belastingen wetten 2021
MM onderzoekt

Dit gaat er veranderen voor ons in 2021

Elk jaar worden er wetten aangescherpt, komen er bepaalde reglementen bij, stijgen of dalen sommige toeslagen of betalen we meer/minder belasting. Zo ook in 2021. Corona heeft hier in bepaalde mate invloed op gehad, maar dat is op dit moment nauwelijks te merken. In principe gaat het ‘Jan Modaal’ gezin er dit jaar op vooruit belastingtechnisch gezien. Maar naast belastingen zijn er ook bepaalde regels die dit jaar ingevoerd worden. Denk aan het verbieden van tabaksreclame en het afschaffen van commercials op de publieke omroep tijdens kinderprogramma’s. Ik zet de belangrijkste veranderingen voor jonge gezinnen op een rij.


Kinderen

Invoering van de 13-weken echo

De invoering van deze nieuwe echo wordt allereerst in onderzoekssetting uitgevoerd, naar verwachting in de tweede helft van 2021. De definitieve startdatum hangt af van het verdere verloop van de Coronacrisis. In principe zou dit al in 2020 gebeuren, maar er was niet voldoende zorg capaciteit beschikbaar bij een eventuele afwijkende uitslag.

Wat is de 13-weken echo?

Naast de termijnecho en de 20-weken echo, vormt de 13-weken echo straks een onderdeel van het verloskundige onderzoek wat je krijgt aangeboden vanuit de basisverzekering. Het is een goede aanvulling op de NIPT test, waarmee bepaalde chromosoom afwijkingen kunnen worden opgespoord en de 20-weken echo. Net als bij de 20-weken echo wordt er tijdens de 13-weken echo gekeken naar eventuele lichamelijke afwijkingen. Het voordeel van een echo op zo’n korte termijn is dat er eerder ingegrepen kan worden of er kunnen beslissingen worden gemaakt omtrent de zwangerschap zelf.

Commercials en kinderen

Vanaf dit jaar krijgen kinderen die op de publieke omroep naar kinderprogramma’s kijken, geen reclame meer te zien. Ook mag de publieke omroep geen reclame meer laten zien op al haar online platforms. Een hele goede vooruitgang vind ik!

Werk en inkomen

Kinderopvangtoeslag 2021

De kinderopvantoeslag gaat ook in 2021 weer een klein beetje omhoog. Is jullie toetsingsinkomen bijvoorbeeld €50.000? Dan stijgt de kinderopvangtoeslag 0,9% voor 1 kind en hij blijft gelijk bij het 2e en volgende kind(eren).

Bekijk de nieuwe bedragen voor de kinderopvangtoeslag 2021 hier en de bedragen voor 2020 hier.

Kinder- en partneralimentatie gaat omhoog in 2021

Elk jaar veranderen alimentatiebedragen met een bepaald percentage. Dat bepaalt de minister van Justitie en Veiligheid in november. In 2021 gaan alle alimentatiebedragen met 3% omhoog.

Vermogensbelasting gaat omlaag in 2021

Vanaf 1 januari mag je flink wat meer gaan sparen en beleggen, zonder dat er belasting over wordt berekend. Het heffingsvrije vermogen gaat omhoog van €30.846,- tot maar liefst €50.000,- en €100.000 als je een fiscaal partner hebt! Als je een spaar- of belegd vermogen beheert tot €220.000 (of €440.000 met partner) dan betaal je minder belasting. Meer informatie vind je in deze handige infographic van de Rijksoverheid.

Spaargeld voor je kind(eren) valt onder jouw eigen vermogen, ook als dit op zijn/haar eigen rekening staat. Lees in mijn eerdere blog met tips over belastingen meer over belastingregels rondom spaargeld voor je kinderen.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting gaat (eenmalig) omlaag

Wegens een uitspraak van de Hoge Raad in 2020 krijgt een grotere groep co-ouders het recht op IACK ( Inkomensafhankelijke combinatiekorting) Om deze korting betaalbaar te houden voor het kabinet, wordt de maximale IACK verlaagt met €113,- per jaar. In 2022 zal de IACK weer omhoog gaan met €77,- Ouders die meer dan €30.000,- vallen onder de groep die het meeste gaat inleveren (ongeveer €66,- per jaar).

Zelfstandigenaftrek gaat omlaag

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost voor ondernemers, die ervoor zorgt dat zij over € 7.030 van hun winst geen belasting hoeven te betalen. Vanaf 2021 wordt deze zelfstandigenaftrek stapsgewijs jaarlijks teruggebracht
tot €3.240,- in 2036. Tegelijkertijd profiteren zelfstandigen van hogere heffingskortingen en een lager basistarief in de inkomstenbelasting. Hierdoor gaan de meeste zelfstandigen er volgend jaar per saldo op vooruit. Met het
verder verlagen van de zelfstandigenaftrek wil het kabinet de fiscale verschillen tussen zelfstandigen en werknemers kleiner maken om de arbeidsmarkt meer in balans te brengen.

Arbeidskorting gaat omhoog

De arbeidskorting is een heffingskorting voor alle mensen die werken. Heffingskortingen verlagen de te betalen belasting. De verhoging van de arbeidskorting stond eigenlijk gepland voor 2022 ,maar is een jaar naar voren gehaald.  Deze verhoging komt bovenop een al eerder afgesproken verhoging voor 2021 en zowel werknemers als zelfstandigen profiteren hiervan. Vanaf 2022 blijft de arbeidskorting weer gelijk.

Sneller signaleren van schulden door gemeenten

Bepaalde bedrijven en instanties (zoals verhuurders, drinkwaterbedrijven, energieleveranciers en zorgverzekeraars) mogen vanaf 1 januari 2021 gemeenten waarschuwen, als zij zien dat hun klanten hun rekeningen niet betalen. Hiervoor is geen toestemming nodig van de klant. De bedrijven en instanties geven pas een signaal door als hun eigen initiatieven niets oplossen. Het gaat dan om initiatieven zoals een betalingsregeling aanbieden en persoonlijk contact zoeken.

De gemeente zoekt, na zo’n signaal, zelf hulp met de betreffende klant. Deze klant mag de hulp aannemen, maar ook weigeren. Door deze wetswijziging kan er eerder ingegrepen worden voordat de schulden te groot zijn. Uit ervaring blijkt namelijk dat er te lang wordt gewacht met het vragen om hulp.

Wonen

Energielabel aanvragen

Ik heb er vorig jaar regelmatig voor gewaarschuwd, maar dit jaar lijkt het aanvragen van een energielabel toch wel echt een dure grap te worden. Het tonen van een geldig energielabel is namelijk verplicht bij de verkoop van je huis. Controleer hier of je huis een energielabel bezit. Een energielabel blijft 10 jaar geldig. Als je geen geldig energielabel hebt of je wilt deze vernieuwen, dan ben je vanaf 1 januari 2021 verplicht om een afspraak te maken met een energieadviseur om de woning op te nemen en het energielabel op te stellen. De prijzen voor een energielabel zullen hoogstwaarschijnlijk tussen de €100,- (appartement) en €190,- (eengezinswoning) uit komen. Een energielabel kun je via deze website aanvragen.

Overdrachtsbelasting vrijstelling

De overdrachtsbelasting wordt vrijgesteld voor woningkopers tot 35 jaar. De woning mag niet duurder zijn dan €400.000 , maar het hoeft niet je eerste huis te zijn. Als je niet voor deze vrijstelling in aanmerking komt en je gaat wel zelf in de woning voor een langere tijd wonen, dan betaal je 2% overdrachtsbelasting. Als het een woning betreft die je bijvoorbeeld wilt verhuren of wilt aanhouden als vakantiewoning of bedrijfsruimte, dan betaal je 8% overdrachtsbelasting.

Hypotheekrenteaftrek gaat omlaag

Voor huiseigenaren met een inkomen boven € 68.507 is de hypotheekrenteaftrek omlaag gegaan, van 46% naar 43%. Voor lagere inkomens heeft deze verandering geen invloed op de aftrekposten. Sinds 2013 heb je bij twee soorten hypotheken recht op hypotheekrenteaftrek: de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.

Overig

Vliegbelasting

Vanaf 1 januari 2021 geldt een vliegbelasting voor alle passagiers vanaf 2 jaar die vertrekken vanaf een Nederlandse luchthaven. De vliegbelasting bedraagt € 7,84 per persoon per vlucht.

Brexit

Vanaf 1 oktober kun je alleen nog met je paspoort naar het VK reizen. Een visum is niet nodig (bij een verblijf tot 6 maanden).

Als je vanaf 1 januari goederen koopt met een waarde vanaf €22,- bij een Britse webwinkel, dan kan het zijn dat je btw moet betalen. Hoeveel dat is, is afhankelijk van de waarde van je pakket. Als je pakket een aankoopwaarde heeft van meer dan €150,-, dan kan het zijn dat je invoerrechten en inklaringskosten moet betalen.

BPM aanschaf auto gaat omhoog

De bpm (belasting die je betaalt als je een auto koopt) gaat in 2021 omhoog voor auto’s die op brandstof rijden. Hoe meer CO2 een auto uitstoot, des te meer bpm je moet betalen. De overheid wil daarmee de koop van duurzamere auto’s stimuleren. Elektrische auto’s zijn tot 2025 vrijgesteld van bpm.

Prijs postzegels gaat omhoog

Ook dit jaar ontkomen we er niet aan. Omdat we steeds minder brieven sturen, is PostNL nog ieder jaar genoodzaakt om de prijs te verhogen. In 2021 stijgt de prijs met 5 cent naar 96 cent. In 2010 kostte een postzegel nog 44 cent. 🙁 Tikken we in 2022 de 1 Euro aan?

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.