hoeveel fooi buitenland
MM onderzoekt MM reist

Hoeveel fooi geef je in het buitenland?

Tijdens een tripje Amerika/Mexico werd ik voor het eerst met mijn neus op de feiten gedrukt. In dit land geeft men hoe dan ook fooi. Als het eten niet lekker is, de bediening arrogant en de sfeer depressie-makend ben je alsnog genoodzaakt om ten minste 10% fooi te geven. Naïef dat wij waren, besloten wij na een teleurstellend maaltje gewoon de rekening te betalen, exclusief fooi. Vervolgens werd ons dringend verzocht om de ’tip’ toch nog even te voldoen. Mag dat? Nee, officieel niet. Maar het zou handig zijn om de richtlijnen per land te weten. Gelukkig zijn die er. 


Als je deze zomer nog naar het buitenland gaat, raadpleeg dan vooral deze website even. Het vertelt je precies de volgende geld-manieren per land:

 

  • Fooi in restaurants & barfooi in buitenland
  • Taxi’s
  • Hotels (Portier/kamermeisje)

 

3 dingen die altijd lastig te bepalen zijn. In Nederland (Europa) zijn bovengenoemde onderwerpen op fooi-gebied niet heel belangrijk. Het wordt zeker wel op prijs gesteld, maar heel gebruikelijk is een fooi van 10% of meer niet.

Zo ligt het ook met de hotel-schoonmaak. Als je in een prachtig resort een klein bedrag achterlaat voor de hardwerkende kamermeisjes, wordt je later blij verrast met handdoekenkunst, bloemetjes uit de tuin en soms wat lekkers. Zelf heb ik eens een blauwe maandag als kamermeisje gewerkt en ik moet je zeggen dat ik nooit een enkele stuiver heb gezien.

Hoe anders ligt dat in Amerika:

 

hoeveel fooi in het buitenland

Voor slechte service geef je dus nog steeds een fooi van rond de 10% (!).


Wat betreft ons kikkerlandje geeft de website het volgende advies:

hoeveel fooi in het buitenland

 

Het klopt inderdaad dat de servicekosten vaak al bij de prijs zijn inbegrepen en dat je enkel fooi geeft wanneer je tevreden bent over het eten en de bediening. Anders rond je het bedrag gewoon af naar boven en zeg je een beleefd dahnk-ye-vel 😉 Hetzelfde geldt voor taxi’s.

Ach, misschien moeten we maar blij zijn dat je in de horeca een redelijk loon verdient in vergelijking met Amerika. Wellicht kan je er zonder fooi niet eens mee rondkomen.


Heb jij weleens een issue met het geven van fooi gehad?

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.