MM onderzoekt

Pinnen vs. Cash: Wie wint?

Topdeal heb ik zojuist gemaakt. Prachtig autostoeltje op de kop getikt, zo goed als nieuw, voor een net prijsje. Ik heb om 3 uur met de verkoper afgesproken en spring om half 3 de auto in. Ik rijd de straat uit en bedenk me: ‘kak. ik moet nog pinnen!’. Hup, omrijden, het overvolle dorp in en even asociaal dubbel parkeren om wat flapjes uit de muur te trekken. Wat een gedoe. Telkens weer. Zoals je leest, ik ben een pin-meisje. Cash is not my middle name. Waarom niet? En leven we straks in een maatschappij waarin we helemaal geen contant geld meer kennen? Ik besluit mezelf te onderwerpen aan een kleine test!


Ik houd eerst een kleine poll onder mijn Instagram volgers en stel daarbij de volgende vraag:

Betaal jij met cash? (minimaal 1 x per week)

cash of pinnen

 

De uitkomst valt redelijk gelijk, 62% zegt nee, tegenover 38% ja.

En natuurlijk is dit geen reëel onderzoek te noemen, want ik heb nu enkel Instagrammers ondervraagd. Mensen die zich in de digitale wereld beleven en daarom ook meer hebben met het digitaal betalen.

Onlangs is uit (groter) onderzoek naar voren gekomen dat 45% van al het betalingsverkeer in Nederland contant is. Hoger dan ik had verwacht! Dit in tegenstelling tot Zweden, waar nog maar 1,5 % van de betalingen contant gaat.

Ondanks het feit dat de mogelijkheid om te pinnen enorm is toegenomen de laatste jaren, vindt heel veel betalingsverkeer dus ook nog contant plaats. Over welke betalingen hebben we het dan?

 

 

De grote contant uitdaging!

Mensen die zich in de schuldsanering bevinden of hoognodig binnen een bepaald weekbudget moeten blijven, krijgen altijd een huishoudpotje. Ik besloot de uitdaging met mijzelf uit te gaan en ook zo’n huishoudpotje te pinnen.

Geef ik daadwerkelijk minder uit als ik alleen maar contant betaal?

Ik besluit, om te starten, 100 Euro te pinnen. Hup, in de portemonnee ermee en die pinpas gaat niet meer gebruikt worden.

Boodschappen

Dat blijkt nog erg lastig te zijn. Ik ben onwijs gewend aan cash pinnenhet gemak van pinnen, waardoor ik bij de supermarkt direct al in de rij bij de pinkassa ga staan.. Shit. Ik strompel vervolgens naar de kassa verderop, waar de rij nog groter is. Veel mensen lijken de voorkeur nog te geven aan het contant betalen van hun boodschappen, maar dat kan natuurlijk ook een moment opname zijn.

Ik vervolg mijn weg naar de markt. Normaal houd ik mijn pinpas voor het mobiele pin-apparaat, maar nu betaal ik met muntjes. ‘ De mensen zijn nog niet echt gewend aan het mobiele en contactloze betalen’ vertelt de marktkoopman mij. ‘ Voor ons is pinnen veiliger, makkelijker en – sinds het contactloze pinnen- ook een stuk sneller. Ik denk dat het een kwestie van tijd is.

Tanken

2 dagen later moet mijn auto getankt worden. Ik heb al ruim 30 km op een vrij lege tank gereden, dus de nood is vrij hoog. Ik parkeer bij het benzinestation, op weg naar mijn werk. FUCK. Een onbemand benzinestation. Er zit niets anders op dan het bedrag te pinnen. Ruim €5,- meer betalen om op de snelweg bij een bemand tankstation gaat me iets te ver 😉

Shoppen

Die zaterdag spreek ik af met een vriendin. Ze heeft een tas meegenomen die ze bij haar in de winkel verkopen. Ik betaal haar contant.

Oh ja, online shoppen doe ik ook graag en heb ik deze week dus NIET gedaan. Contant betalen via de digitale weg kan immers nog lang niet. En nee, ik ga mijn pakketje ook niet onder rembours afrekenen, want dan betaal je ruim €8,- om alleen maar contant te betalen!

 

cash of pinnenConclusie: Contant betalen is niet chill. Let wel, als je niet de mogelijkheid hebt om te pinnen. Als je beide opties voorhanden hebt, kun je op het moment van betalen beslissen. Ik heb niet het idee dat ik minder geld heb uitgegeven. Oké, ik heb niet online geshopt, maar dat doe ik de daaropvolgende week wel. Aan het einde van de week had ik nog wat contant geld over en dat ben ik vervolgens compleet vergeten uit te geven. Oeps! Laat mij maar lekker pinnen hoor 😉

 

 

Kleine betalingen zijn vaak contant

Vooral kleine betalingen worden contant betaald, zoals in de parkeerautomaat, op de markt en in een café. Dat is duidelijk te zien in onderstaand schema. Dit zijn voor mij ook de meest voorkomende situaties om contant te betalen, INDIEN ik het dus op zak heb ;-).

cash of pinnen

En welke betalingen zijn nog meer contant? Tja, de betalingen waar wij niet veel van merken. Omdat er zoveel zwart geld in omloop is, wordt er ook nog zoveel contant betaald. De oppas, de schilder, een Marktplaats aankoop, een rondje drank in het café.. Allemaal contante transacties die jij en ik vast wel eens hebben betaald. Wat dat betreft is het vooral ook lekker makkelijk.

Een cash-loze wereld zit er wat mij betreft nog lang niet aan te komen, maar het gemak van pinnen wordt wel steeds groter! Wat denk jij?


 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Wij pinnen eigenlijk alles! Van kleine tot grote uitgaves. Parkeerplaatsen waar je alleen contant kan betalen? Moeten wij eigenlijk langs rijden, want 9 van de 10 keren hebben we weinig tot niets contant in onze portemonnee. Ik vind het ook stukken handiger. Nooit meer prutsen met munten terug krijgen, opletten dat je wel genoeg terug krijgt of een loeizware portemonnee die open barst door al die vijf en tien centjes 😉 Nee laat mij maar lekker pinnen.

    1. Ohh ja die parkeerplaatsen was altijd zo’n ding! Maar de meesten hebben nu wel een pin-optie gelukkig. Ik vind muntjes altijd zo vervelend.. Dat gepriegel haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.