MM onderzoekt

Mijn nieuwe Iphone los kopen of in een combinatiedeal?

Over een paar maanden is het zover: mijn telefoonabonnement loopt dan af. Op dit moment heb ik een sim-only abonnement en betaal daardoor maar €12,- voor flink wat belminuten en datagebruik. Aangezien een smartphone gemiddeld zo’n 2,5 jaar meegaat (afhankelijk van je gebruik), zal ik op korte termijn een nieuwe keuze moeten maken. En dat is nogal wat. In de laatste jaren zijn er niet alleen nieuwe Iphone modellen bij gekomen, er zijn compleet nieuwe merken op de markt gebracht. Wat de keuze tussen kwaliteit en kwantiteit alleen maar moeilijker maakt. En wat is nu beter: je smartphone los kopen of in een combinatiedeal met een abonnement?


Combinatiedeals

Op mijn achttiende verjaardag was ik gerechtigd om zelf een abonnement af te sluiten. Dat deed ik dan ook, want ik was inmiddels wel klaar met het aanschaffen van prepaid kaarten. Dat je maandelijks je telefoon afbetaalt naast de reguliere abonnementskosten besefte vrijwel niemand. Onbewust wisten we wel dat we een contract aangingen met een maandelijkse betalingsverplichting, maar dat het eigenlijk gewoon een lening is werd niet heel duidelijk gemaakt.

BKR registratie en telefoonabonnement

Vandaar dat jouw aanschaf van een telecom combinatiedeal sinds 1 mei 2017 wordt geregistreerd bij het BKR.  Dit gebeurt enkel wanneer het toestel een waarde heeft boven €250,- en de registratie geldt enkel voor de afbetaling van je toestel. Telecomaanbieders zijn daarnaast ook verplicht duidelijk te communiceren dat ‘geld lenen geld kost’ en dat je in feite een lening aangaat voor het afbetalen van jouw toestel. Indien je een aanbetaling doet bij de aanschaf van jouw combinatiedeal, waardoor de kosten van de toestellening lager uitvallen dan €250,- dan volgt er geen BKR registratie.

Smartphone los kopen of in een combinatiedeal?

Sinds alle combinatiedeals boven de €250,- worden geregistreerd bij het BKR, is het aantal losse verkopen van smartphones enorm toegenomen. Logisch, want vrijwel niemand zit te wachten op een (extra) registratie bij het BKR. Daarnaast klinkt het aannemelijk dat de losse aanschaf van een smartphone vele malen goedkoper is dan wanneer je dit in een combinatiedeal doet. Hoeveel scheelt dat eigenlijk?

Apple iPhone SE 64gb
Abonnement 2 jaar: 120 min bellen/ 5 G data per maand

Abonnementskosten: €17,50 per maand.
Toestelkrediet : €18,- per maand (24 x €18,- = €432,-)

Totaal: €35,50 per maand

Sim only T-mobile
Abonnement 2 jaar: 120 min bellen/ 5G data per maand

Abonnementskosten: €17,50 per maand
Losse aanschafkosten toestel: €432,-

Het scheelt dus niets. Als je je toestel los koopt via deze provider, dan betaal je eenmalig €432,-. Dit totale bedrag betaal je ook als je een combinatiedeal afsluit. Als je de telefoon los via Apple koopt, dan betaal je €489,-. Het lijkt erop dat de losse telefoon goedkoper is bij de provider zelf en dat het totale bedrag van het losse toestel niet afwijkt van het bedrag van het toestel in een combinatiedeal. Onder de streep ben je op het eerste gezicht dus evenveel kwijt aan maandlasten voor een combinatiedeal in vergelijking met een losse telefoon en een sim only.

Waarom dan toch kiezen voor een losse telefoon?

Nou, allereerst omdat de keuzevrijheid in sim-only abonnementen veel groter is. Je hoeft deze niet af te sluiten bij de provider zelf, maar ga eens op zoek naar telecomaanbieders die niet zijn aangesloten bij een bepaalde provider. Die hebben vaak lagere prijzen. Daarnaast kun je altijd een nieuwe smartphone aanschaffen en hoef je niet te wachten totdat je abonnement is afgelopen. Bovendien voorkom je met de aanschaf van een nieuwe telefoon een BKR registratie. Als je plannen hebt om binnen enkele jaren een hypotheek of zelfs lease-auto aan te vragen, is het beter om deze registratie te voorkomen.

Ik vroeg mijn volgers of zij destijds een losse smartphone hebben aangeschaft of gebruik maken van een combinatiedeal (540 deelnemers):

iphone se 2020

De keuze om een telefoon los te kopen heeft in de meeste gevallen te maken met het vermijden van een bkr registratie en ogenschijnlijk lagere maandkosten. Ik kan me voorstellen dat je het bedrag liever eenmalig betaalt, dan in termijnen. Tegenwoordig is het mogelijk om je hele huishouden op afbetaling aan te schaffen dus in dat opzicht vind ik het geen slecht idee om je telefoon in één keer af te tikken.

iPhone of overstappen naar ander merk?

Zodra je op Google rondkijkt naar reviews van iPhone’s kom je uiteindelijk bij reacties van mensen die de waarde van Apple producten overschatten. Begrijpelijk, want iPhone’s, Macbooks, Ipads zijn redelijk aan de prijs. De IOS software is uniek en ik vind mijn Macbook het allerfijnste werken. Maar tegenwoordig mag je van andere telefoons in principe dezelfde kwaliteit verwachten. Toch blijven mensen vaak trouw aan hun iPhone. Het gebruiksgemak, de gewenning en het idee dat je straks alles weer over zou moeten zetten naar een andere cloudsoftware maakt dat de meesten niet of nauwelijks de overstap aandurven.

Mijn eerste smartphone was een HTC telefoon. Omdat ik tijdens het Blackberry tijdperk in Mexico woonde en mijn zaktelefoontje daar prima zijn werk deed, heb ik die periode geskipt. Drie jaar na aankoop van de HTC smartphone kocht ik mijn eerste Apple iPhone. Inmiddels ben ik beland bij de iPhone 7plus en kan ik er al ruim 3 jaar (!) dagelijks van genieten. Ik klop dit nu af, maar ik heb nooit problemen gehad met mijn iPhone’s. Ik moet bekennen dat ik het lastig zou vinden om er vanaf te stappen, aangezien ik ook een Macbook heb waar de iPhone lekker mee communiceert. Aangezien de prijzen van de iPhone’s zo absurd zijn gestegen (ja, met een reden) heb ik wel even gekeken naar alternatieve toestellen. Gelukkig is Apple niet helemaal van zijn budgetproof modellen afgestapt. De nieuwe iPhone SE 2020 heeft een fijn prijsje (€432,-), goede recensies en heeft de volgende specificaties:

  • Dezelfde snelheid als de iPhone 11 en 11 pro
  • Draadloos opladen
  • 4,7 inch retina display
  • Snellaad functie
  • Betere waterdichtheid

Ik ben van plan om mijn huidige telefoon straks te verkopen en dan weer te gaan voor een iPhone. Waarom afscheid nemen als het niet hoeft? Met de nieuwste iPhone SE versie hoef ik straks niet al te diep in de buidel te tasten én maak ik gebruik van Apple’s fijne en nieuwe features.

Telefoonverzekering: nutteloos of essentieel?

Toen ik mijn eerste ‘dure’ combinatiedeal afsloot, besloot ik me toch maar eens te laten verzekeren. Mijn smartphone had destijds een nieuwwaarde van €700,- en ik vond het nogal wat om daar onverzekerd mee over straat te lopen. Maar na een jaar ben ik er toch maar weer vanaf gestapt. De verzekering koste me €13,- per maand = €156,- per jaar. Een nieuw scherm (wat je doorgaans nodig hebt als je je telefoon laat kletteren) kost zo’n €200,-/€250,-. Een bedrag waar je ruimschoots overheen gaat met een 2-jarig abonnement. Ik ben altijd zuinig op mijn telefoon geweest, dus ik besloot het risico te lopen en mijn verzekering op te zeggen. Daarnaast barst zo’n verzekering van de voorwaarden, waardoor je bijvoorbeeld geen recht hebt op een leentoestel of je verzekering geen diefstal of verlies dekt.

Maar.. deze beslissing is geheel persoonlijk. Ik heb ook weleens iemand gesproken die veelvuldig gebruik heeft gemaakt van zijn telefoonverzekering omdat hij hem al tientallen keren had laten vallen. Het kan een fijne geruststelling zijn en dat is natuurlijk ook wat waard. Maak voor jezelf een rekensommetje, bekijk de voorwaarden van de verzekering (erg belangrijk) en bedenk dan nogmaals of het wel een goed plan is.

Conclusie:

Ik ga aan het einde van dit jaar weer voor een iPhone. De SE hoogstwaarschijnlijk, zonder telefoonverzekering. Wegens de toegankelijke prijs betaal ik hem liever eenmalig, want je weet maar nooit wanneer je weer een nieuwe (of extra) hypotheek nodig hebt 😉

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Groot gelijk! ik koop mijn telefoons ook áltijd gewoon los. Een verzekering is (omdat ik zuinig en geen kluns ben) volledig overbodig. Zelf doe ik met gemak altijd 4 jaar met mijn telefoons. En de volgende keer overweeg ik inderdaad ook dezelfde Iphone als die jij nu overweegt te kopen. Sowieso al een verbetering met mijn huidige Iphone 8. Ik zou niet meer zonder Iphone willen, zo dik tevreden mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.