meditation moments ervaring
MM onderzoekt

Techtalk:(Gratis) mediteren via een app doe je zo

Mindfullness, mediteren en tot rust komen. Waar deze begrippen een aantal jaar geleden nog ver van ons af stonden, lijken ze inmiddels een doodnormaal onderdeel te zijn in de dagelijkse routine van de gemiddelde dertiger. Waarom? Omdat ons leven zo enorm druk is geworden. Of we het nu willen of niet. Er wordt tegenwoordig best veel van ons gevraagd. Carriere maken en geld verdienen, naast het zorgen voor je kind (indien van toepassing) , een sociaal netwerk onderhouden en ook nog eens tijd vrij maken voor lichaamsbeweging. Omdat we zo nu en dan ook moeten ‘ontspannen’, bingen we een Netflix serie, spenderen uren op Instagram of kijken YouTube. Je geest ‘resetten’ en een compleet rustmoment inplannen waarbij je aan vrijwel niets denkt? Dat heb ik in geen jaren gedaan. Ik weet eerlijk gezegd niet eens meer hoe het moet.


En ik wil niet direct zeggen dat dit op iedereen van toepassing is, maar wel op mijzelf. Ik vroeg me onlangs nog af: “wanneer heb ik voor het laatst echt helemaal niets gedaan”? Ik kan het me niet herinneren. Laat staan voorstellen. Mijn hoofd leegmaken doe ik tijdens het hardlopen. Ik denk dan vrijwel aan helemaal niets. Maar toch is mijn lichaam op dat moment druk bezig. Dat kan anders. Ik, rusteloos type als ik ben, ga me eens wagen op de mogelijkheden van meditatie. Welke hulpmiddelen zijn er zoal?

Headspace

Deze app was mij al even bekend. Niet omdat ik ervaringen had gehoord van bekenden, maar omdat ik de video advertentie al talloze keren voorbij had zien komen op YouTube. Toen ik een lovende review in de Volkskrant las (en deze altijd heel serieus neem), besloot ik de app te downloaden. Headspace is in 2012 opgericht en heeft wereldwijd miljoenen (betalende) gebruikers. Er is een gratis versie, maar deze is vrij bepekt. Toch is dat voldoende om te beslissen of je de betaalde versie wilt aanschaffen. Headspace is erg toegankelijk. Alles is ingesproken door Andy zelf, die een ontzettend rustgevende stem heeft. Het leert je alle basisprincipes van mediteren en vooral hoe je jezelf het mediteren kunt aanleren. Een ideaal begin dus. De app heeft zeer lovende reviews. Als ik deze online bekijk, dan zie ik vooral dat het mensen heeft geholpen om van hun slapeloosheid af te komen, van een traumatische gebeurtenis of het heeft men geleerd om van negatieve/ depressieve gedachtes af te komen. Headspace biedt niet alleen meditatie-cursussen, maar ook ‘sleepcasts’ (slaapverhaaltjes) en een bibliotheek vol inspirerende cursussen en medicatie-workshops. Deze zijn allemaal weer gericht op een ander onderwerp: ‘kindness, appreciation, waking up of relationships.

headspace ervaring

Headspace is Engels gesproken. De app is voor enkele basis-onderdelen gratis te gebruiken. Om de gehele app te gebruiken, betaal je €12,99 per maand of €94,99 per jaar.

Mijn ervaring:

Ik ben gelijk enthousiast zodra de app op mijn telefoon verschijnt. Headspace is mooi vormgegeven en legt door middel van animaties duidelijk uit wat meditatie inhoudt. Ik begin met de basis sessies van de slaap categorie. Maar toch kan ik me niet focussen op de stem van Andy. Rustgevend is het zeker, maar ik merk dat ik er toch niet ontspannen van word. Na 3 minuten dwalen mijn gedachten af naar de boodschappen, hoeveel uur slaap ik nog krijg en hoe laat de wekker gezet moet worden. De aanhouder wint, lees ik overal. Maar ook na meerdere dagen lijkt de app mijn aandacht niet te trekken. Ik vraag me af of mijn behoefte aan meditatie er wel is. Positieve ervaringen lijken vooral van mensen te komen die rust in hun hoofd nodig hebben en van negatieve gedachten/ervaringen af willen. Maar het kan ook heel goed mijn persoonlijke voorkeur zijn. Er komen toch wel veel positieve geluiden vanuit mijn volgers wanneer ik vraag of iemand ervaring heeft met de app. Toch een kwestie van smaak dus.

Calm

Calm heeft veel weg van Headspace. Echter, ik heb het idee dat er wat meer categorieën zijn in deze app. Je hebt hier drie categorieën: slaap, meditatie en muziek. In de categorie slaap vind je verschillende slaapverhalen, die vervolgens ook weer zijn opgedeeld in categorieën zoals fictie, kinderen, muziek, natuur en asmr. De meditatie categorie bestaat uit een 7-days challenge. In de gratis versie heb je de keuze uit 7 dagen slaap meditatie of 7 dagen mindfulness. Je gaat pas naar de volgende sessie als je de vorige hebt afgemaakt. Geen zorgen, elke sessie duurt zo’n 10 minuten en leert je stap voor stap de basis van meditatie.

calm ervaring

De app is Engels gesproken. Je kunt de gratis versie 7 dagen gebruiken en daarna kost de app €49,99 per jaar en is ieder moment op te zeggen.

Mijn ervaring:

Ik besloot wat bedtime stories te beluisteren en kwam uit bij het ‘Provence’ verhaal van Stephen Fry. Ik waande me na 5 minuten op het idyllische Franse platteland en droomde er praktisch bij weg. Wat een fijne verhalen! Matthew McConaughey heeft er ook een ingesproken, maar die is vergrendeld. Slim! Ook vind ik het principe van de ‘7 day challenge’ heel duidelijk en fijn. Ik merk dat ik veel meer gefocust ben op hetgeen er in die tien minuten wordt verteld. Misschien ligt het aan de stem, misschien ligt het aan het verhaal zelf. Maar ik ben duidelijk meer te spreken over deze app. En hij is nog goedkoper ook 😉

Meditation moments

Ook deze app werd door veel van mijn volgers aanbevolen. Sterker nog: de aantallen tussen Headspace en Meditation Moments gingen gelijk op. Vooral wegens het feit dat dit een Nederlandse app is en er dus Nederlands wordt gesproken. Kan toch een voordeel zijn voor veel mensen. De app ziet er wat minder modern en gelikt uit dan Calm en Headspace, maar doet zeker niet onder in kwaliteit. Ook deze app maakt gebruik van verschillende categorieën, zoals ‘start je dag, slaap lekker en geen stress’. In deze categorieën zijn er zo’n 6 sessies in verschillende tijdengtes beschikbaar. Alle sessies zijn ingesproken door Michael Pilarczyk. Een Nederlandse media ondernemer die je misschien wel van de radio kent. Erg fijne stem.

meditation moments ervaring

De app is dus Nederlands gesproken en biedt per categorie 1 gratis sessie aan. Voor de rest betaal je €6,49 per maand of €29,99 per jaar.

Mijn ervaring:

De app is erg overzichtelijk en behoeft eigenlijk geen uitleg. Naast de verschillende categorieën en bijbehorende sessies, kun je ook luisterboeken beluisteren. Deze mogelijkheid is echter vergrendeld en heb ik dan ook niet uit kunnen testen.  Wat ik erg fijn vind: er is een kalme en rustgevende muziek bij elke sessie te horen en ik merk dat ik daar zo rustig van word. Ook de stem van Michael vind ik erg prettig. Ik denk dat ik deze app in ieder geval wekelijks blijf gebruiken. Daarnaast overweeg ik om hem een maand betaald uit te proberen, voor deze toegankelijke prijs.

YouTube video’s

En dan vooral niet te vergeten: welke kanalen zijn op YouTube het bekijken waard? Prikkelen we ons brein dan niet te veel met video? Ja en nee zou je kunnen zeggen. Ik merk dat de meditatie video’s vooral draaien om het geluid en je in principe in bed zou kunnen beluisteren zonder er naar te kijken. De yoga video’s daarentegen dien je wel te bekijken. Maar yoga is dan ook weer vrij lastig te beoefenen zonder beeld 😉 Mijn tips voor beginnende yoga’ers en vrij ‘nuchtere’ personen zijn dan ook:

ASMR

Dit moet je dus wel echt liggen. Je vindt het geweldig of je vindt het vreselijk. ASMR is een bepaald gevoel in je hoofd dat zich kenmerkt door het verspreiden van tintelingen over je achterhoofd, langs je nek. Deze tintelingen worden als zeer rustgevend en aangenaam ervaren en worden opgewekt door voornamelijk geluidsprikkels in combinatie met visuele prikkels. Zelf ervaar ik het ook op sommige momenten. Er zijn bepaalde Youtube kanalen (met miljoenen abonnees) die er hun werk van hebben gemaakt om over voorwerpen te strelen, tikken of om rollenspellen uit te voeren waarbij er zacht gesproken wordt. Door veel mensen worden deze video’s als enorm rustgevend en slaapwekkend ervaren en er is een deel dat er geen snars van begrijpt. Je kunt ze niet trainen. Je hebt dit zintuig of je hebt hem niet. Ik dus wel. Maar ik ben lang niet gevoelig voor alle geluid- en videofragmenten. Een paar van mijn favorieten:

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Leuk om dit te lezen, want heel toevallig had ik het hier vorige week nog over met een vriendin. Zij was ook fan van headspace. Ik val persoonlijk iets te snel in slaap als ik probeer te mediteren, maar blijf er wel in geïnteresseerd. Misschien nog eens een aantal van deze apps bekijken dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.