:

  • Het assortiment wordt daadwerkelijk uitgebreid sinds wij er de eerste keer hebben besteld. Ik kan al heel wat producten inmiddels bij de online buurtsuper halen, in plaats van bij de lokale. Maar… toch vind ik dan weer de chips van de Jumbo het lekkerst en de granola van de AH. Dat soort voorkeuren zullen altijd blijven en daar kan Picnic weer niets aan doen;-)
  • Toen ik Picnic een mail stuurde over ons bedorven gehakt en het droge brood, kreeg ik vrijwel direct een mail terug met excuus en de melding dat het geld wordt teruggestort op mijn rekening. Just like that!
  • De plastic tasjes die je bij je boodschappen krijgt, kun je bewaren en bij een volgende bezorging weer inleveren. Daar krijg je zelfs statiegeld voor terug dat hup, op je rekening wordt gestort. Top! Je kunt je lege flessen overigens ook gewoon inleveren, maar geen kratjes (wel begrijpelijk).
  • De bezorgkosten zijn gratis, mits je boven de €25,- bestelt! Maar dat is voor de meeste mensen geen probleem.
  • De runners zijn altijd vrolijk en behulpzaam.
Lees ook: Bezuinigen op je boodschappen doe je zo!

Naar welke steden komt Picnic dit jaar?

Onlangs (juni 2018) is Picnic begonnen in de steden Amsterdam, Zeist, Bunnik, Soesterberg, Den Dolder, en Bilthoven. In augustus zal Picnic neerstrijken in Arnhem. Ook daar zullen ze ongetwijfeld starten met een tiental runners/wagentjes, waardoor je op de wachtlijst kan belanden. Maar de ervaring leert dat die dus best snel gaat én er wacht een gratis reep Tony op je!

Korting bij Picnic? 

Bestel je voor de eerste keer bij Picnic? Voer dan ANNE2523 in en ontvang €5,- korting op je eerste bestelling 🙂

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

View Comments

  • Interessant om te lezen. Ik heb me een tijdje terug ook op de wachtlijst gezet. Ik sta nu een week of drie op plek 605. Dus gaat misschien nog wel even duren. Ben wel benieuwd, wij bestellen nu regelmatig bij de appie online en doen dan tussendoor her en der nog wat boodschapjes.

Recent Posts

Overlijdensrisicoverzekering vs. uitvaartverzekeringen

Bijna 2 jaar geleden (oh my, wat gaat de tijd snel) schreef ik een artikel…

8 maanden ago

Zo maak je van je campingavontuur een glampingavontuur

Je hebt mensen die kamperen het einde vinden en mensen die een caravan, tent of…

2 jaar ago

Vergoedingen via je zorgverzekering voor zwangerschap en bevallen in 2023

Ja ja, daar is 'ie weer. Hét overzicht van zorgverzekeringen voor vrouwen met een kinderwens…

2 jaar ago

5 tips om jouw kleding snel te verkopen via Vinted

Vinted. Enkele jaren geleden installeerde ik de marktplaats-app voor tweedehands kleding al eens, maar ik…

2 jaar ago

Tips voor een perfect verblijf in Playa del Carmen

Als rasechte Mexico liefhebber heb ik inmiddels zoveel tips verzameld, dat het me verbaasde dat…

3 jaar ago

Refurbished en tweedehands: wat zijn de verschillen?

Nu het aanschaffen van tweedehands items wint aan populariteit, lijkt het mij een mooi moment…

3 jaar ago