blendle premium ervaring
MM onderzoekt

Geen tijdschriften en kranten kopen met Blendle Premium: mijn ervaring

Blendle is een betaalde digitale nieuwskiosk, zoals Wikipedia het noemt. Of zoals ze zelf zeggen: de ‘Netflix’ van de journalistiek. En dat klopt ook wel, want bijna iedere Nederlandse krant en tijdschrift is er te vinden. Plus een aantal internationale exemplaren zoals the ‘Financial Times, New York Times etc’. Tot voor kort werkte Blendle met twee principes: betalen per artikel dat je kunt lezen via jouw online tegoed of onbeperkt lezen in abonnementsvorm genaamd ‘Blendle premium’. Ik vond het betalen per artikel altijd heel fijn. Als je een tijdschrift in de winkel koopt, krijg je er namelijk ook advertenties bij en artikelen die je misschien niet interesseren. Op deze manier betaalde je alleen voor jouw gelezen artikelen. Maar nu is Blendle daar vanaf gestapt en biedt het platform enkel premium abonnementen aan. Hoe bevalt mij deze overstap? En waarom heb ik hier toch voor gekozen?


Oude vs. nieuwe Blendle

Per 1 augustus 2019 is het niet meer mogelijk om per artikel te betalen. Omdat ik regelmatig (1 x in de 4 maanden) mijn tegoed aanvulde met €5,- werd ik in het voorjaar geïnformeerd over deze drastische verandering. Het kon de mensheid niet ontgaan, want het was groot nieuws. Een digitaal platform, wat bekend staat – en misschien daarom wel populair is – om het betalen per artikel, maakt de overstap naar simpele abonnementsvorm. Waarom?? Alexander Klöpping, oprichter van Blendle, kreeg een hoop bagger over zich heen. Maar het Blendle team hield zich sterk en verdedigde zich met het argument wat altijd wint: anders is Blendle simpelweg niet winstgevend. En dat hoort een bedrijf uiteindelijk wel te zijn. Om winst te maken, dient het platform minstens 100.000 betalende abonnees te bedienen. in juni 2019 stond de teller op 60.000.

In ‘een podcast over media’, de veelbeluisterde podcast van Alexander Klöpping (oprichter Blendle) en Ernst Jan Pfauth (oprichter de correspondent) wordt duidelijk hoe de marketingstrategie van het platform in elkaar steekt. De Blendle klanten worden opgedeeld in verschillende groepen die allemaal een ander aanbod krijgen, afhankelijk van hun ‘Blendle gebruik’  en het nog resterende tegoed.

Ik krijg een aanbod die het overwegen waard lijkt. Ik heb nog iets van €4,50 in mijn Blendle wallet staan en om dat te compenseren mag ik een jaar lang Blendle Premium gebruiken voor €6,50 per maand. Dat scheelt €3,49 per maand met de originele prijs van €9,99.

blendle premium ervaring

Maar wat krijg je ervoor?

Het is niet zo dat je alle kranten van vandaag kunt doorbladeren. Dat zou een dooddoener zijn voor de journalistiek. De redactie van Blendle selecteert dagelijks de beste nieuwsartikelen voor je, inclusief de stukken uit tijdschriften die jij interessant blijkt te vinden. Dat was voor mij een domper en in eerste instantie de reden om niet voor een premium abonnement te gaan. Want ik wil zelf bepalen wat ik wel en niet lees. Oké, na 7 dagen kun je de kranten in zijn volledigheid lezen, maar alsnog is het dan onmogelijk om ze ‘door te bladeren’ zoals in de digitale versies van de kranten zelf.

Ik besloot de app een week in de gaten te houden om te zien welke artikelen mij dagelijks werden aanbevolen aan de hand van mijn eerdere leesgedrag. En dat bleek bizar genoeg best wel interessant te zijn. Nagenoeg alle artikelen die ik zou doorlezen wanneer de krant voor mij op tafel lag (of het tijdschrift in kwestie) werden getoond.

Welke tijdschriften/ kranten zijn er op Blendle te vinden?

Hieronder een overzicht met de krantenartikelen en tijdschriften die er op dit moment te vinden zijn via de Blendle app. Ik zeg bewust krantenartikelen, want een krant helemaal doorlezen is niet mogelijk (of ik heb het nog niet ontdekt) De tijdschriften die ik noem zijn wel helemaal door te bladeren, inclusief oudere nummers. Op basis van mijn interesses worden er ook artikelen van o.a. Viva, Linda en Ouders van Nu getoond, maar deze tijdschriften volledig inzien is mij tot op heden nog niet gelukt.

Krantenartikelen uit:Tijdschriften 
VolkskrantQuote
De StandaardPsychologie magazine
Het ParoolHP de Tijd
Trouw360
De Groene AmsterdammerQuest (+special)
The New York TimesJan
The EconomistandC
Financial TimesCosmopolitan
Overige internationale persRunners World
Reporters Online
Nieuwe Revu
Elle (+ specials)
Glamour
Grazia
Vrij Nederland
Woman's/Men's Health
Esquire
Vogue
Playboy
Happinez
Voetbal International

Wanneer is het voordelig?

Ik gaf voorheen ongeveer €15,- per jaar uit aan artikelen die ik op Blendle las. Daarnaast kocht ik sporadisch een tijdschrift en had een digitaal abonnement bij de Volkskrant via een aanbieding.

Aanschaf tijdschriften: Ik kocht voorheen ongeveer twee keer in het jaar de Linda. en zo nu en dan een tijdschrift over moederschap (KEKmama, OudersvanNu, Viva Mama). Bij elkaar komt dat neer op zo’n €25,- per jaar.

Abonnement Volkskrant: Via een familielid had ik een gedeeld, digitaal abonnement waardoor ik €1,- per week betaalde en daarmee toegang had tot alle artikelen en de digitale editie voor de tablet. Prijs per jaar: €52,-

Nu heb ik een Blendle Premium abonnement, wat mij een jaar lang €6,50 per maand kost (in tegenstelling tot de reguliere prijs van €9,99). De jaarprijs komt uit op €78,-

Voorheen was ik dus €77,- per jaar kwijt aan het lezen van artikelen in tijdschriften in kranten. Eigenlijk €92,-, als je het losse Blendle tegoed erbij optelt. Nu ben ik een Euro duurder uit, maar alsnog heb ik de keuze uit veel meer artikelen.

Waarom ik gekozen heb voor Blendle Premium

Het heeft twee maanden geduurd. Ik heb de app eerst een maand gratis geprobeerd als premium gebruiker en hield bij hoeveel tijd ik er aan besteedde en of dit mij die maandelijkse €6,50 waard was.

In de wachtkamer bij de tandarts, de verloskundige of s’ochtends in bed. Er waren genoeg momenten waarop ik 1 of 2 artikelen kon lezen om zo weer even ‘bij’ te zijn. Instagram verdween naar de achtergrond en maakte plaats voor het lezen van wetenschappelijke artikelen op het gebied van opvoeden, onderwijs, borstvoeding, Monica Geuze en beleggen (om er een paar te noemen). Via de ‘ontdek’ tab kun je namelijk op onderwerp zoeken in de database van duizenden gearchiveerde artikelen. Toegegeven, ik voelde me een stuk slimmer dan wanneer ik een uur doelloos door mijn Instagram tijdlijn had gescrolld en er uiteindelijk achter was gekomen dat mijn leven niet zo spannend bleek te zijn.

Wat me een tijdje heeft tegen gehouden is het feit dat je geen digitale versie van het tijdschrift zelf in handen hebt. Dat wil zeggen: met beeld, visuele uitleg en zoiets simpels als een inhoudsopgave. Enkel de woorden uit het artikel zelf zijn gedigitaliseerd (met 1 of 2 foto’s) en that’s it. Het draait dus allemaal om tekst. De beauty-rubriek in de Glamour waarbij middels tekeningen wordt uitgelegd hoe je die perfecte wenkbrauw tekent staat er wel in, maar je hebt er geen fluit aan. Er staan immers geen afbeeldingen bij.

blendle ervaring

Uiteindelijk weet het retegoede algoritme te overtuigen. Blendle weet precies welke onderwerpen ik interessant vind en welke tijdschriften ik graag lees. Alhoewel ik moet wennen aan deze nieuwe manier van lezen, maakt het uiteindelijk niet zoveel uit. Ik lees enkel de meest interessante artikelen uit verschillende kranten en tijdschriften en weet dat ik dan ook niet betaal voor de tientallen pagina’s (+ advertenties) die je er wel bij krijgt als je deze in de kiosk koopt.

Voordelen vs. Nadelen

Het gros is hierboven al genoemd, maar ik zet de belangrijkste even voor je op een rij (die voor mij gelden):

Nadelen

 • Geen afbeeldingen of anders erg beperkt
 • Onduidelijk of je nu de Linda, Viva en Ouders van Nu helemaal kunt lezen.
 • Soms wordt een artikel ineens afgebroken in het midden van een zin waardoor je niet weet hoeveel je hebt gemist.
 • €9,99 is hetzelfde tarief als Netflix. Maar is het gebruik even intensief?
 • Geen volledige toegang tot de inhoud van de kranten

Voordelen

 • Geen milieuverspilling door papier van kranten en tijdschriften
 • Je krijgt geen advertenties te zien en betaalt daar dus ook niet voor
 • De getoonde selectie vind ik erg fijn en is goed afgestemd op jouw voorkeuren
 • Je hoeft geen hele krant door te bladeren, op zoek naar interessante artikelen.
 • Zoeken op onderwerp waar je over wilt lezen–> zo fijn!
 • De beste artikelen zijn dagelijks in audio-variant beschikbaar zodat je er ook naar kunt luisteren.

aanbod tijdschriften blendle

Eindconclusie

Voor nu ben ik erg tevreden met de app. Ik kan het tijdschriftenschap gewoon voorbij lopen, want ik heb toch toegang tot (bijna) alle artikelen. Het scheelt papier én advertenties, plus het feit dat ik enkel de voor mij meest interessante artikelen dagelijks krijg aangeboden. Maar of ik er volgend jaar €9,99 voor over zou hebben? Daar moet ik nog even over denken. Gelukkig heb ik nog 9 maanden 😉

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.