MM onderzoekt

Alle belangrijke veranderingen van 2022 op een rij

Ieder jaar hebben we er mee te maken. Dankzij – kortgezegd – akkoorden en afspraken binnen de regering over het te verdelen budget, worden er beslissingen gemaakt die van grote invloed kunnen zijn op het volk. Sommige belastingen worden verlaagd, verhoogd of er komen nieuwe voorzieningen bij en er worden voorzieningen afgeschaft. Met het oog op inflatie, vraag en aanbod van grondstoffen en woningen en de gebeurtenissen van eerdere jaren zijn onderstaande beslissingen genomen. Het is een greep uit de meest opvallende veranderingen voor volgend jaar voor ons, als ouders!


Inhoud

Grotere vrijstelling op vermogensbelasting

Hoe meer spaargeld of beleggingen je hebt, des te groter wordt de kans dat je vermogensbelasting je moet betalen. Onder vermogen wordt overigens niet alleen je spaargeld gerekend, maar ook het geld wat je op dat moment op de betaalrekening hebt staan en een eventueel tweede huis. De drempel om deze belasting te betalen wordt ook komend jaar weer verhoogd. Indien je meer spaargeld hebt dan €50.650, dan betaal je over het bedrag dat hierboven komt belasting. Dit wordt berekend in box 3. Als je een fiscaal partner hebt, dan kun je belastingvrij sparen tot een bedrag van €101.300,- Op deze pagina van de Belastingdienst is te vinden wat er nog meer onder het vermogen valt.

Het bedrag voor belastingvrij schenken aan kinderen gaat omlaag

Als je geld schenkt aan je kind moet je schenkingsbelasting betalen. Er zijn echter jaarlijkse en eenmalige vrijstellingen, waardoor je het bedrag belastingvrij aan je kind kunt schenken. In 2021 mocht je € 6.604,– aan je kind schenken. In 2022 wordt het bedrag verlaagd met € 1.000,- inclusief een inflatiecorrectie, waardoor je in 2022 € 5.677,- mag schenken. Dit gaat om de jaarlijkse schenking, waarbij het kind zelf mag beslissen wat hij/zij met het geld gaat doen. Wil je eenmalig een bedrag schenken voor de aankoop van een huis of een verbouwing? Dan mag dit tot een bedrag van € 106.671,- belastingvrij geschonken worden. Lees op de site van de belastingdienst meer over deze regelingen.

Kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget gaat omhoog

In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet staat o.a. dat de kinderopvang nagenoeg gratis mag worden. De toeslagaffaire heeft duidelijk gemaakt dat dit complexe en foutgevoelige systeem niet goed in elkaar zit. Het kabinet heeft plannen om de overheidsbijdrage voor de kinderopvang stapsgewijs te verhogen naar 95%. De toeslag komt te vervallen en de bijdrage zal rechtstreeks aan de opvang worden overgemaakt. Mocht je denken, mooi! Volgend jaar een extra dagje naar de opvang. Jammer joh. De plannen liggen er, maar worden naar alle waarschijnlijkheid in 2025 pas doorgevoerd. In 2022 staan er geen grote veranderingen op het programma. De vergoeding per uur wordt wel verhoogd. Voor de dagopvang wordt dit 8,50 (was 8,17), voor de BSO wordt dit 7,31 (was 7,02) en voor de gastouderopvang wordt dit 6,52 (was 6,27). Daarnaast worden de indexcijfers iets anders ingedeeld. Hoeveel toeslag je ontvangt, kun je in deze tabel bekijken.

Ook het kindgebonden budget stijgt, maar alleen voor het tweede kind. Het kabinet verhoogt het kindgebonden budget vanaf het tweede kind met 70 euro per jaar.

Ouderschapsverlof deels betaald vanaf augustus 2022

Bij de geboorte van een kind komt er veel op ouders af. Het kabinet wil dat ouders kunnen kiezen hoe ze de zorg van hun kind met het werk combineren. Daarom krijgen ouders per 2 augustus 2022 negen weken van het ouderschapsverlof doorbetaald.  Het kabinet stimuleert ouders daarmee om het ouderschapsverlof daadwerkelijk op te nemen. Deze negen weken worden enkel deels doorbetaald als ze worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. Daarmee krijgen ouders meer tijd om te wennen aan hun nieuwe situatie en om samen bewust keuzes te maken over de verdeling van werken en zorgen. De wet bepaalt dat het hier om 50% doorbetaling gaat. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om dit zelf aan te vullen.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting gaat omlaag

Door de uitbreiding van ‘de wet betaald ouderschapsverlof’ krijgen ouders per augustus 2022 negen weken ouderschapsverlof doorbetaald. Hiermee krijgen beide partners meer recht op verlof in het eerste levensjaar van hun kind. De kosten hiervoor worden deels gecompenseerd door de IACK (inkomensafhankelijke combinatiekorting) te verlagen. Het kabinet verlaagt deze met 318 Euro per jaar. De verlaging is vooral nadelig voor ouders die deze korting krijgen en meer dan €27.350 verdienen.

Verbod op sigarettenautomaten en rookruimtes

Er komt steeds meer een taboe te liggen op het roken. Het kabinet is flink bezig met het nastreven van een rookvrije generatie. Op diverse plekken is roken al verboden, sigaretten mogen niet meer zichtbaar worden verkocht en vanaf 2022 kun je ook geen sigaretten meer kopen in een automaat. We kennen ze wel, de prominente automaten in de horeca. Tegenwoordig voorzien van een ingenieuze paspoort/identiteitskaart lezer, maar dat is straks allemaal verleden tijd. Sigaretje roken tijdens het uitgaan? Dan zit er niets anders op dan buiten een sigaretje te bietsen 😉

Premie zorgverzekering gaat omhoog

In mijn artikel over zorgverzekeringen als je van plan bent zwanger te worden of het al bent, komt het ook naar voren: de basisverzekering gaat volgend jaar zo’n €44,- omhoog. De coronacrisis draagt hier niet alleen aan bij, maar de loonsverhogingen voor de medewerkers in de zorg zijn hier ook in opgenomen. De zorg wordt er in zijn geheel niet goedkoper op en ik vraag me dan ook af hoe het systeem er over tien jaar uit zal zien. Ik betaal maandelijks bijna 150 Euro (!) voor mijn zorgverzekering, terwijl ik me nog kan herinneren dat deze ooit onder de 100 Euro is geweest.

Energiebelasting gaat omlaag, belasting op gasverbruik stijgt.

Inmiddels is het voor iedereen wel duidelijk dat de energieprijzen in het afgelopen jaar fors gestegen zijn. Als je geluk hebt en net voor de stijging een vast contract hebt afgesloten, betaal je hier later pas aan mee. Maar we zullen het uiteindelijk allemaal in onze portemonnee voelen, hoe duurzaam je je huis ook hebt ingericht. Een klein voordeel: de energiebelasting zal in 2022 wat lager zijn. Energiebelasting betalen we allemaal via onze energierekeningen. De overheid gaat het komende jaar een korting op de energiebelasting geven. Die korting zal voor een gemiddeld gezin met een gemiddeld stroomverbruik uitkomen op zo’n €160,- per jaar. Maar.. omdat de prijzen enorm zijn gestegen, gaan we er nog steeds niet op vooruit. Als je weinig verdient of een uitkering hebt, dan zal de overheid je nog extra compenseren door je eenmalig met een bedrag van €200,- tegemoet te komen.

Om het gasverbruik in de komende jaren terug te dringen, stijgt de belasting op ons gasverbruik. Dit zal 2 eurocent per m3 zijn. Voor een gemiddeld huishouden betekent dat een stijging van ongeveer €23,- per jaar op de belasting voor gasverbruik.

Rookmelders verplicht

Vanaf 1 juli 2022 moet ieder huis op elke verdieping een werkende rookmelder hangen. Tot dit jaar was het enkel een verplichting voor nieuwbouwhuizen.

NHG gaat omhoog

De grens voor de Nationale Hypotheek Garantie gaat omhoog, van € 325.000,- naar € 355.000. Een grote stijging, want de huizenmarkt stijgt nu eenmaal ook hard door. Met een NHG profiteer je van een lagere hypotheekrente en als je – door een onverwachte gebeurtenis – je hypotheek niet meer kunt betalen, kijkt de NHG samen met de geldverstrekker naar de best passende oplossing.

Kinderbijslag gaat omhoog

Ook de kinderbijslag gaat dit jaar weer iets omhoog. De kinderbijslag is inkomensonafhankelijk en krijgt iedere ouder/verzorger per kwartaal vanuit de SVB overgemaakt. Hieronder de oude én nieuwe bedragen:

  • Voor de leeftijdsgroep 0 t/m 5 jaar: € 230,69, was in 2021 € 221,49
  • Voor de leeftijdsgroep 6 t/m 11 jaar: € 280,13, was in 2021 € 268,95
  • Voor de leeftijdsgroep 12 t/m 17 jaar: € 329,56, was in 2021 € 316,41

 

 

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.