MM onderzoekt

Dit zijn de banen van de toekomst

Toen ik -een aantal jaren gelden -werd geboren, hadden mijn ouders geen idee wat het woord e-commerce betekent, laat staan blogger. Toch verdien ik met deze 2 onderwerpen mijn geld. In mijn dagelijkse baan als e-commerce marketeer en daarnaast, als blogger bij MoneyMom. Waarschijnlijk had ook niemand destijds een beeld bij de woorden applicatiebeheerder, IT-specialist, front-end developer en Javascript ontwikkelaar. Toch zijn dit de banen van dit moment. En van de toekomst. Kinderen krijgen niet voor niets momenteel al programmeer-lessen op school. Hoe ziet dat er over 25 jaar uit? Microsoft zocht uit welke 5 banen het in de toekomst helemaal gaan worden.


 

banen in de toekomst

Biohackers

Huh? Ja. Het klinkt nu misschien wat vreemd in de oren, maar over 25 jaar zal het een alledaagse baan zijn. Biohackers hebben als doel om bepaalde natuurlijke, menselijke grondstoffen te verbeteren. Je kan dan denken aan bijvoorbeeld DNA, schimmels en andere bacteriën, waardoor bepaalde ziektes en aandoeningen behandeld kunnen worden. Over een aantal jaar zal een biohacker een klein, levend wezen kunnen creëren door middel van het manipuleren van genen.

Eigenlijk iets waar een laborant zich tegenwoordig mee bezighoudt, maar dan specifiek gericht op biotechnologie.

 

Internet of Things expert

We maken het nu al een beetje mee; huishoudelijke apparaten die op ons Wi-Fi netwerk zijn aangesloten. Over 10 jaar zal een groot deel van je huishouden verbonden zijn met het internet. Je ijskast geeft een seintje aan Albert Heijn wanneer de yoghurt op is, zodat deze 1 of 2 dagen later bezorgd wordt. De verwarming gaat alvast aan wanneer je va n je werk vertrekt en het water staat alvast te koken als je thuis komt.

Om al deze technologieën te ontwikkelen en te blijven onderhouden zijn mensen nodig. Veel mensen. Geschat wordt, dat in dit vakgebied alleen al in Schotland zo’ n 180.000 nieuwe banen te creëren zijn. Fijn, want waar de banen verdwijnen in de ene branche, komen er weer nieuwe banen vrij in een ander vakgebied en blijft de arbeidsmarkt goed verdeeld.

banen van de toekomst

Ethiek- en technologie specialisten

Er is al heel wat om te doen geweest, maar ze komen er echt aan: robots in huis. De markt blijft ieder jaar stijgen en is over 5 jaar zo’n 150 miljard Dollar waard. Het feit dat robots vervelende klusjes kunnen overnemen klinkt aantrekkelijk. Maar tegelijk heerst er ook veel angst. Angst voor de robots zelf.

En die komt wel ergens vandaan. Robot-expert Alexander Reben ontwierp een robot die er voor kan kiezen om mensen bewust pijn te doen. En wat dacht je van de Facebook-robots die onlangs een taal hebben ontwikkeld welke niet door de mens begrepen kon worden?

Juist om deze dingen hebben we mensen nodig die ervoor kunnen zorgen dat dit voorkomen wordt. De technologie moet in feite controleerbaar blijven en daarvoor zijn er specialisten die zich verdiepen in de robot ethiek en het toepassen ervan in de technologie. Alles voor een veilige wereld. MET robots.

banen in de toekomst

Ontwerper van VR omgevingen

Echt iets van de laatste 2 jaar: Virtual Reality. Volgend jaar wordt er een nieuwe verkoop-boost verwacht, waarna de markt alleen nog maar in waarde toeneemt. De mogelijkheden van VR zijn eindeloos te noemen. Niet alleen kan het in de entertainment industrie worden toegepast, de technologie kan ook zorgen voor veel positieve ontwikkelingen in de gezondheidszorg, het onderwijs en ga zo maar door.

Om al deze computerwerelden te ontwerpen is veel mankracht nodig. Veel en slimme mankracht. Als het zo door gaat, dan kunnen we over 10 jaar misschien wel in 1 seconde naar een vergaderruimte reizen aan de andere kant van de wereld. Of we hoeven ons huis niet meer uit voor een bezoekje aan de huisarts.

Er worden nu al speciale studierichtingen op het gebied van VR design aangeboden. Onder andere Groningen, Twente en de Deakin universiteit in Australië bezitten de kennis om studenten hiervoor op te leiden.

 

Social Media experts

Instagram, Twitter, Snapchat zijn nog maar een paar social media kanalen die in korte tijd immens populair zijn geworden. En daar houdt het niet bij op. In de komende jaren zullen er meer social media kanalen bij komen. En deze kanalen zijn voor adverteerders ideaal om hun doelgroep te bereiken. Om deze mogelijkheden te creëren zijn veel mensen nodig.

Zoals designers, analisten en ilustratoren om nog maar een klein deel te noemen. En ook hier zal virtual reality weer een rol spelen. Banen voor slimme, ruimdenkende social media experts zullen daarom ook een groot deel van de toekomstige banenmarkt innemen.

 

En dit waren er nog maar 5! Natuurlijk willen we allemaal dat ons kind vooral doet waar hij/zij gelukkig van wordt en ook nog een beetje goed geld verdient. Leg bovenstaande opties eens voor als je kind het heeft over zijn potentiële opleiding. Wie weet… 😉


Bron: RTLZ, Microsoft.

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Leuke blog! Dan heeft het in de toekomst toch ook zijn voordeel dat mijn 3-jarige NU al constant achter de ‘kleine tv’ ( i-pad) vraagt. ?

    1. Nou inderdaad he! We zien het vaak als een slecht iets, maar er zit dan ook wel een klein voordeel aan 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.