wroclaw tips
MM reist

Tips voor een weekend Wroclaw. Culturele stad van 2016!

Polen is bij ons Nederlanders vooral bekend als onderdeel van het ‘Oostblok’. Tegenwoordig kleeft hier gelukkig geen grijs/grauw imago meer aan, want niets is minder waar. Polen is kleurrijk, vol van cultuur en traditie en bezit een economie die zich in een razend tempo ontwikkelt. Krakau en Warschau zijn de bij Nederlanders bekende steden, maar dit weekend bezocht ik een andere stad. Het zuidelijk gelegen Wrocław (spreek uit als vro-tswaf). Een stad die, in navolging van Rotterdam, dit jaar is uitgeroepen tot Europese culturele hoofdstad!


Niet alleen draagt de stad deze titel, het is ook nog eens de locatie van de Wereldspelen in 2017. Genoeg reden om de stad een bezoekje te brengen dus.

Hoe kom je er?

Wizzair vliegt om de dag vanaf Eindhoven naar Wroclaw voor een prijs vanaf €29,-. De vliegtijd bedraagt zo’n anderhalf uur en het vliegveld ligt op 10 km afstand van het centrum. Taxi’s rijden je erheen vanaf €15,-, maar er vertrekken ook regelmatig bussen naar het centrum.

Met welke valuta betaal je in Polen?

In Polen betaal je met de złoty (spreek uit als zwoti). Op dit moment (juni ’16) is de koers makkelijk uit te rekenen door het bedrag door 4 te delen. Zo kom je ongeveer uit op de prijs in Euro’s.

Wat is er te doen?

Genoeg! Omdat de stad dit jaar de titel ‘Europse culturele hoofdstad van 2016’ heeft gekregen, vinden er dagelijks activiteiten plaats. Het centrum van Wrocław bestaat uit een groot marktplein, met het oude stadhuis in het midden. Deze maand vindt ‘Europa op de vork’ er plaats, wat staat voor talloze eetstands en muziek. Denk aan een soort foodfestival met typisch Poolse snacks:-)

Daarnaast is een wandeling langs de Oder ook zeker de moeite waard. De stad is gelegen aan deze rivier en er zijn talloze fiets/wandelpaden te vinden die je langs de mooiste plekken leiden. 1 van de vele kerkjes bijvoorbeeld. Af en toe heb je het idee dat je niet in Polen, maar in Italië bent.

Een bezoek aan de dierentuin (grootste in Polen) is ook zeker een aanrader, er wonen zo’n 110o dieren(!).

Ook kenmerkend aan Wrocław: de ruim 300 stenen kabouters die door de jaren heen in de stad zijn geplaatst. De 1e kabouter stond er in 2001 en inmiddels hebben bedrijven, kantoren en overheidsinstellingen er verschillende kabouters bij geplaatst.

wroclaw tips

 

Welke gerechten moet je proeven?

Mijn schoonmoeder is Poolse van afkomst en dankzij haar heb ik enkele jaren geleden kennis mogen maken met de Poolse keuken. En die is zeer uitgebreid, maar ook heel vega-vriendelijk! Mijn favoriet is met stip ‘Pierogi’. Pierogi zijn een soort dumplings met verschillende vullingen. Ze zijn enigszins vergelijkbaar met ravioli, maar zijn groter en halvemaanvormig.

Daarnaast is een bezoek aan de bakker zeker een aanrader. Kies dan voor ‘Ponczek‘. Een soort puddingbroodje met een jam-vulling. Vergelijkbaar met een Berliner bol, maar veel minder zoet. Als je er toch bent, koop dan ook direct een stuk brood. Het Poolse brood heeft alleen maar een beetje boter nodig, zo smaakvol is het.

wroclaw tips, eten

 

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 Reacties

  1. Probeer op het grote marktplein eens pierogie te eten in het pierogierestaurant. Het eten is fantastisch maar de sfeer binnen is geweldig. Zelfs in het toilet hebben ze een paar geinigheden ingebouwd.

    1. Anne zegt:

      Goede tip Johan! Ga ik volgende x proberen.

  2. Wat een geweldige tips! Ik heb je artikel met veel plezier gelezen, het vergroot nu al de voorpret. Ik kan niet wachten om te gaan! Dankjewel voor deze mooie inspiratie 🙂 Een stralende week toegewenst X

  3. […] schreef eerder een blog over deze Poolse, culturele stad (die je uitspreekt als wro-tswaf). En nog steeds is het zeker een bezoekje waard! Al is het maar om […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.