MM onderzoekt

De 6 beste en handige ‘Instagram Stories’ tips

Ik kan, als rasechte ‘Instagram Storyteller’  wel met zekerheid zeggen dat ik de nieuwste ontwikkelingen op de voet volg, aangezien ik al mijn volgers dagelijks spam met foto’s en (baby) filmpjes. Niet heel raar dat veel volgers het idee hebben dat ze mij en Mats ‘kennen´, ondanks dat ze ons nooit in het echt hebben gezien. Misschien is dat ook wel de reden dat ik niet ga vloggen (sorry), ik gooi een groot deel van mijn leven namelijk al op Instagram. En na 24 uur is het verdwenen. Ideaal toch? Zo kan Mats mij niets meer verwijten over gênante babyfilmpjes die hij ergens heeft opgedoken. Afijn. Ik deel vandaag DE Instagram Stories hacks die je leven een stuk makkelijker maken. Voor bedrijven, personen en what else.. Doe er je voordeel mee!


Niet gevonden wat je zocht? Inmiddels heb ik een vernieuwde blog geschreven met nog meer Instagram (stories) tips!

Een paar Instagram weetjes:

 • 68% van de Instagram gebruikers zijn vrouwelijk.
 • De meest populaire hashtags op Instagram zijn #Love, #Instagood, #Me, #Cute en #Follow.
 • 20% van de Instagram gebruikers komen uit de VS.
 • Pizza is het meest gefotografeerde gerecht op Instagram, gevolgd door Sushi.
 • Instagram is in 2012 door Facebook gekocht, voor $1 miljard.
 • Een foto met minstens 1 hashtag, krijgt zo’n 12.9% meer interactie dan een foto zonder hashtags
 • 32% van alle internet gebruikers hebben ook Instagram.
 • 17% van alle tieners zeggen Instagram het belangrijkste social medium te vinden.
 • Instagram verwacht dit jaar $1,5 miljard aan advertentie inkomsten te genereren. In 2018 zal dit bedrag $5 miljard zijn.
 • Instagram influencers met een mega bereik vragen een bedrag tot soms wel $100.000 per foto.

 

instagram story tips

Wat zijn Instagram Stories?

Laten we beginnen met een kleine introductie van Instagram Stories. 1 jaar geleden raakten we allemaal een beetje gewend aan het ‘snappen’.  Toch baalde ik van het switchen tussen al die Social Media kanalen. Snapchat wilde bij mij dan ook niet echt wennen en ik besloot er dan ook direct mee te stoppen toen Instagram, zo’n 9 maanden geleden, zijn Stories introduceerde. Zo kon ik me focussen op 1 kanaal en de volgers die ik al had, interesseren (of vermoeien;-)) met mijn filmpjes.  Instagram begon met ‘basic’ filmpjes met enkele filters en de mogelijkheid om tekst te typen.

 

Al snel introduceerde ook Instagram gezichtsfilters, extra plaatjes, locatie-gerichte tags en de mogelijkheid om interactie te creëren met DM’s. Een groot verschil tussen Snapchat en Instagram is er tegenwoordig niet meer.

 

Maar.. dan is het wel handig als je weet hoe je Instagram Stories moet gebruiken. Soms zie je waarschijnlijk iets voorbij komen waarvan je denkt; “dat wil ik ook! Maar.. hoe moet dat?” Nergens op het net is een bepaalde Instagram Stories handleiding te vinden, dus ik deel graag de actuele tips & tricks met jullie:

Filters, letters & kleuren

Net zoals die perfecte ‘feed’ welke je Insta-waardige leven weerspiegelt, wil je waarschijnlijk ook dat je Stories eenzelfde uitstraling hebben. Door naar rechts te swipen, pas je de filter van je foto/video aan. Als je die filter bij elke story toepast, hanteer je een herkenbaar verhaal voor je volgers. Ik maak zelf altijd gebruik van de 3e filter in foto’s en video’s.

Daarnaast is het natuurlijk ook handig om een eigen stijl in kleur en lettertype te ontwikkelen. Er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om je eigen letters, vormpjes etc.. creatief te schrijven door middel van de stift, het potlood, de marker of de pen.

(Update: in dit nieuwe artikel met Instagram stories tips zie je hoe je nieuwe lettertypes kunt gebruiken).

Alle mogelijkheden zijn leuk, maar.. let erop dat je kwast op een minimale dikte is afgesteld als je een vorm of een letter maakt. Anders wordt het een onherkenbare krabbel (zie hieronder het voorbeeld). Sinds januari 2018 heeft Instagram een update in zijn lettertypes doorgevoerd, waardoor je de keuze hebt uit meer lettertypes. Dus, update Instagram als je deze nog niet te zien krijgt. Een andere manier is de gratis app genaamd ‘Hype Type’  te installeren. hier heb je de keuze uit heel veel lettertypes en andere special effects voor je stories. De app is gratis en het betekent dus wel dat je eerst in die app een foto bewerkt, deze vervolgens opslaat en deze dan weer in Instagram moet uploaden. Maar hé. Je hebt dan wel een unieke story 😉

 

instagram stories tips

Voeg extra tekst of emoticons toe aan al bestaand verhaal.

Moeilijk uit te leggen, maar je ziet dit steeds vaker. Dezelfde foto, alleen verschijnt er in het nieuwe verhaal een extra tekstbalk, figuur of emoticon bij. Hoe kan dat? Heel simpel.

Je maakt je story af en klikt, voordat je hem post, op het icoontje ‘opslaan’ linksonder. Je post je nieuwe foto en plaatst direct je volgende plaatje door je net opgeslagen foto weer te plaatsen. Dat doe je door op het vierkante icoontje links naast de flitser te klikken. Nu kan je er een tekst, figuurtje etc.. bij zetten en lijkt het voor je volgers net alsof dat item in dezelfde foto is toegevoegd en als het ware ‘oppopt’ in je story.

instagram stories tips

 

Terug-scrollen van verhalen, doorspoelen en verhaal pauzeren:

Veelgehoord probleem: ” Iemand plaatst een hele lap tekst in een verhaal, maar voor je de eerste zin hebt gelezen is het verhaal voorbij”. Erg lastig natuurlijk en met Snapchat was het niet anders, de snap kon je niet meer rustig terugkijken. Bij Instagram houdt je simpelweg het scherm ingedrukt en het verhaal pauzeert totdat je je vinger weer van het scherm haalt. Ideaal!

Een verhaal overslaan is als het ware een paar verhaaltjes ‘skippen’ van diegene zonder dat je gelijk doorveegt naar het verhaal van een ander persoon. Als je op de rechterzijde van het scherm tikt tijdens een verhaal, spoel je het verhaal 1 scherm door. Als je op de linkerzijde van het scherm tikt, spoel je het verhaal 1 scherm terug.

 

Een link delen in Instagram Stories:

Helaas nog steeds alleen maar mogelijk als je een bedrijfsprofiel hebt met meer dan 10.000 volgers. Dan kun je een verhaal maken met een ‘swipe up’ tool, waarbij de kijker direct op jouw website belandt. Ja leuk! Helaas is het tegenwoordig erg moeilijk – maar niet onmogelijk-  om die mijlpaal op een ‘eerlijke’ manier te bereiken.

Instagram heeft het algoritme in de laatste maanden aangepast, waardoor je overzicht niet meer op basis van toevoegings-tijdstip, maar op basis van jouw ‘interesses’ wordt samengesteld.

Mijn favoriete accounts MET een heel hoog aantal volgers:

instagram stories tips

Een uni-achtergrond:

Als je je verhaal kwijt wilt – met een hele lap tekst bijvoorbeeld- dan is het soms duidelijker als je enkel een gekleurde achtergrond hebt, zonder een foto. Maar hoe krijg je die uni-gekleurde achtergrond nu precies?

Maak een foto en selecteer de pen-tool in Insta-Stories. Kies de gewenste kleur en houd het scherm een paar seconden ingedrukt. Je zal zien dat de achtergrond opeens van kleur verandert. Het kan zijn dat de achtergrond nog enigszins doorschijnend is. Houd vervolgens het scherm nog een keer lang ingedrukt, totdat je de gewenste dikte hebt.

Wat ook leuk is; vervolgens de gum-tool gebruiken om hetgeen wat er op de foto staat, weer zichtbaar te maken!

instagram stories tips

 

Zelf een kleur kiezen:

instagram story tips

 

Last but not least.. Als je gewenste kleur niet in de kleur-opties onderaan staan, houd dan een willekeurige kleur lang ingedrukt. Er verschijnt nu een regenboog waar je de oneindige keuze hebt uit nog meer kleuren!

 

Ga je deze tips in praktijk brengen? Leuk! Ik ben benieuwd. Volg mij op Instagram via @moneymom_nl

 

 

 


 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

10 Reacties

 1. Wat een handige tips, weer wat nieuwe dingen geleerd !

 2. Ik hou van Instagram Stories! Het is een leuke manier om zo even achter de schermen te kijken bij andere bloggers of te kijken wat vrienden doen!

  1. Inderdaad! Een heel leuke manier om de wereld achter de ‘perfecte’ plaatjes te zien

 3. Anniek zegt:

  Ik vind het zo leuk maar nog beetje zoekende hoe insta nou zo ‘handig’ mogelijk in te zetten. Stories of toch maar delen. In ieder geval fijne tips in je blog om Stories beter te gebruiken, waarvoor dank!

  1. Graag gedaan!!

 4. Ik vind het zo leuk maar nog beetje zoekende hoe insta nou zo ‘handig’ mogelijk in te zetten. Stories of toch maar delen. In ieder geval fijne tips in je blog om Stories beter te gebruiken, waarvoor dank!

 5. Ik gebruik ook instastories (niet elke dag maar wel regelmatig… Dat van die uni achtergrond heb ik nooit geweten! Zo leuk dat ik dat nu wel weet 🙂 Ga ik zeker binnenkort eens gebruiken 🙂

  1. Ah leuk! Top dat je er wat tips uit hebt kunnen halen 🙂

 6. Leuk stuk! De laatste tip kende ik nog niet. Ga ik gauw maar eens uitproberen…gek op instaStories!

  1. Thanks!! Ik ben heel benieuwd, ga je volgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.