MM eet

Wat je niet wist over de Ricola snoepjes

Onlangs ben ik, samen met enkele andere bloggers,  door PR bureau Miss Publicity uitgenodigd om een dagje met ze mee te varen over de Bergse Plassen. En dat liet ik me geen twee keer zeggen. De weersvoorspelling zag er heel goed uit (zon en 28 graden), net als de boot zelf (lees: gigantische, roze sloep). Er kwamen verschillende merken voorbij en we hebben ontzettend genoten van hapjes, smoothies, ginger beer en een brandend maar lekker zonnetje. Miss Publicity vertegenwoordigt het eeuwenoude merk Ricola en vertelde er een zeer interessant achtergrondverhaal bij. Wist je bijvoorbeeld dat je de kruidentuinen van Ricola zelf een bezoekje kan brengen? Zo had ik de ietwat ‘saaie’ snoepjes nooit gezien! Het merk verdient zoveel meer aandacht dan dat ze momenteel krijgen, daarom besloot ik Ricola een keer in het zonnetje te zetten –>


Vroeger gaf mijn oma me af en toe kleine kruidenpastilles. ‘Oma! Dat zijn toch geen echte snoepjes!’ Riep ik dan. Niet wetende dat ik 20 jaar later standaard een pakje Ricola bij me zou dragen. Mijn favoriet? De cranberry en lemon variant.

Waar komt Ricola vandaan?

Wat velen niet weten; is dat het merk Ricola ruim 80 jaar oud is en nog steeds op natuurlijke wijze, door Zwitserse boeren wordt geteeld. Het idee komt van Emil Richterich, die een kruidenpastille besloot te maken van 13 krachtige planten. Al deze planten groeien op verschillende kruidenweides verspreid over centraal-Zwitserland. Tegenwoordig wordt het merk door de 3e generatie Richterich gerund en bevindt het hoofdkantoor zich in Laufen (Basel).

De teelt wordt beheerst door maar liefst 100 boeren die de planten met de grootste zorg controleren op insecten of plantenziektes. ‘Liever dit dan chemische middelen gebruiken’ aldus het merk zelf. Ook de teeltlocatie voor elk kruid wordt zorgvuldig geselecteerd door het bedrijf. Het klimaat, de locatie en de bodemgesteldheid spelen een belangrijke rol bij de groei van de kruiden. Daarnaast hebben deze factoren een sterk effect op de werkzame stoffen die de kruiden bevatten en op de intensiteit van de smaak.

ricola pastilles

Welke samenstelling de pastilles bevatten is misschien wel het best bewaarde geheim van Zwitserland. Wel geven ze de 13(!) verschillende kruiden vrij:

heemst, malrove, kleine bevernel, sleutelbloem, vlier, ereprijs, vrouwenmantel, pepermunt, kaasjeskruid, salie, smalle weegbree, duizendblad en tijm

Al deze kruiden vormen samen de bekende pastilles in het gele zakje. Naast de suikervrije en de suikerhoudende variant, kent Ricola nog andere varianten:

  • Cranberry
  • DropMint
  • HoneyHerb
  • LemonMint
  • Menthol
  • Vlierbloesem

Ricola en de bijen

Waar zijn kruiden en bloemen zonder de bijen? Om de bijensterfte een halt toe te roepen, heeft Ricola onlangs een foundation opgericht, dat zich bezig houdt met onderzoek naar en preventie van het uitsterven van bijenkolonies. Deze onderzoekers zijn er onder meer in geslaagd om bepaalde bacteriën te kweken die de resistentie van de bij versterken waardoor ze uiteindelijk minder snel uitsterven. Meer informatie over de foundation is op de website te vinden.

kruidentuinen Ricola

Bezoek de kruidentuinen van Ricola

Wat helemaal leuk is: je kan de tuinen van Ricola in Zwitserland gratis bezoeken! Ricola heeft zes showtuinen in Zwitserland. Ze bevinden zich in Nenzlingen, op de Trogberg, de Klewenalp, in Kandersteg, Zermatt en Pontresina en zijn een lust voor wandelaars en natuurliefhebbers.Van mei tot september is het kruidige aroma van de kruiden op zijn best en staan de bloemen in de kruidentuinen in bloei. Wanneer je Zwitserland bezoekt, zou ik deze prachtige wandelroutes zeker niet overslaan. Bekijk de locaties van de kruidentuinen hier.

Zo zie je met eigen ogen waar de pastilles vandaan komen en ben ik er vrij zeker van dat je dit merk nog meer gaat waarderen.


 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.