MM onderzoekt

10 producten die geen houdbaarheidsdatum nodig hebben

Het ‘tenminste houdbaar tot’  systeem is een beetje verwarrend. Je hebt namelijk producten met een THT datum (tenminste houdbaar tot) en producten met een TGT datum ( te gebruiken tot). Nu zijn er veel producten die nog prima te consumeren zijn na de THT datum, ze kunnen enkel geur, kleur of wat smaak verliezen. Producten met een TGT datum kunnen daarentegen niet veilig geconsumeerd worden na het verstrijken. Denk aan verse producten, zoals vlees, vis, koelverse maaltijden en sapjes. Nu ben ik wel benieuwd welke producten je nog kunt gebruiken ná het verstrijken van de THT datum. Ik zocht het uit! 


bmonderzoekt1

 

black-v eel consumenten weten niet hoe de ‘tenminste houdbaar tot’ datum geïnterpreteerd moet worden en gooien dan ook na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum de producten klakkeloos in de container. Ik moet bekennen dat ik zo nu en dan ook het zekere voor het onzekere neem en zelfs ongeopende potjes weggooi. De THT datum is verplicht voor een fabrikant om de beste kwaliteit te garanderen.

Chocolade bijvoorbeeld; verliest na enige tijd zijn diepbruine kleur. De THT datum is dan al verstreken, maar de smaak is hetzelfde gebleven. Hetzelfde geldt voor thee. De geur kan enigszins muffig overkomen, maar je kopje thee smaakt er niet minder door.

Overigens, sommige producten hebben helemaal geen houdbaarheidsdatum nodig. Ik heb er 10 op een rijtje gezet waarvan je de THT datum, oftewel houdbaarheidsdatum, kan negeren en jarenlang meegaan:

 

1.Boullionblokjes

Je hebt er nooit genoeg in huis, vooral nu je weet dat ze voor altijd houdbaar zullen zijn. Mits je ze op een donkere en droge plek bewaard. Niemand zit te wachten op muffe boullionblokjes. Dan is het echt tijd om ze weg te gooien.

 

2.Honing

De Egyptenaren vonden de eerste honing in piramiden en hebben deze direct opgegeten, niet wetende hoe oud de honing was. Het kan gebeuren dat de honing gaat kristalliseren, in dat geval biedt warm water de oplossing. Zet de tube/pot honing in een pan met warm water totdat deze weer geheel vloeibaar is. Weer klaar voor consumptie!

honing-copy

 

3. Soja saus

Zolang je een ongeopende fles soja saus in de voorraadkast hebt staan, is deze voor eeuwig houdbaar. Dit komt voornamelijk door het hoge sodium gehalte.

 

4. Pannenkoekenstroop/ maple siroop

Tja, ook deze stropen hebben geen houdbaarheidsdatum nodig. Net als honing, dankzij het hoge suikergehalte. Ik kan me herinneren dat wij nog een oude verpakking hebben uit 2002(?) De verpakking is in dit geval minder lang houdbaar dan de inhoud.

 

5. Rijst

Witte rijst, Jasmijn rijst, Basmati rijst.. ze zijn allemaal tot Sint Juttemis houdbaar. Maar ook hier geldt; mits in een goed afgesloten pot op een donkere plek bewaard. Bruine rijst is hier wel een uitzondering op; omdat deze variant olie bevat is de rijst houdbaar tot de datum die op de verpakking aangegeven is.

 

6. Zout

Zo lang het geen gekruide (seasonal) zout is, zal de zout zolang meegaan als de plek waar deze bewaard is gebleven. Honderden jaren dus.

 

7. Suiker

Tja, als honing en stroop eeuwig houdbaar blijft door de hoeveelheid suiker die erin zit, dan is suiker zelf natuurlijk ook niet zomaar klein te krijgen. Het probleem met suiker is echter wel dat als er maar een beetje vocht bij komt, deze gaat klonteren. Ziet er niet zo lekker uit, maar is zeker nog bruikbaar.

 

8. Droge pasta

Op droge pasta staat altijd een THT houdbaarheidsdatum, maar is nog jaren na het verstrijken ervan te gebruiken. Ook hier is aan te raden om het goedje in een afgesloten, droge verpakking te bewaren. Een reserve voorraad spaghetti of penne is dus helemaal zo gek nog niet!

rijstpasta

 

9. Koffie

Ik heb het hier over gemalen koffie in een afgesloten verpakking. Alleen dan is de koffie nog jarenlang houdbaar. Maar.. is de verpakking geopend? Bewaar de koffie dan in de vriezer en ook dan gaat deze nog jaren mee. Nu die ruimte in je vriezer nog..

 

10. Geconserveerd fruit

De bekende ananasschijven, kersen, mandarijnen en fruitcocktails uit blik zijn nog jaren houdbaar. Mede door de vacuüm verpakking, maar ook dankzij het suiker gehalte. In principe zijn alle geconserveerde middelen in blik nog erg lang houdbaar, maar kijk goed of het blik niet bol staat en laat je reuk/zicht orgaan zijn werk doen. Ruikt het slecht of heeft het zijn kleur verloren? Dan ben ik een voorstander van een enkeltje container.


Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

6 Reacties

  1. Wat handig, deze blog! Die ga ik in mij Facebook-bespaargroep delen. Daar worden vast meer mensen blij van!

    1. Superleuk! Dankjewel:-)

  2. Honing! Dat wist ik niet. Pas nog twee potten weggegooid omdat het helemaal hard geworden was. Had ik dat geweten ?

    1. Ik moet toegeven dat ik dat eerder ook altijd deed. Het ziet er niet lekker uit, maar met warm water is er daarna niets meer van te merken:-)

  3. Handige tip van de koffie in je vriezer. Ik drink hier alleen koffie en meestal gooi ik zo een groot pak al snel weg omdat het vervallen is. Sommige dingen zoals rijst wist ik eigenlijk niet. Weer iets bij geleerd. 🙂

  4. Wat een super handig artikel, ik wist dit echt niet. Goed om te weten dat ik een aantal dingen dus gewoon kan preppen zonder dat ik me zorgen hoef te maken over de houdbaarheidsdatum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.