Zo maak je die luxe ontbijtjes zelf

Je kent ze wel. Die insta-waardige ontbijt gerechten waarbij het water je in de mond loopt. Van pannenkoekjes tot smoothie bowls. Bij een hipperdepip ontbijttentje in de Pijp tik je minstens €10,- af voor een perfect maar tevens gezonde start van de dag. Slecht voor je portemonnee, goed voor je gezondheid en sociale leven 😉 Maar wist je dat je die luxe ontbijtjes ook best wel thuis kunt klaarmaken? En moeilijk is het al helemaal niet. Je budget zal er trouwens ook best wel blij van worden, want de meeste  ingrediënten heb je hoogstwaarschijnlijk al in huis. Ik deel – als ontbijtfreak zijnde- mijn favorieten met je!


 

Smoothie bowls:

2 jaar geleden zag ik ze ineens voorbij komen op Instagram: Acaï bowls. Verdorie, wat zag dat er lekker uit. Ze bestaan voornamelijk uit geconcentreerde Acaï-pulp (klinkt vies, is lekker) een beetje yoghurt, veel noten, granola en stukjes fruit. Althans, bij de tentjes waar ik het hemelse ontbijtje heb gegeten. In Bangkok werden er minstens 10 superfoods granen bij gevoegd en bij Bakers & Roasters werd ik verblijd met lekkere granola en stukjes banaan.

smoothiebowl maken

Voorheen was Acai pulp bij vele supermarkten verkrijgbaar, tegenwoordig helaas nauwelijks meer. Geen probleem, er is immers nog zoveel ander fruit waar je deze heerlijke bowls mee kan maken. En dan noemen we ze gewoon: Smoothie bowls!

Albert Heijn verkoopt bijvoorbeeld diepgevroren pakken met een basis voor smoothie. Verkrijgbaar met o.a: banaan, boerenkool, mango & citroengras of biet, ananas, braam & gember. Voeg er wat zuivel en andere ingrediënten aan toe en je hebt een heerlijk, gekoelde smoothie bowl!

Mijn favoriet:

  • Basis voor smoothie met banaan, boerenkool, mango & citroengras.
  • Zelf voeg ik er nog wat spinazie aan toe
  • Scheutje yoghurt
  • Alles mixen in de blender
  • De smoothie bowl is pas helemaal af met wat knapperige granola, goji bessen en willekeurige noten.

smoothie bowl maken

Bananen pannenkoeken:

Dit is.. 1: lekker, 2: makkelijk om te maken en 3: bizar goedkoop . Oh ja; ook nog eens super gezond. Ik maak bananenpannenkoeken tegenwoordig niet alleen meer voor mijzelf, maar ook voor mijn baby. Ja ja, ik maak dus ook baby bananen-pannenkoekjes en wijk daarvoor een heel klein beetje van het origineel recept af.

In ontbijttentjes krijg je de bananenpannenkoeken in combinatie met een dosis stroop, plakjes banaan of honing. Blauwe bessen doen het overigens ook goed als topping. Kind kan de was doen!

Benodigdheden voor 3 pannenkoeken:

  • 2 grote, rijpe bananen
  • 3 middelgrote eieren
  • Speltmeel/ brinta, of granenmix voor de baby bananen pannenkoeken
  • Snufje kaneel

bananen pannenkoeken baby

Prak de bananen fijn en meng samen met de 3 eieren. Voeg er daarna wat meel en kaneel aan toe. Bak de pannenkoekjes op laag vuur met een scheutje olijfolie.

Serveer met appelstroop of honing, blauwe bessen of elk ander willekeurig fruit. Voor de baby’s zijn er geen toevoegingen nodig, de pannenkoekjes zijn van zichzelf al zoet genoeg waardoor de kleintjes ervan zullen smullen!

De pannenkoekjes zijn 2 dagen in de koeling houdbaar en simpel in de magnetron op te warmen.

 

American pancakes:

Je kan natuurlijk een pak American Pancakes van Koopmans kopen, maar het smaakt zoveel lekkerder als je deze zelf maakt. Het geheim van de smit? Karnemelk! Vraag me niet precies waarom, maar schijnbaar maakt karnemelk de pannenkoeken onverstaanbaar, verrukkelijk, goddelijk en alles wat je het maar wilt noemen.

Bij de leuke ontbijttentjes wordt je verwend met een lading honing, jam en vers fruit. Maar dat zijn natuurlijk ingrediënten die onze groenteboer of supermarkt allemaal voor je klaar hebben liggen.

Tip: Maak dit als ontbijt voor je liefde en hij/zij wijkt nooit meer van je zijde.

 

Benodigdheden:

  • 115 gram bloem
  • 3 eieren
  • 2 dl karnemelk
  • Snufje zout
  • Tl bakpoeder

american pancakes maken

Gebruik een grote koekenpan om 3 pannenkoekjes tegelijk te bakken. Om ze extra luchtig te maken, scheid je allereerst de eieren (eigeel-eiwit) Klop het eiwit apart stijf met een garde en meng het eigeel samen met de bloem, karnemelk, bakpoeder en zout. Voeg op het laatst het eiwit toe. Let OP: gebruik ook hier laag vuur zodat de pannenkoekjes geleidelijk aan bruin worden.

Serveer met whatever you want!

Scrambled eggs:

Als je geen zit hebt in zoetigheid maar wel je dag beginnen met een goed gevulde en verzadigde maag, dan moet je aan de eieren. Mijn favoriet der eiergerechten is toch echt wel ‘scrambled eggs’ . Ik moet bekennen dat ik het af en toe ook zelfs s’avonds eet. Eieren zijn immers gezond en als je een beetje varieert met de ingrediënten heb je een prima maaltijd!

Op Instagram en in de populaire ontbijttentjes zijn scrambled eggs en avocado’s onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is immers een smakelijke combinatie en en errug Insta-proof.

Benodigdheden:

  • 3 eieren
  • 100 ml melk
  • olijfolie
  • bieslook
  • 1 avocado in plakjes gesneden
  • gesneden tomaat
  • Zuurdesem brood
  • Snufje zout

 

Natuurlijk kan je eindeloos variëren met deze ingrediënten, maar dit is hoe ik ‘m altijd maak. Klop de 3 eieren samen met de melk en giet het mengsel in een koekenpan op laag vuur. Blijf constant roeren met een spatel om te voorkomen dat het ei vast gaat zitten aan de pan. Neem de pan van het vuur als de eieren nog een beetje lobbig en glanzend zijn en meng dan samen met de tomaat en bieslook. Voeg eventueel wat extra boter voor de smaak toe.

Leg het gehele mengsel op je zuurdesem brood (beetje getoast is extra lekker) en maal het af met de plakjes avocado en zout.

scrambled eggs recept


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *