MM onderzoekt MM reist

BM onderzoekt: Auto- of vliegvakantie?

De zomer is (nog niet eens) voorbij en we zitten al aan tafel om onze volgende vakantie te bespreken. Prima vooruitzicht, maar het duurt nog zo lang 🙁 .. Toch is het belangrijk om nu alvast een goede periode te kiezen buiten schoolvakanties om (nu kan het nog!) EN een bestemming. En dan komt het volgende dilemma. Want, kiezen we voor een auto- of een vliegvakantie? Een vliegvakantie klinkt duur. Maar is dat wel zo? Ik zoek het uit:


Alex en ik zijn gek op reizen en vinden het dan ook lastig om een keuze te maken tussen ontelbare, mooie bestemmingen. Maar we nemen onze kleine Mats natuurlijk ook heel graag mee. En dan zijn er toch een aantal bestemmingen die niet helemaal praktisch zijn. En de auto is vooral lekker makkelijk met bagage, je kan je eigen (reis)tijd indelen en bovenal is het lekker goedkoop.. toch?

auto of vliegvakantie

Italie

Italie is by far 1 van onze favorieten. Alles smaakt beter in Italië. De wijn, de pizza, de pasta.. zelfs een stukje brood met olijfolie is niet te doen zo lekker. Tel daar een bruisende cultuur bij op en je vakantie is compleet. Mede door het klimaat, de ligging en het feit dat ze daar ook gewoon de Euro hebben, is het een heel aantrekkelijk vakantieland. Vooral met kinderen. Auto volstoppen met bagage, kinderen mee en gaan met die banaan. Toscane (onze favoriet) biedt plaats aan talloze agri turismo’s, campings en kleinschalige hotels.

In onze voorgaande vakantie’s naar Italië, hebben we altijd de auto gepakt. Makkelijk, je hebt geen bagagelimiet en kan de reistijd helemaal zelf bepalen. Het grootste voordeel is daarbij dat je je op plaats van bestemming overal naartoe kunt verplaatsen. Niet gebonden aan openbaar vervoer, taxi’s of enkel de fiets. En bovenal is de auto lekker goedkoop. Heb je een lease-auto? Kijk voor vertrek dan even goed je voorwaarden na (km bundel en pechhulp buitenland).

Tijd voor een klein rekensommetje…

Tegenwoordig vlieg je voor een prikkie naar een andere Europese bestemming. Nu het huren van een auto op de plaats van bestemming ook steeds makkelijker wordt, zou het best wel eens zo kunnen zijn dat de prijzen niet zoveel van elkaar verschillen. Tijd voor een klein rekensommetje. Hoeveel kost het als je 1 week (6 dagen) naar Toscane wilt gaan, in het voorjaar van 2018? Gebaseerd op 2 personen en 1 dreumes:

auto of vlieg vakantie talie

– De reis van en naar het vliegveld in Nederland en de kosten voor afschrijving van de auto zijn hierin niet meeberekend –

  • De kosten van benzine zijn gebaseerd op een standaard middenklasse, via de snelste route
  • De vliegreis is via Skyscanner berekend op een rechtstreekse vlucht van AMS naar Pisa.
  • Het appartement bevindt zich in de heuvels van Toscane (Figline Valdarno), 40 km van Florence.

Valt me alles mee. Het verschil is echt miniem in bovenstaand voorbeeld. De prijs kan echter heel erg verschillen per vliegdatum en met de auto heb je dat niet. Ook is het voor ons nu nog gratis om met Mats te vliegen, waardoor deze prijzen ook nauwelijks verschillen. Mocht je met het hele gezin gaan, dan is het uiteindelijk wel weer voordeliger om de auto te pakken. Uiteindelijk stel je jezelf dan de vraag: wegen de voordelen van vliegen op tegen de prijs? Of neem je de nadelen van je autoreis voor lief.

 

Auto huren en appartement boeken

Tegenwoordig wordt het huren van een auto op de plaats van bestemming ook steeds makkelijker. Waar je voorheen uit het vliegtuig op zoek moest gaan naar een geschikt verhuurbedrijf, kan je je auto nu al van tevoren reserveren.

Easyterra gaat zelfs nog een stapje verder; deze website vergelijkt voor jou alle bekende verhuurders op plaats van bestemming en komt binnen een paar seconden met de beste opties voor de laagste prijs. Ik heb Easyterra dan ook een aantal keer gebruikt bij het huren van een auto op vakantie en vind de tool erg gebruiksvriendelijk. Ik vind het b.v. belangrijk dat ik niet voor verrassingen kom te staan wat betreft km en benzine gebruik en eigen risico.

huren auto pisa italie

Voor het vinden van het appartement heb ik Booking.com gebruikt, nog steeds de beste optie wat mij betreft om een geschikte overnachting te vinden.  Ik heb een te leuk appartement gevonden, dat deel uitmaakt van een klein resort.

Wij zijn eerder naar Figline Valdarno geweest, wegens de ideale ligging ten opzichte van de grootste bezienswaardigheden in Toscane. Echte aanrader wat de locatie betreft en ongeveer 120 km van Pisa.

En de kosten als je daar eenmaal in Italië bent? Tja, die heb je natuurlijk geheel voor eigen zeggen. Maar daar volgt volgende week een blog over!

Oh jongens, nu ik dit allemaal schrijf heb ik zin om NU naar Italië te gaan. Maar dan wel met zon en warmte. Nog heel eventjes wachten..


 

 

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Wij waren van de week een weekje naar Italie en dan heb je naast dat het een end rijden is nog extra kosten, wij een nacht in een hotel ( we gingen vrijdag middag weg na school), vignet voor Zwitserland ( nou hadden we die in de zomervakantie al gekocht) en de tolwegen in Italie. Best een aantal extra kosten. Omdat we gingen klimmen hebben we zoveel mee dat kan niet anders dan met de auto. Daarnaast vind ik mijn eigen auto ook wel fijn om bij me te hebben. Toch is vliegen absoluut een goed idee en als ik niet zo veel mee zou hebben zou ik daar misschien ook wel aan denken.

    1. Met kinderen is een overnachting inderdaad best handig, maar het maakt het geheel duurder. Het grote voordeel in dit geval is dat je heel veel bagage mee kan nemen! Was voor ons vroeger ook de grootste reden. Maar het is wel een ellendig lange rit ja 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.