MM onderzoekt

BM tipt: Lenen van vrienden: Do or don’t?

Veel gehoord en vaak gebruikt: “Ah.. kan jij even voorschieten? Ik heb geen geld bij me “ of “ik betaal de rekening wel, maken jullie het daarna aan me over”. Iedereen -waaronder mijzelf- heeft zich weleens schuldig gemaakt aan bovenstaande. En erg is het zeker niet, mits je het direct weer terugbetaald. Of er in ieder geval goede afspraken over maakt. Want lenen van je vrienden is iets wat kan uitlopen tot de grootste misverstanden of zelfs ruzies. Daarom vertel ik jullie vandaag de do’s & dont’s als het aankomt op het lenen van vrienden.


Ik heb nooit een groot geldbedrag van vrienden geleend, maar heb er wel vele verhalen over gehoord. En die liepen niet allemaal goed af. Geld lenen van vrienden is in mijn ogen iets wat een laatste redmiddel kan zijn, maar ook een bepaalde gunfactor.

 

Stel; je besluit een koffietentje te openen in de Pijp maar komt een bepaald bedrag tekort. Een goede vriend heeft er wel oren naar en besluit een deel te investeren. Je kan hem aandelen laten kopen, maar je kan het geld ook lenen tegen een aantrekkelijk rente percentage. Bij de bank betaal je je immers scheel aan rente en je vriend kan best wel wat missen. Mits hij gratis koffie krijgt 😉 Klinkt goed toch? Hmm. Maak er goede afspraken over en wees eerlijk tegen elkaar. Oh. En kijk even naar onderstaande tips. Misschien heb je er war aan;-)

 

 

Stel een deadline op.

Met een ‘open lening’. realiseert je vriend/vriendin wellicht niet dat het bedrag binnen afzienbare tijd terugbetaald moet worden. Zonder een deadline te stellen, komt het terugbetalen ervan op de laagste prioriteitenlijst te staan, zonder dat hij/zij het doorheeft. Waar je bij een normaal krediet al risico loopt op hoge boetes bij een te late betalingstermijn, verhoogde rentes of een negatieve BKR registratie, wordt je vriend(in) niet met dit soort middelen gedwongen om jouw lening terug te betalen. Het kan dus zijn dat er motivatie ontbreekt om de lening serieus te nemen, terwijl dit wel voor jou zo geldt.

Tip: Praat erover met je vriend(in) en laat weten dat het terugbetalen van de lening wel een prioriteit moet worden. Om misverstanden te voorkomen stel je samen een deadline in, waarop het bedrag weer terugbetaald moet zijn. Doe dit vooraf, zodat je dit gesprek niet nadien hoeft te voeren.

 

Open leningen

In het stukje hierboven had ik het al over zogenaamde ‘open leningen’. Zo worden de leningen van familie/vrienden doorgaans genoemd.Dat komt doordat beide partijen vaak geen overeenkomst opstellen waarin de termijnen van terugbetaling zijn opgenomen. Daarnaast wordt er vaak genoeg ook geen rente over de lening berekend, terwijl je op een doorlopend krediet de hoogste rentepercentages betaalt. Vaak wordt een lening gestart zonder dat de gever weet wanneer het bedrag weer is terugbetaald en zonder dat de ontvanger weet in welke termijnen hij/zij de lening dient terug te betalen. Je voelt ‘m al aankomen. Deze misverstanden kunnen leiden tot de grootste ruzies.

Als je besluit geld uit te lenen aan een vriend/familielid, stel dan vooraf een tijdlijn op waarin je de termijnen van terugbetaling opneemt. Je kan dan samen met hem/haar bepalen of dit werkbaar is en of er wat aan moet veranderen. Voorbeeld: “Sandra, ik wil dit geld graag aan je uitlenen, maar het gehele bedrag dient uiterlijk 31 december 2018 weer bij mij terug te zijn. Dit is te realiseren als je mij maandelijks €150,- terugbetaald. “

 

Rente vragen

Het uitlenen van geld kost geld. Net als dat het lenen van geld ook geld kost. Bij alle banken en kredietmaatschappijen tenminste, want familie/vrienden leningen worden nooit of nauwelijks voorzien van rentes. Tegenwoordig zijn er tal van crowdfunding maatschappijen waarbij je een kleine of grote investering inbrengt en waar je vervolgens wel rente over ontvangt. Aantrekkelijk voor de crowdfunder, want deze rente is wat lager dan die van de banken en je bouwt wellicht wel een persoonlijke band op met je investeerders.

lenen vrienden

 

Daarom is het helemaal geen gek idee om rente te vragen aan je vriend/vriendin. Investeer je in de koffietent? Besef je dan wel dat je vriend/vriendin tenminste 2% rente had moeten betalen bij een crowdfunding maatschappij. Zo verdien jij er nog wat aan, vriend.vriendin is geholpen en jij drinkt het komende jaar misschien wel gratis koffie!

 

Ongemakkelijke situaties

Ik heb weleens geld uitgeleend aan een vriendin en ik voelde me dan erg ongemakkelijk als we afspraken. Ik durfde er op de een of andere manier niet over te beginnen en elke keer dat ik haar zag werd het een stukje erger. Ik wil er wel even bij zeggen dat dit om een klein bedrag ging , 10 jaar geleden. Maar dan nog. Als dit al ongemakkelijk voelt, dan zal het helemaal niet fijn zijn als  jouw vriend/vriendin op een feestje staat te verkondigen dat ze een luxe vakantie in Thailand heeft geboekt. Terwijl jij haar nog enkele maanden geleden een groot bedrag hebt geleend.

“Je denkt; ze had mij net zo goed kunnen terugbetalen! Waarom doen ze dat niet?”

Beste tip in dit geval; praat erover. Je moet even door de situatie heenbijten, maar het zal je echt helpen. Misschien dat die vriend/vriendin zich helemaal niet bewust was van hoe dit op jou over zou komen. Of heeft ze een financiële meevaller gehad en is ze tevens van plan jou terug te betalen. Hoe dan ook: praat erover en spreek je gevoelens op een nette manier uit. Vaak heeft die persoon het niet eens door dat dit raar op jou kan overkomen. Door erover te praten vermijd je dit

 


 

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Gelukkig ben ik een goede spaarder en hoef ik niet van anderen te lenen. Zelf leen ik lieven geen grote bedragen uit aan vrienden… Maar dit is heel persoonlijk natuurlijk

    1. Beter voorkomen dan genezen inderdaad! Zelf zou ik enkel geld uitlenen als een soort van investering voor een bedrijf. Op voorwaarde dat ik er rente over ontvang 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.