amazon prime ervaring
MM onderzoekt

Amazon Prime: wat is het aanbod en wat is mijn ervaring?

Op het moment van schrijven zit Alex op de bank te kijken naar zijn nieuwe verslaving op Amazon Prime: The Grand Tour. Een soort spin-off van Top Gear met dezelfde presentatoren, maar dan exclusief op Prime video. Dat maakt de streamingsdienst direct waardevol, want het biedt content aan die op geen enkele andere dienst te zien is. Net als Netflix en Videoland overigens. Een flinke investering voor Amazon, maar het bedrijf heeft – zoals de meesten wel weten – , met een omzet van meer dan $75 miljard, in 2020 maar liefst $2,5 miljard winst gemaakt. Amazon Prime biedt dus wel degelijk waardevolle kijkminuten voor ons, maar wat staat er dan allemaal op, hoe duur is het en hebben we er ook echt wat aan?


Als je in Nederland een Prime abonnement afsluit, betekent dat dat je diverse voordelen en kortingen krijgt ten opzichte van Amazon gebruikers zonder abonnement. Kort gezegd bestaat zo’n abonnement uit snelle en gratis levering op producten vanuit de Amazon webshop, beheer en opslag van je foto’s  in de Amazon app en toegang tot Prime Video. Het abonnement kost op dit moment €2,99 per maand.

Inhoud

Welke series zijn op Amazon Prime te vinden?

Toegegeven, ik ging overstag toen ik zag dat alle Harry Potter films er te vinden zijn. Net als Ad Astra, een geweldige sci-fi film met Brad Pitt. Aangezien de investering vrij klein is en ik er genoeg plezier uit dacht te halen, heb ik, na deze constatering en in een verveelde bui, een account aangemaakt. Tot nu toe nog geen spijt van. De interface is wel even wennen, want Amazon biedt ook films en series aan waar je voor moet betalen. Dit geven ze aan door er ‘kijk met een aanvullend abonnement’ onder te zetten of in de balk te plaatsen met ‘abonneren op Prime Video Channels

De content die inbegrepen is bij jouw Prime abonnement wordt in de balk met ‘Inbegrepen bij Prime vertoond’ en is te herkennen aan het blauw icoontje in de hoek van de serie of film. Het is zeker niet zo dat de interface is vervuild met content waar je voor moet betalen, dit is naar mijn idee maar een heel klein deel. Daarnaast wordt het ook goed en duidelijk weergegeven. Overigens is het wel zo dat als je een serie kijkt die inbegrepen is, er bij de suggesties en gelijksoortige series suggesties staan waar je voor moet betalen. Minpuntje.

amazon prime ervaring

Oké, een overzicht van de series en films die er zoal te vinden zijn en op dit moment op mijn lijstje staan:

Een selectie van films op Amazon Prime:

Harry Potter – alle delen

Ik vind de films geweldig gemaakt en het haalt me weer even terug naar mijn jeugd. Ik heb bijna alle films in de bioscoop gezien, maar ook op tv blijven ze net zo leuk.

Lord of The Rings – alle delen

Vind ik zelf wat minder, maar er zijn genoeg liefhebbers die de films graag nog een keer bekijken.

Ad Astra

Een redelijk nieuwe film uit 2019 waarbij een indrukwekkende cast aan bijdraagt (Brad Pitt, Tommy Lee Jones). Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst en de aarde wordt getroffen door krachtige stroomschokken. Men heeft een idee waardoor ze worden veroorzaakt. De astronaut McBride die 16 jaar geleden met zijn team op een missie ging om buitenaards leven op te sporen, maar sindsdien niets meer van zich liet horen. Roy, zijn zoon en tevens astronaut wordt om hulp gevraagd en gaat op een missie naar het laatst bemande station op Mars, om contact proberen te leggen met zijn vader. Een interessante, zeker niet saaie film!

Greenland – Amazon original

Amazon staat vol met zogenoemde ‘originals’, die Netflix natuurlijk ook aanbiedt. Greenland is een productie van Amazon en vertelt het verhaal van John Garrity (Gerar Butler), zijn vrouw en zoon die vluchten voor een alles verwoestende komeet. Tja, die hebben we eerder gehoord (Armageddon, Deep Impact). Ik heb de film nog niet gezien, maar hij wordt als redelijk beoordeeld op IMDB.

1917

Een – in de prijzen gevallen – productie van Sam Mendes in de categorie ‘oorlogsfilm’. De film gaat over een paar jonge Britse soldaten die deelnemen aan een gevaarlijke missie. De broer van een van de soldaten neemt deel aan een andere missie die afgeblazen moet worden. Echter, deze boodschap heeft hen niet kunnen bereiken en nu wordt de Britse soldaten gevraagd of ze deze boodschap zo snel mogelijk aan de ruim duizend soldaten over willen brengen, anders volgt een groot bloedbad. De film heeft prijzen binnen gesleept in de categorie: ‘ beste camerawerk, beste visual effects, beste camerawerk, beste regie, beste dramafilm en zo nog meer. Aanrader dus!

Een selectie van de series op Amazon Prime:

Keeping up with the Kardashians seizoen 1 t/m 8

Op Netflix is seizoen 1 t/m 4 te vinden en op Videoland seizoen 15 t/m 17. Alle delen zijn te bekijken via de streamingsdienst Hayu, maar ik heb begrepen dat deze niet erg fijn en goed werkt. Het concept spreekt voor zich: Je wordt meegenomen in het turbulente leven van de gezusters Kardashians, moeder Kris en (toen nog) vader Bruce.

The Americans

Op Netflix niet meer te zien, maar op Amazon zijn alle (inclusief het gloednieuwe) seizoenen te vinden. De serie speelt zich af in de jaren 80 en volgt het getrouwde stel Philip en Elizabeth. Op het eerste oog een doodnormaal gezin dat de Amerikaanse Droom leeft in een suburb van Washington. Maar schijn bedriegt. Het stel is namelijk al jaren werkzaam als spion voor de KGB en deinzen niet terug voor het plegen van een paar moorden. Wat moet voor het vaderland, dat moet. Een favoriet van Alex en mij!

The Grand Tour – Amazon original

Na het schandaal waarin Jeremy Clarkson een collega mishandelde, bij BBC werd ontslagen en alle drie de presentatoren opstapten, hebben ze de overstap gemaakt naar Amazon. The Grand Tour is eigenlijk hetzelfde format, maar dan telkens op een andere locatie. Vermakelijk, vooral als je ook nog eens van auto’s houdt.

Soulmates – Amazon original

Soulmates lijkt op een complete Black Mirror aflevering in serie-vorm en heeft dezelfde, dystopische kenmerken. De serie speelt zich af in een wereld waarin het mogelijk is om een test af te nemen die jouw ideale partner ofwel soulmate vindt. Als jouw zielsverwant de test ook heeft gedaan kun je elkaar opzoeken. De gevolgen zijn enorm: want wat als je al getrouwd bent met iemand? Geef je dan alles op om iets te beginnen met jouw soulmate? Een soort Tinder 3.0 met alle gevolgen van dien.

The Walking Dead – World Beyond – Amazon original

De wereldberoemde spin-off van de gelijknamige en succesvolle serie op Netflix. The World Beyond richt zich meer op de jonge kijker en dat is niet alleen te zien in de hoofdpersonages, maar ook in de verhaallijnen en filmtechniek. Er zijn minder ‘heftige’ beelden en er komt ook wat humor in voor. Ik ben zelf na een paar afleveringen gestopt, want ik zat nog te diep in de originele serie. Maar zeker het proberen waard!

Amazon biedt niet alleen nieuwe content op het gebied van series, er staan ook golden oldies tussen! Zoals deze:

Buffy The Vampire Slayer, The X-Files, House, M.D. en Two and a Half Men

Series die van Netflix zijn gehaald maar nog wel op Amazon Prime te vinden zijn:

Onder andere Pretty Little Liars, Elementary, The Americans en The Mentalist. Er zijn er vast nog wel meer, maar ik moet bekennen dat ik niet de volledige lijsten van beide streamingsdiensten naast elkaar heb gelegd 😉

amazon prime ervaring

Hoeveel kost Amazon Prime en kun je het account delen?

Amazon Prime kost in Nederland €2,99 per maand en is maandelijks opzegbaar. Naast je eigen profiel, kun je maximaal vijf andere profielen aanmaken. Je kunt Amazon Prime dus met vijf anderen delen én de kosten splitten, waardoor je per persoon maandelijks 49 ct gaat betalen 🙂 Zo doe ik het ook met mijn Netflix- en Videoland account. Per maand ben ik op die manier niet meer dan 10 Euro kwijt aan streamingsdiensten. 😉

Nadelen Amazon Prime

Het grootste nadeel vind ik de wijze waarop ze betaalde content integreren in de dienst. Bij Netflix of Videoland bestaat deze content niet en kan het dus voor verwarring zorgen, ondanks dat het duidelijk wordt aangegeven.

Tweede minpuntje is de zoekfunctie. Je kunt niet echt zoeken op genre, ook al is die manier ook bij de overige diensten erg beperkt. Op basis van het kijkgedrag, worden uiteraard wel vergelijkbare titels vertoond. Daarnaast zet ik interessante titels graag op mijn lijstje, wat bij Amazon Prime ‘mijn spullen’ wordt genoemd. Heel verwarrend.

Voordelen Amazon Prime

Het voordeel vind ik toch wel de prijs in combinatie met het aanbod. Je krijgt voor deze prijs  binge-waardig en uniek materiaal om te kijken. Ook leuk: tijdens het bekijken van een serie of film, kun je de acteurs die in de betreffende scene spelen, bij echte naam zien. Dat doe je door een willekeurige toets in te drukken. Waarschijnlijk Googelen heel wat mensen zich suf tijdens zo’n serie.

Amazon Prime heeft onlangs ook de optie ‘videoparty’ toegevoegd. Als je op die knop klikt, kun je samen met anderen op hetzelfde moment beginnen met kijken en ondertussen chatten. Op die manier krijg je het gevoel alsof je met een kamer vol aan het kijken bent. De persoon die de videoparty aanmaakt, heeft namelijk controle over de serie en kan op elk gewenst moment pauzeren, terugspoelen of vooruitspoelen. Ideaal zo, tijdens de Corona tijd. Let op: de optie ‘videoparty’ is op dit moment alleen mogelijk via de browser op je laptop.

 

 

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.