MM onderzoekt

Een overzicht in zorgvergoedingen voor (bijna) moeders – 2019

Het is tijd om ons weer eens over de zorgverzekeringen te buigen. Hoeveel zal de premie volgend jaar stijgen? En worden de door jouw gemaakte zorgkosten nog wel vergoed? Het is altijd handig om jouw zorgkosten onder de loep te nemen, vooral als je van plan bent om zwanger te worden/ of te bevallen. De kosten van een niet-medische bevalling en bijvoorbeeld een borstkolf liegen er niet om. Fijn om dan te weten welke verzekeraar de zorgkosten vergoed die je als jonge moeder nodig hebt. Daarom besloot ik een overzicht te maken van enkele grote zorgverzekeraars en hun vergoedingen in 2019


Inmiddels zijn de nieuwe premies bekend gemaakt. Die van mij stijgt flink, namelijk €9,- per maand. Toch stap ik niet over. Ik ben namelijk erg tevreden met mijn verzekering en krijg een hoop kosten vergoed. Mocht ik binnen nu en een paar jaar zwanger worden van een tweede kindje, dan weet ik welke kosten ik zelf moet dragen. En dat zijn er niet veel. Daarnaast krijg ik een collectiviteitskorting van €11,33 per maand wat het aantrekkelijk maakt om juist bij die aanbieder een zorgverzekering af te sluiten.

Vorig jaar, toen ik ben bevallen van Mats, kreeg ik de gehele bevalling vergoed. Oké, uiteindelijk werd het een medische bevalling, maar als deze niet medisch was gebleven zou ik ook alle bijkomende kosten vergoed krijgen. Daarnaast werd een borstkolf gedeeltelijk vergoed (€75, met €20,- eigen inleg), de eigen bijdrage aan de kraamzorg en ik heb uiteindelijk ook nog eens een EHBO cursus vergoed gekregen die ik later dat jaar heb gevolgd.

Aanvullend verzekeren, ja of nee?

Alle bovenstaande kosten zijn dus ‘extra’ kosten die niet door de basisverzekering gedekt worden. Uiteindelijk ben je beter af met een aanvullend pakket zou je denken. Maar die heb je lang niet altijd nodig. We hebben geen glazen bol om onze toekomst te voorspellen, maar toch kun je wel een kleine schatting maken van de zorg die je wel/of niet nodig hebt.

Een aanvullend pakket op je 30e is bijvoorbeeld als man zijnde of als je geen kinderwens hebt niet perse nodig… Ben je daarnaast zo fit als een kievit? Dan heb je misschien genoeg aan een basisverzekering.

Maar.. mens en de daarbij behorende medische behoefte is anders. Daarom behandel ik vandaag alleen de vergoedingen rondom zwangerschap en bevalling. Anders wordt het een heel lang artikel 😉

Ik vergelijk vier verzekeringen. Zilveren Kruis (waar ik zelf ben verzekerd), VGZ, Menzis en CZ. Ik pak het meest gekozen basispakket en de aanvullende verzekeringen die je hierbij kan afnemen. 

VerzekeringBasisAanvullendExtra aanvullend
Zilveren KruisBasis zeker: €126,95Aanvullend 1 ster: €8,25 Aanvullend 2 sterren: €19,75
VGZBasis eigen keuze: €126,95Aanvullend goed: €9,14Aanvullend beter €19,09
CZBasis zorg op maat: €124,80Aanvullend Basis €7,90Aanvullend plus: 20,10
MenzisBasis vrij: €125,-Extra verzorgd 1: €6,95Extra verzorgd 2: €20,50

Vergoeding EHBO cursussen

Ik heb vorig jaar een reanimatie cursus en EHBO cursus gevolgd. Toen ik zag dat een groot deel hiervan vergoed werd, twijfelde ik dan ook geen enkel moment om de cursus te boeken. Je leert belangrijke dingen op het gebied van reanimatie en eerste hulp bij veelvoorkomende spoedgevallen van kinderen. Ik heb nu een reanimatie diploma en ben in staat eerste hulp te verlenen als dat nodig is. Toch een fijn gevoel.

VerzekeringBasisAanvullend Extra aanvullend
Zilveren KruisGeen vergoedingGeen vergoedingMax. €115,- per jaar
VGZGeen vergoedingMax €200,- per jaarMax. €400,- per jaar
CZGeen vergoedingMax. €50,- per jaarMax. €100,- per jaar
MenzisGeen vergoedingGeen vergoeding Max. €50,- per jaar

Vergoeding bevalling in ziekenhuis zonder medische indicatie

De beslissing was snel gemaakt. Ik zou in het ziekenhuis bevallen en wilde -indien mogelijk- pijnbestrijding. Ik voel me er op mijn gemak en vind het fijn als medisch personeel in de buurt is. Ieder zijn eigen keuze, maar ik was bereid er een eigen bijdrage voor te betalen. Uiteindelijk natuurlijk erg fijn dat de hele bevalling compleet werd vergoed.

VerzekeringBasisAanvullendExtra aanvullend
Zilveren kruismaximaal €215,-maximaal €215,-volledig vergoed
VGZmaximaal €250,- per dagvolledig vergoedvolledig vergoed
CZmaximaal €211,-volledig vergoedvolledig vergoed
Menzismaximaal €215,-eigen bijdrage boven €215,-volledig vergoed

Vergoeding kraamzorg

Voor kraamzorg die je thuis ontvangt geldt in 2019 een wettelijke eigen bijdrage van €4,40 per uur. Als je in het ziekenhuis bevalt (zonder medische noodzaak), betaal je €35,- per dag aan eigen bijdrage. Als je in het ziekenhuis bevalt (met medische noodzaak) geldt er geen eigen bijdrage voor kraamzorg. Vanzelfsprekend betaal je dan wel een eigen bijdrage zodra de kraamzorg thuis verder gaat. Kraamzorg kan flink duur uitpakken als je de eigen bijdrage niet vergoed krijgt. Hoe dan ook, er zijn veel aanvullende verzekeringen die deze eigen bijdrage wel vergoeden.

VerzekeringBasisAanvullend Extra aanvullend
Zilveren kruis minimaal 24 uur met eigen bijdrage van €4,40 per uurminimaal 24 uur met eigen bijdrage van €4,40 per uurvolledige vergoeding eigen bijdrage
VGZmaximaal 10 dagen met eigen bijdragemaximaal 10 dagen met eigen bijdrageEigen bijdrage vergoeding van maximaal €125,-
CZ8 dagen plus een eigen bijdrage van €4,40 per uurgeen extra vergoedinggeen extra vergoeding
Menzismaximaal 10 dagen met eigen bijdrage €4,40 per uurmaximaal 10 dagen met eigen bijdrage €4,40 per uurvolledige vergoeding eigen bijdrage

Vergoeding zwangerschapscursus

Ik heb geen zwangerschapscursus gevolgd, maar heb er wel de mogelijkheid toe gehad. Sporten deed ik nog wekelijks en zo nu en dan volgde ik een lesje zwangerschapsyoga via Youtube. Cursussen kunnen erg fijn zijn om niet alleen je ademhaling te trainen, maar ook je lichaam voor te bereiden op de bevalling. In een aantal gevallen worden ze (gedeeltelijk) vergoed:

VerzekeringBasisAanvullendExtra aanvullend
Zilveren kruis geen vergoedinggeen vergoedingmax €50,- per zwangerschap
VGZgeen vergoeding€50,- per jaar€75,- per jaar
CZgeen vergoeding€100,- per jaar€100,- per jaar
Menzisgeen vergoedinggeen vergoedinggeen vergoeding
Ditzogeen vergoedinggeen vergoedinggeen vergoeding
Zekurgeen vergoedinggeen vergoedinggeen vergoeding

Vergoeding borstkolf en lactatiekundige

Toen Mats 2 dagen was hebben wij een borstkolf aangeschaft. De borstvoeding kwam niet direct op gang en op deze manier werd de natuur een handje geholpen. Toevallig was er op dat moment een aanbieding bij Prenatal en hebben wij uiteindelijk maar €20,- voor een Philips Avent borstkolf bij moeten leggen. Lactatiekundige zorg hebben wij niet nodig gehad, maar de kosten hiervan kunnen ook hoop oplopen. Ook voor deze consulten hoef je niet altijd te betalen want in een aantal gevallen wordt deze vergoed:

VerzekeringBasisAanvullendExtra aanvullend
Zilveren kruisgeen vergoedingkorting op een Philpis Avent kolf/ geen vergoeding voor lactatiezorg€75,-voor een kolf per jaar/ €80,- lactatiekundig advies
VGZgeen vergoedinggeen vergoeding€50,- lactatiekundig advies per bevalling/ borstkolf: €80,- eenmalig
CZgeen vergoeding€200,- per jaar (lactatiezorg en borstkolf)€200,- per jaar (lactatiezorg en borstkolf)
Menzisgeen vergoedinggeen vergoeding€200,- per jaar incl borstkolf. waarvan minimaal 1 consult bij een lactatiekundige.

Vergoeding osteopathie

Een osteopaat kan heel veel baat hebben bij huilbaby’s of andere problemen waarvan er nog geen oorzaak is gevonden. Ik ken enorm veel succesverhalen van een bezoek aan de osteopaat waardoor ik compleet begrijp dat deze in de meeste gevallen wordt vergoed. Wij hebben hem niet nodig gehad maar als ik de verhalen hoor dan is zo iemand onmisbaar bij het oplossen van mysterieuze problemen bij baby’s.

VerzekeringBasisAanvullendExtra aanvullend
Zilveren kruisgeen vergoedinggeen vergoedingmax 40,- per dag tot €350,- per jaar
VGZgeen vergoeding7 behandelingen per jaar (€45,- per dag)12 behandelingen per jaar
CZgeen vergoeding€ 250,- per jaar(€30,- per dag)€ 450,- per jaar(€40,- per dag)
Menzisgeen vergoedinggeen vergoedingmax €400,- per jaar

Vergoeding fysiotherapie

Last but not least: de fysiotherapeut. Na de bevalling kun je last krijgen van bekkenproblemen en bijkomende incontinentie. Zwaar vervelend, maar om je bekken te trainen zul je fysiotherapie nodig hebben. Gelukkig vergoeden de meeste basisverzekeringen deze behandelingen en naarmate je aanvullende verzekering stijgt, zal het aantal reguliere behandelingen toenemen.

VerzekeringBasisAanvullendExtra aanvullend
Zilveren kruiseerste 9 behandelingen bekkenfysiotherapie9 behandelingen per jaar12 behandelingen per jaar
VGZeerste 9 behandelingen bekkenfysiotherapie7 behandelingen per jaar12 behandelingen per jaar
CZeerste 9 behandelingen bekkenfysiotherapie9 behandelingen per jaar18 behandelingen per jaar
Menziseerste 9 behandelingen bekkenfysiotherapie9 behandelingen per jaar18 behandelingen per jaar

Verzekering opzeggen/wijzigen

We hebben nu de meest voorkomende behandelingen rondom zwangerschap en bevalling gehad. Misschien heb je ze allemaal nodig, misschien maar een paar. Wie weet. Mocht je nu willen overstappen naar een andere zorgverzekering, doe dat in ieder geval voor 31 december. Voor het afsluiten van je nieuwe zorgverzekering geldt een andere deadline, namelijk 31 januari.

Om korting te krijgen op je zorgverzekering kun je je eigen risico verhogen of je kiest voor een budget-basisverzekering. Dat betekent dat je enkel bij gecontracteerde zorgverleners terecht kunt voor een complete vergoeding. Dat geldt dan weer niet voor verloskundige zorg en spoedeisende hulp. Kijk ook eens of jouw werkgever (of die van je partner/vader/moeder) een collectiviteitskorting biedt. Als je al deze voordelen bij elkaar optelt dan kan het je zomaar €15,- tot €20,- per maand schelen.

 

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.