wandelen kinderen buggy's gelderland
Geen categorie

5 leuke wandelroutes voor kinderen, peuters en buggy’s in Gelderland

Ohh jongens wat moeten we toch doen in deze lockdown? De inspiratie is er inmiddels bij mij wel een beetje uit. De uren schermtijd zijn nog nooit zo hoog geweest en de spelletjes hebben mijn kids nu ook al wel gezien. Vooral met een peuter en een dreumes in huis is het soms echt zoeken. Zodra het weer het een beetje toelaat gaan we dan ook naar buiten. Gelukkig mag je altijd naar het bos toe om te wandelen en ik kan je inmiddels wel zeggen dat wij vele wandelroutes hebben geprobeerd. Helaas waren ze niet allemaal buggy- of peuterproof, dus ik heb besloten vandaag een lijstje te maken met alle leuke wandelroutes hier in de buurt, op de Veluwe (omgeving Ede/Arnhem).


Kabouterpad Renkums beekdal

Onze favoriet, want dichtbij in de buurt, niet al te lang, als het niet te veel heeft geregend ‘buggyproof’ en voorzien van een heel gezellig theehuisje met heerlijke appeltaart én speeltuin! Tijdens Corona doen ze overigens aan afhaal. Volgens de gebruikelijke Kabouterpad principes is het mogelijk om in het bezoekerscentrum materiaal te kopen. Dat wil zeggen: boekje, mutsje en rugzakje. Aangezien mijn kinderen nog best klein zijn en alleen maar kabouters tellen, hebben we niets aan dit materiaal. Wij lopen altijd linea recta het pad op, dat elke keer weer is voorzien van nieuwe kabouterbewoners.

Afstand: 800 meter / 30 minuten
Buggyproof: Als het niet al te nat is wel
Adres: Nieuwe Keijenbergseweg 170 in Renkum

Kinder- en buggyroute de Posbank

Deze route is ideaal voor mensen die een buggy, kinderwagen of rolstoel bij zich hebben. Sommige stukjes hebben we door het bos gelopen, iets van de route afgeweken. Maar met onze buggy kwamen we de kleine stukjes bos ook goed door. De wandelroute is voorzien van leuke opdrachten voor de kinderen (denk aan klimmen en springen) en in totaal 3,5 kilometer lang. Je eindigt bij een observatiepunt met wilde paarden en loopt vervolgens dezelfde route weer terug. Hier wil je zeker nog eens terugkomen, want de Posbank is prachtig! De start van de route is bij het bezoekerscentrum, waar volop ruimte is om te parkeren en iets lekkers te nuttigen. I.v.m. Corona is dit allemaal buiten.

Afstand: 3,5 kilometer, heen en terug / 1,5 uur
Buggyproof: Jazeker
Adres: Heuvenseweg 5 in Rheden

Kinder- en buggyroute het Bergherbos

Voor ons iets verder weg, dus we zijn er ook maar een enkele keer geweest. Toch is het een herhaling waard, want de omgeving  is prachtig! Het kleine dorpje Beek ligt aan de grens van Nederland/Duitsland in de buurt van S’Heerenberg. Ook deze korte wandelroute is buggy- en rolstoelproof en gaat over een halfverhard voetpad. Tijdens de route zijn er weer leuke klim-en speelopdrachten voor de kinderen te vinden dus ze hoeven zich zeker niet te vervelen.

Afstand: 2 kilometer/ 1 uur
Buggyproof: Jazeker
Adres: Peeskesweg 12, Beek (Gemeente Montferland)

Kabouterpad Hoenderloo

Ook een favoriet waar we al meerdere keren zijn geweest. Midden op de ‘Schenkenshul’ vind je een prachtig opgezet kabouterbos. Ook deze is weer 800 meter lang, ideaal voor de peuters. Wij parkeren altijd bij bungalowpark Hoenderloo, dan is de aanlooproute het kortst. Bij de receptie kun je het gebruikelijke kabouterpad pakket kopen, maar dat hoeft natuurlijk niet. De kabouters zoeken is al een feest. Vervolgens een stukje de hei over lopen en eindigen met een heerlijke pannenkoek bij ‘ t Pannenkoekenhuis Hoenderloo (als hij open is) maakt de dag compleet.

Afstand: 800 meter/ 30 minuten
Buggyproof: Als het droog is en je hebt een stevige kinderwagen. Buggy’s: Nee.
Adres: Krimweg 140, Hoenderloo (Bungalowpark Hoenderloo)

Arboretum Oostereng. Blote voetenpad en bomennamen leren.

Mijn ouders gaan hier nog weleens met Mats naartoe en het is niet heel erg bekend. Maar daardoor niet minder bijzonder. Het ligt aan dezelfde weg als het Kabouterpad Renkums beekdal. Als er nog genoeg energie over is dan is dit wellicht een leuke bestemming. Het Arboretum is in 1911 aangelegd door een tuinarchitect die er destijds veel bijzondere bomen heeft geplant tot aan 1936 toe. Vervolgens is het gebied in de jaren zestig bebouwd met kantoren en laboratoria. In 2002 zijn deze gebouwen gesloopt en is het gebied teruggegeven aan de natuur. Inmiddels wordt het arboretum al ruim negen jaar gerenoveerd en worden de aanwezige bomen in kaart gebracht door studenten en vrijwilligers. Behalve naambordjes bij bomen kun je er een reuzexylofoon vinden en is er een blotevoetenpad. Om de biodiversiteit te verbeteren is er een bijenhotel en een kale zandvlakte gemaakt. Als aandenken aan de vroegere bebouwing is er van de gevonden bakstenen een bank gemetseld.

Afstand: 1,3 kilometer/ 1 uur
Buggyproof: Buggy niet, kinderwagen wel 
Adres: Keijenbergseweg 2 , Wageningen
ingang is bij hectometerpaaltje 4.3
Het bomenpad start bij het transformatorhuisje, tevens boshuis van het arboretum.
parkeren: bij de ingang zijn slechts 2 parkeerplaatsen. De parkeerplaatsen van Staatsbosbeheer aan de Keijenbergseweg en aan de Regentesselaan liggen op slechts 5 minuten loopafstand.

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.