MM onderzoekt

Alle jaaruitgaven in 1 excel kasboek: Gratis download!

Aan het einde van ons salaris hebben we altijd een stuk maand over 😉 En keer op keer vragen we onszelf af waar die zuurverdiende centen toch blijven.Mijn ultieme bespaartip? Orde scheppen in al je uitgaven en inkomsten. Budgetteren dus, in de vorm van een zelfgemaakt kasboek. Of je nu een groot of klein budget hebt. Zodra je het overzicht op al je uitgaven kwijtraakt, zal je budget als sneeuw voor de bloedhete zon verdwijnen.  In een kasboek op excel formaat mét geautomatiseerde formules, houd ik nauwkeurig onze inkomsten en uitgaven bij. En natuurlijk deel ik ‘m maar al te graag met jullie!


Dit excel kasboek bevat de gemiddelde maandelijkse inkomsten en uitgaven van een modaal gezin (1 parttime, 1 fulltime) en 1 jong kind. En nee, dit zijn niet onze inkomsten en uitgaven, die houd ik natuurlijk privé ;-). De gemiddelde uitgaven heb ik dan ook als ijkpunt gebruikt, zodat er een realistisch beeld kan worden geschept. Uiteraard kunnen de kolommen vervangen worden door jouw maandelijkse uitgaven en inkomsten.

Inkomsten vermelden in het kasboek

Alle inkomsten staan bovenaan, deze bepalen immers je maandelijkse uitgaven. Niet alleen salaris/uitkering zijn inkomsten, maar ook alle toeslagen, vakantiegeld, eventuele bonus en extra inkomsten van bijvoorbeeld Marktplaats verkopen. De inkomsten zijn 1,5 modaal, maar dat kan voor iedereen verschillend zijn. Nogmaals; dit zijn niet onze inkomsten/uitgaven, maar die van een 1,5 modaal gezin 😉

Vaste lasten vermelden in het kasboek

Verzekeringen, hypotheek, auto en abonnementen.. Alle veelvoorkomende vaste lasten heb ik in dit kasboek opgenomen. En natuurlijk kan je deze helemaal aanpassen naar je eigen situatie. Misschien heb je niet zoveel verzekeringen als in dit voorbeeld, maar betaal je wel contributie voor de voetbalclub, heb je een tweede auto of betaal je een studieschuld af. Allemaal vaste lasten die aan het bestand toegevoegd of gewijzigd kunnen worden.

Onder vaste lasten worden de kosten verstaan die telkens (maandelijks of per kwartaal) terugkeren met een vastgesteld bedrag. Onze gemeente heffing wordt bijvoorbeeld per jaar vastgesteld, maar wij betalen dit bedrag in 4 termijnen. Dit bedrag noteer ik dus in de maanden van afschrijving. Indien je de wegenbelasting per kwartaal betaalt, vul dit bedrag dan ook maar 4 keer in. Zo blijft het overzicht realistisch.

Variabele lasten vermelden in het kasboek

Variabele lasten zijn iedere maand weer anders. In dit overzicht zijn ze enigszins gelijk, maar jij en ik weten als geen ander hoeveel dit per maand kan verschillen. In de ene maand spendeer je misschien maar € 200,- aan boodschappen en in de andere maand blijkt het bedrag ineens verdubbeld te zijn (vooral bij feestjes ;-)). Houd ook rekening met de uitgaven voor vakantie. Je bent namelijk al een bedrag kwijt aan het boeken ervan, maar ook zeker tijdens de vakantie zelf.

En vergeet vooral de spaarrekeningen niet! Ik stelde eerder dit jaar een spaarschema op om elke week een klein bedrag opzij te zetten voor jezelf, maar houd ook rekening met je doorlopende spaarrekeningen en (waarschijnlijk) die van je kind. Ook dit bedrag kan variabel zijn, omdat je wellicht niet iedere maand de ruimte hebt om een vast bedrag te sparen.

Eindsaldo van je kasboek

Last, but definitely not least; het eindsaldo van zowel je doorlopende rekening als je spaarrekeningen. Indien je een negatief bedrag invult bij beginsaldo, zal de cel roodkleuren. Lekker opvallen, want het is de bedoeling dat we zo min mogelijk rode cellen zien! Zoals je ziet, wordt de roodstand in dit kasboek later weer ingehaald. Maar.. helemaal niet rood staan is natuurlijk top.

Gratis download van jouw eigen kasboek

Download het kasboek hier!

Vergeet niet dat dit kasboek is voorzien van automatische excel formules. Indien je een rij verwijdert of toevoegt, dan heeft dat misschien gevolgen voor de formules. Als je op de link klikt, dan wordt het document automatisch gekopieerd. Deze versie kun je voor jezelf houden en bewerken!

Laat me weten als je het kasboek voor jezelf gaat gebruiken, vind ik leuk! En opmerkingen, vragen of aanvullingen zijn altijd welkom 😉

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

14 Reacties

  1. Hier houd ik van! Super fijn dit. Als boekhouder ben ik al heel erg bezig met het bijhouden van onze eigen administratie, maar dit is echt een top bestand.

    1. Wat leuk om te horen van een boekhouder! Ik hoop dat je er heel veel aan hebt 🙂

  2. Super! Wij houden momenteel ook onze uitgaven bij in een bestandje. Het laat je bewuster om gaan met je centen, vind ik.

  3. Wat handig! Ik ga hem downloaded en uitproberen. Heb nu mijn eigen excelbestand, maar die is niet zo uitgebreid.
    Dankjewel!

  4. Heb hem ondertussen gedownload, maar ik vraag me nog wat af. Hoe houd je je maanduitgaven bij? Heb je hier een aparte kasboek voor waarin je je dagelijkse uitgaven bijhoudt? En kopieer je dan je totaal naar het jaar kasboek?
    Tot nu toe had ik een excelbestand met 13 tabs; 1 voor het jaaroverzicht en dan een tab voor elke maand.

    1. 1 keer in de maand pak ik mijn bankieren app erbij en dan kijk ik wat er in de voorgaande maand is afgeschreven voor welk doel. Zo houd ik het bestand up to date en hoef ik het niet dagelijks bij te werken. Om alvast een budget voor de volgende maand in te stellen, neem ik de voorgaande maand als ijkpunt. Plus eventuele extra voorziene kosten die je al in de planning hebt, zoals gemeenteheffingen, kleding, uitjes etc!

      1. Handig dat je het via de app kan doen! Dat gaat hier helaas niet lukken omdat we op teveel verschillende manieren geld uitgeven (in NL, contant, via wechat & alipay).

        1. Aha, dat is dan inderdaad lastig.. Je kan het ook gedurende 1 maand wekelijks proberen uit te zoeken. En kijk dan bijvoorbeeld alleen naar je vaste lasten en bereken een gemiddelde voor je variabele lasten. En dat dan als streven voor iedere maand nemen!

  5. Daisy zegt:

    Waarom staan er hekjes op sommige plekken in het overzicht?
    Super handig dat dit bestand het helemaal zelf berekend. Dit deed ik voorheen allemaal zelf.

    1. Je bedoelt waarschijnlijk het # teken? Dat betekent dat de excel kolommen niet groot genoeg zijn om het bedrag weer te geven. Dat kan je oplossen door bovenaan op de grens van de betreffende kolommen dubbel te klikken. Mocht je er niet uitkomen, zoek dan even op Google ‘cel groter maken excel’ het is zo lastig uit te leggen 😉

  6. Melis zegt:

    Dit bestand vind ik super. ik heb al drie jaren werkzaamheden verricht, nu gaat het veel beter dankzij uw kasboek.

    1. Fijn om te horen!!

  7. Willem zegt:

    Kan het zijn dat de download link niet meer werkt?
    Beste groeten,

    1. Dank voor je reactie! Heel vreemd, maar hij deed het inderdaad niet meer. Heb er een nieuwe link van gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.