De Poké bowls kennen we inmiddels allemaal wel. Of niet? Vooruit. Een snelle introductie: Een Poké bowl heeft in ieder geval niets met Pokémon te maken. Het is een Hawaiiaans gerecht (spreek uit als po-kay) en bestaat uit een mix tussen sushi en salade. De mix wordt doorgaans geserveerd in een grote kom (bowl), waar als het ware alle ingrediënten van een goede sushi mix bij elkaar zijn gegooid. Sojasaus en sesamzaadjes worden als finishing touch gebruikt. Nu ga ik vandaag géén gerecht voor de sushi bowl delen, maar wel een variant hier op. De Griekse bowl! Makkelijk om te maken, voedzaam en (niet geheel onbelangrijk) lekker budgetproof–>
Ik heb voor mijzelf de vega-variant gemaakt, maar het originele recept bestaat uit o.a gemarineerde kipstukjes. De meeste ingrediënten van deze greek-bowls hebben we standaard in huis dus dit is een ideaal recept voor als je even niet meer weet wat je op tafel moet zetten.
Inhoud
Wat heb je nodig?
Kipstukjes (ik gebruik falafel):
- gesneden kipfilet
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl oregano
- 1 el olijfolie
- citroensap
- zout
Griekse salade:
- 1 komkommer
- 3 bosui
- 1 kop cherry tomaten
- 1 el olijfolie
- 1 el rode wijn azijn
- 1 paprika
Bowl:
- 200 gram jasmijn rijst
- 150 gr feta
- verse peterselie en bieslook
- kropsla
- olijven
- tzatziki
Bereiding:
- Pak een middelgrote kom en meng hierin de marinade met de kip. Laat 30 minuten intrekken. Gebruik je falafel? Dan hoef je niets te doen! Bak de kopstukjes gaar totdat ze lichtbruin zijn en garneer vervolgens met wat citroensap. Zet de kipstukjes opzij en dek af met wat folie. Nu ga je de rest van de salade klaarmaken!
- Kook de rijst volgens voorschriften, een kind kan de was doen.
- Hak de komkommer, bosui, tomaatjes en paprika fijn en meng samen met de olijfolie en rode wijn azijn. Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Voeg nu het groentemengsel, de rijst en de kip samen in een mooie kom. Uiteindelijk garneer je het gerecht met de kropsla, feta, olijven, peterselie/bieslook en tzatziki.
Eet smakelijk!