MM onderzoekt

Dit zijn de best (en slechtst) betaalde beroepen van 2016

Weet je even niet meer wat je met je carrière aan moet? Of heb je het gevoel dat je in een dikke, vette sleur belandt? Stort je dan eens in de bestbetaalde beroepen van dit jaar en doe er je voordeel mee. Voor een carriére switch is het tenslotte nooit te laat! Loonwijzer.nl stelde een lijst samen met de best-en slechtstbetaalde beroepen van 2016. De lijst is gebaseerd op de uitkomsten van de salaris check- en enquete, ingevuld door bezoekers tussen 2013 en 2016.


En dit zijn ze dan:  De bestbetaalde beroepen van 2016:

 

beroepen1

 

Als we naar de bestbetaalde beroepen van dit jaar kijken, kunnen we al snel concluderen dat een dure en zware opleiding vereist is. Tegenwoordig studeer je minstens 6 jaar geneeskunde om basisarts te worden. Vaak volgt erna nog eens een specialisme opleiding van 3-6 jaar, waarna je je specialisatie in praktijk brengt door de studie te combineren met werken. Uiteindelijk ben je een flink aantal jaren bezig voordat je jezelf medisch specialist kan noemen.

Van piloten is algemeen bekend dat ze een goed gevulde portemonnee bij zich dragen. Vaak is daar dan wel een onwijs dure opleiding aan vooraf gegaan, waarvan de kosten kunnen oplopen tot in de €100.000. En dan nog is het hard zoeken naar een baan. Om je brevet te behouden, dien je ieder jaar een aantal vlieguren te maken. Ook dit kost geld. En ondertussen is de concurrentie moordend.

 

beroepen2

 

Nee, om het dan toch iets makkelijker te maken zou ik willen adviseren om vooral hard te werken en je ambities kenbaar te maken. Doorgroeien is altijd de beste optie om het uiteindelijk te schoppen tot commercieel directeur of HR manager. Vaak hebben de mensen die zich op deze posities bevinden een enorme dosis doorzettingsvermogen en laten ze zich niet snel uit het veld slaan.

De positie van kapitein van een zeeschip was me in eerste instantie niet helemaal duidelijk, maar ik zou zeggen; kijk eens een documentaire over het werken op een marine, cruise of vracht-schip. Hard werken en nooit meer naar huis zijn hier onder andere van toepassing. Mocht je altijd al ‘kaptein’ willen worden, pak dan je kans want zo maak je van je passie zeker je werk;-)peaked-cap-1498341_640

 

 

En wat zijn de slechtstbetaalde beroepen van 2016?

 

beroepen3

 

Het kan geen verrassing zijn dat zowel de horeca als detailhandel weinig oplevert. Toch kan de horeca enigszins aantrekkelijk worden als je er een leidinggevende functie bekleedt (zie plek 8) en daarnaast maandelijks een goed gevulde zak met fooi (denk aan sterrenrestaurants: €€) ontvangt. De hardwerkende mensen in de detailhandel komen er in dat geval slechter uit. Je staat vaak hele dagen in de winkel, profiteert maar weinig van secundaire arbeidsvoorwaarden en werkt onregelmatige dagen (weekenden/koopavond).

 

beroepen4

 

De positie van restaurantkok verbaast me dan wel weer. Je kan natuurlijk patat bakken bij de cafetaria om de hoek, maar een sterrenchef verdient naar mijn mening net zoveel (of misschien wel meer) als een HR manager.

De positie van kapper is vrij neutraal. Ik vermoed dat je met een basis salaris begint, maar dat dit in de loop der jaren samen met je kennis zal groeien. Specialisatie is in dit vak ook weer een ding, net als  horeca medewerker overigens. Werk je hard, richt je je op het hoge/luxe segment en laat je je ambities zien? Dan kom je er wel. Of je nu kleding verkoopt, klanten bij de receptie ontvangt of financiële data analyseert.

De bedragen die hierboven genoemd worden, zijn bruto-inkomens.

Ik ben benieuwd wat jij van dit lijstje vindt!

(bron en beeld: loonwijzer.nl)


 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 Reacties

  1. Hoi Anne,

    De informatie die je geeft over medisch specialist klopt niet helemaal. Je studeert 6 jaar geneeskunde, dit is inclusief coschappen. Daarna ben je basisarts. Om medisch specialist te worden moet je nog 3-6 jaar studeren. Hierbij ben je arts in opleiding tot specialist en combineer je werken in dat specialisme met studeren. Daarna ben je pas medisch specialist, bv chirurg, gynaecoloog of huisarts.

    1. Dank voor de info! Heb het aangepast. 🙂

  2. Wow, ik denk dat ik van baan moet veranderen. Ik verdien zelfs nog minder dan de slechtst betaalde baan volgens dit lijstje. En dat voor een full time baan!

    1. Ik vind de uurlonen van deze beroepen ook aan de vrij hoge kant, maar ik vermoed dat er veel respondenten zijn geweest die al 19 jaar in het vak zaten. Die halen het gemiddelde natuurlijk wel omhoog;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.