MM eet

Healthy on a budget: Gevulde speculaas van havermout

Bij de maand december horen pepernoten. En speculaas. Om toch enigszins in de gezonde stijl te blijven, vond ik een heerlijk recept via het blog van Beaufood. Een echte aanrader als je van gezonde en niet al te dure recepten houdt overigens.. Ik heb het recept nog iets aangepast op mijn eigen manier en die deel ik maar al te graag met jullie! Als je alle ingrediënten in huis hebt zoals bij mij is afgebeeld, kan je er 2 dikke plakken gevulde speculaas van maken. De volgende plak maak ik tijdens pakjesavond;-). 


Zonder schuldgevoel en misselijkheid zoveel speculaas eten als je maar wilt. Dat kan met deze gevulde speculaas die, naast boter-arm, geheel suikervrij is. De dadels geven de koek een zoete smaak en de speculaaskruiden.. Tja, die zeggen het al. Deze geven toch echt wel de finishing touch aan het gerecht.

Wil je nog een tikkeltje gezonder gaan met dit recept? Vervang de honing dan voor ahorn-siroop en gebruik kokosolie in plaats van zonnebloemolie.

suikervrije speculaas

Kosten voor alle ingrediënten (excl zout):

  • €14,50

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven op de heteluchtstand voor op 180 graden.
  • Leg alvast 2 stukken bakpapier klaar, inclusief 2 kommen voor de speculaas en het spijs.

 

gezond gevuld speculaas

 

Deeg #1 (speculaas):

Benodigdheden:

  • 200 gram havermeel. Eenvoudig te maken door havermout in de blender/keukenmachine te mixen tot fijn meel.
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 5 eetlepels honing
  • snufje zout
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • snufje kaneel
  • 100 ml amandelmelk

 

speculaas2

Kneed alle bovenstaande ingrediënten samen tot een stevige deegbal met je handen. Heb je lange nagels? Gebruik dan plastic handschoentjes om te voorkomen dat je al het deeg vervolgens onder je nagels vandaan kan peuteren.

 

 

 

 

 

 

 

Deeg #2 (dadelspijs):

speculaas gezond zelf makenBenodigdheden:

  • 100 gram zelfrijzend amandelmeel
  • 100 gram dadels
  • 3 eetlepels amandelmelk

Mix bovenstaande ingrediënten tot een plakkerig deeg met behulp van een keukenmachine. Geen keukenmachine beschikbaar? Dan volstaat het prakken met een vork ook prima! Zorg ervoor dat de deegbal 1 geheel wordt zoals hiernaast.

 

 

 

speculaas5

Nu heb je 2 deegballen. Verdeel de ‘ speculaasbal’  in 2 gelijke delen en vorm met je handen 2 vierkante vormen van dit deeg. Verdeel vervolgens de spijs over de eerste plak en leg de andere plak er voorzichtig bovenop. Probeer dit met een vork of lepel te doen, het wordt namelijk een plakkerige bedoeling met je handen.

Druk de randen goed aan en wrijf de bovenkant licht in met amandel melk.

Bak de koek 25 minuten in de oven.

gevuld speculaas


 

 

 

 

 

 

 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Oeh, lijkt me lekker!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.