Dilemma's MM onderzoekt

Dilemma voor 2017: Zorgverzekeringen

In December kijk je terug op het afgelopen jaar, sluit het met een knalfuif af, maar richt je ook op het komende jaar. Wat ga je anders doen dan in 2016? Maak je goede voornemens of verbeter je je doelen het liefst het hele nieuwe jaar door? Iedereen doet het anders en dat is maar goed ook. Behalve je zorgverzekering. Die ellendige zorgverzekering. Elk jaar weer is het voor velen een vraagstuk. Ben ik ergens anders goedkoper uit? Of laat ik het zoals het is. Nog 3 dagen om je zorgverzekering voor 2017 te wijzigen, daarom heb ik een paar tips op een rijtje gezet die ik ieder jaar toepas.


Belangrijke wijzigingen in 2017:

llereerst is het belangrijk om de wijzigingen voor 2017 op een rijtje te zetten. Dit kan al van enorme invloed zijn op je uiteindelijke keuze. Heb je bijvoorbeeld last van etalagebenen? – geen idee wat dat zijn, maar het zal ongetwijfeld een last vormen- dan worden 37 fysiotherapie behandelingen in 2017 volledig vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering.

De overige, nieuwe vergoedingen in het basispakket:

 • Kort verblijf in een willekeurige zorginstelling voor patienten die vanwege medische redenen nog niet thuis kunnen wonen, na b.v. ontslag in het ziekenhuis
 • Borstprotheses voor vrouwen die nauwelijks tot geen borstgroei hebben.
 • Bovenooglidcorrectie bij personen waarvan het zicht ernstig wordt belemmerd.
 • Besnijdenis op grond van medische noodzaak.
 • Implantaten voor jongeren tot 23 jaar die snij- en hoektanden missen als gevolg van een ongeval of genetische afwijking. 

Mocht er een vergoeding bij staan waarvan je denkt deze in 2017 nodig te hebben? Dan zou je wellicht je aanvullende verzekering minder uitgebreid kunnen maken, waardoor je minder premie betaalt. Kies dan voor bijvoorbeeld 1 ster, in plaats van 2 sterren.


Hoe zit het met het basispakket? Heb ik wel een aanvullend pakket nodig?

Jazeker, ik heb een aanvullende verzekering genomen voor o.a. alle vergoedingen omtrent de zwangerschap. Als je een kinderwens hebt die je van plan bent binnen enkele jaren te vervullen dan is het altijd raadzaam om te kijken naar de vergoedingen op dat gebied. In mijn verzekering zijn(of worden) onderstaande kosten volledig vergoed die ik anders zelf had moeten betalen zonder aanvullende verzekering:

 • Fysiotherapie behandelingen voor hardloop blessure
 • Kraampakket met medische spullen
 • Elektrische borstkolf (€75) 
 • Bevalling zonder medische indicatie in het ziekenhuis
 • Eigen bijdrage kraamzorg

Zonder een aanvullende verzekering had ik minstens €600,- aan zorgkosten moeten betalen. Dat is €50,- per maand. Een hoog verschil, wat totaal niet tegen de extra kosten van een aanvullend pakket opweegt.

Op een aanvullend pakket zou ik dus niet teveel bezuinigen, want je kan jezelf op hoge kosten jagen indien je de vergoedingen wel nodig blijkt te hebben. In dat geval raad ik je aan om te kijken naar bezuinigingen op het basispakket. De opties verschillen per verzekeraar, maar in principe is de goedkoopste optie de zogenaamde ‘budgetpolis’. Als voorbeeld neem ik het overzicht van mijn eigen verzekeraar, Zilveren Kruis:

Iedere verzekering biedt dit soort pakketten vanaf 2017 aan, dus je kan ook bij je eigen verzekeraar nagaan welk pakket het beste bij jou past. In principe staat het voor mij dichtstbijzijnde ziekenhuis op de geselecteerde lijst van Zilveren Kruis. Dit betekent dat alle zorg in dat ziekenhuis vergoed wordt. Mocht je nu denken; ‘wat nu als ik op de spoedeisende hulp in Amsterdam belandt’? Geen zorgen, deze zorg én verloskundige zorg staat hierbuiten van en wordt in alle Nederlandse ziekenhuizen volledig vergoed. Voor mij een makkelijke keuze omdat het me ruim €11,- per maand scheelt!

Indien je een bijzondere operatie, second opinion of andere zorg in een willekeurig ziekenhuis verwacht te krijgen en je wilt deze zelf uitzoeken, dan is het raadzaam om voor een uitgebreid basispakket te kiezen.


Hoe zit het eigen risico in elkaar?

Het eigen risico is altijd een ding geweest. Kijk maar naar onderstaande tabel. In 2011 had het verplichte eigen risico een hoogte van €170,-, nu hangt deze al 2 jaar lang op de eenzame hoogte van maar liefst €385,-. Deze tabel van zorgwijzer.nl laat zien hoe het eigen risico zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, Joost mag weten met wat voor bedrag we het in 2018 moeten gaan doen.. :

Het kabinet heeft besloten het ‘eigen risico’ dit jaar niet te verhogen, maar daarentegen zijn de gemiddelde premies wel gestegen. Iedereen zal in 2017 dan ook (gemiddeld) maandelijks €10,- meer premie betalen. Wil je je maandelijkse premie nog meer verlagen? Dan kan je ervoor kiezen om vrijwillig eigen risico te nemen. Heb je nog nooit je volledige eigen risico opgemaakt? Neem dan een verhoging van je eigen risico, wat je premie van €5,- tot €15,- per maand omlaag kan brengen.

Maar dan de hamvraag; wanneer betaal je je eigen risico en welke kosten vergoed je verzekeraar direct? Dat zijn de volgende kosten:

 • Zorg door de huisarts
 • Verloskundige zorg
 • Kraamzorg (excl eigen bijdrage)
 • Bruikleenartikelen van de zorgwinkel
 • Griepprik voor risicogroepen
 • Bevolkingsonderzoeken (baarmoederhals- en borstkanker)
 • Alle zorg uit de aanvullende verzekering
 • Tandheelkundige zorg voor kinderen tot 18 jaar
 • Wijkverpleging

De overige kosten kunnen zich dus wel in je basispakket bevinden, maar dien je eerst te betalen uit je ‘eigen risico’ potje. De consumentenbond geeft wat dat betreft nog een goede tip over spoedeisende hulp kosten:

Let op bij spoedeisende hulp, want voor een bezoek aan de huisarts of de huisartsenpost geldt geen eigen risico. Voor een bezoek aan de spoedeisende hulp van het ziekenhuis wel. Het is dus verstandig om voor medische hulp eerst naar de huisarts of de huisartsenpost te gaan. Als het nodig is, verwijst de huisarts door naar het ziekenhuis. Zorg die de huisarts voorschrijft (zoals medicijnen) of aanvraagt (zoals een bloedonderzoek), wordt wél verrekend met je eigen risico.

Weten we dat ook weer.


Blijf jij lekker bij je eigen verzekering of stap je zelfs over naar een andere aanbieder? Ik ben benieuwd! Ik hoop in ieder geval dat je wat aan mijn tips hebt en wens je alvast een spetterend uiteinde en een zorgeloos en vooral gezond nieuw jaar:-)

 

budgetmeisje

 

 

 

 

 

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.