10 geldvragen aan.. Purse-Oonlijk

10 geldvragen aan.. Suus

In de rubriek ‘10 geldvragen aan..’ leg ik leuke Instagrammers een aantal geldvragen voor. Omdat we misschien niet vaak genoeg nadenken over ons uitgavenpatroon, hoeveel spaargeld we op de bank hebben staan en over het wel of niet tevreden zijn met ons salaris. Vooral sinds ik moeder ben geworden, merk ik dat het budgetteren op een laag pitje is komen te staan. Om ons drukke, werkende leven enigszins financieel in balans te houden heb ik deze rubriek in het leven geroepen. Vandaag geef ik het woord aan Suus. Op haar Instagram zijn tal van plaatjes van hun mooie boerderij te vinden. Je ziet direct dat ze een passie voor interieur bezit. Een passie waar ze dan ook haar werk van heeft gemaakt. Naast het werken aan haar bedrijf is ze ook nog moeder van Mila. Hoe regelt deze moeder haar financiën?


Even voorstellen:

Hi! Ik ben Suus, 29 jaar ( almost 30! ) getrouwd, en mamma van Mila (2) en verslaafd aan lekkere koffie. Ik ben na mijn studie ruim 7 jaar werkzaam geweest ( fulltime en daarna parttime) op de administratie van een internationaal transport bedrijf. 5 jaar geleden liep mijn hobby uit de hand en heb ik me ingeschreven als ondernemer bij de KvK. Mijn liefde en passie voor interieur werd zo groot dat ik besloot er mijn werk van te maken. Toen onze dochter Mila geboren werd, heb ik de keuze gemaakt om mijn baan volledig op te zeggen en nog alleen voor mijn eigen bedrijf te gaan. En dat lukt aardig goed tot op de dag van vandaag! Mijn core business is het geven van Interieur advies aan mijn klanten. Daarnaast ben ik content creator voor een aantal kleine bedrijven, blog ik op Leeffstijl.nl , maar de voor mij belangrijkste job is een lieve en goede mamma voor Mila zijn! Verder houd ik van lekker koken en eten, reizen en lekker borrelen met vriendinnen. Onlangs kochten wij een boerderij woning uit 1901 op een veiling, die compleet verbouwd moest worden. Daar zijn we nu veel tijd en energie aan kwijt, maar het is een mooie investering voor later.

 

1.Hoeveel geld geef je per week uit aan boodschappen?

Ik pin iedere maand €250,- en doe dit in mijn beurs voor de boodschappen. Toen wij net samen woonden pinde ik alle boodschappen. Toen gaven we soms meer dan het dubbele uit van nu ( en waren we maar met zijn tweeën ). Als ik te kort kom pin ik natuurlijk bij, maar meestal kom ik er goed mee uit. Dit komt omdat wij heel bewust en duurzaam boodschappen doen. Ik woon in een klein dorp met maar eén supermarkt en twee hele fijne boerderij winkels. Bij die boerderij winkels koop je nog echt direct van de boer, dat scheelt aardig in de kosten op het vers! En het is ook nog eens beter voor het milieu, denk aan al het extra onnodig plastic wat in supermarkten verkocht wordt.

2. Wat is je grootste miskoop?

Daar moet ik even over nadenken. Omdat wij heel bewust bezig zijn met het aanschaffen van spullen, wordt er van tevoren twee keer over nagedacht voor dat wij het echt kopen. Dus ik weet zo even niet echt iets op te noemen waar ik achteraf veel spijt van heb.

3. Wat is je beste koop?

Dat is ons nieuwe huis dat we kochten voor een prikkie op de veiling! Zoals ik hierboven al vertelde, het is een oude (varkens)boerderij uit 1901. We trokken een jaar geleden onze stoute schoenen aan, verkochten ons eigen huis met een flinke overwaarde, en kochten deze vrijstaande boerderijwoning voor een prikkie op de veiling. Het hele verhaal kun je hier nog eens terug lezen. Door deze aankoop zijn onze hypotheeklasten zo laag, daar huurt menig mens nog geen klein appartement voor. Het is een investering voor later. Als zelfstandige bouw ik natuurlijk geen pensioen op. Over een paar maanden als de verbouwing helemaal tot in detail afgerond is, laten we het huis opnieuw taxeren. Er is een gemiddelde schatting dat dit huis 45% meer op zal brengen dan dat wij er aan uitgegeven hebben. Dus by far is dit onze beste aankoop in de laatste tijd!

 

4. Spaar je regelmatig? Of alleen wanneer het je uitkomt.

Wij zijn natuurlijk met z’n tweeën! En wij sparen ook met z’n tweeën. Iedere maand gaat er sowieso een vast bedrag naar de spaarrekening van Mila. Dan sparen wij zelf natuurlijk ook nog. De verbouwing van ons huis hebben we betaald van ons spaargeld en de overwaarde die we kregen van ons oude huis. Het spaargeld ging hard de deur uit, maar inmiddels zijn we ook alweer hard op aan het bouwen. Zakelijk zet ik de BTW aan de kant, dat is natuurlijk niet echt sparen, maar ik doe het wel op een rekening waar ik rente op ontvang. Dus stiekem spaar ik wel een héél klein beetje!

5. 1 designer item of 5 items van Zara?

Geen van beide! Hoewel ik beide ook heel leuk vind hoor! Vroeger kon ik echt veel geld uitgeven aan design. Tegenwoordig geef ik niet meer zo onnodig geld uit aan kleding. Ik koop bewust, zowel voor mezelf als voor mijn dochter. Als ik bij Zara shop ga ik echt voor de Join Life collectie, die staat voor duurzaamheid.

6.  Wat zijn je favoriete winkels?

Ik shop graag direct bij een ondernemer, als zelfstandige ben ik er heel bewust van hoe moeilijk kleine ondernemers het kunnen hebben. Vandaar dat mijn voorkeur gaat naar het rechtstreeks kopen i.p.v. bij de grotere warenhuizen. Concept Stores en kleine boetiekjes heb ik een zwak voor, de persoonlijke aandacht en care for quality vind ik super fijn! Er is trouwens niet echt een specifieke winkel waar ik altijd shop.

7. Wat zou je doen met 1 miljoen?

1 miljoen? Geen idee eigenlijk. Eerst een nachtje over slapen. Ik zou ons huis afbetalen en investeren in vastgoed, dit verhuren zodat ik er weer inkomsten uit genereer. Verder heb ik een aantal mensen om me heen die wel een extraatje kunnen gebruiken, die ik zeker niet zal vergeten.

8. Ben je tevreden met je huidige salaris?

Yes! Ik heb iedere maand een vast bedrag dat ik kan en mag uitgeven. De rest van de inkomsten wordt gespaard en geïnvesteerd. De vrijheid en vrije tijd die ik met mijn dochter heb, daar kan geen dik salaris tegenop. Ik heb hier bewust voor gekozen, want de tijd die ik nu met haar heb zal ik nooit meer terug krijgen en dat is voor mij onbetaalbaar. Ik voel me oprecht een rijk mens! En hoop stiekem ook een voorbeeld te zijn. Daar kan voor mij geen dik salaris tegen op! Dus ja. Ik ben meer dan tevreden met mijn salaris.

 

9. Waar kan er in jouw huishouden nog wel op bezuinigd worden en waar zal je nooit op bezuinigen?

Het is hier al aardig uitgeknepen hoor. Maar als het echt moet en nood aan de man is, kan er hier en daar nog wel voor b-merken gekozen worden, bezuinigen op het gebruik van de verwarming en het verbruik van het zwembad in de tuin. Maar goed, je mag ook een beetje genieten. Waar ik zeker niet op ga bezuinigen zijn de weekenden weg en de vakanties, en etentjes met vrienden. Quality time vind ik heel belangrijk en ja, ik kom nu eenmaal uit Limburg en ben een echte Bourgondiër!

10. Hoeveel staat er op dit moment op jouw rekening?

Op mijn privé rekening staat nu nog €715,74 ( ik betaal mezelf uit op de 20ste van de maand ), hier hoeft trouwens nog alleen mijn telefoon rekening af (€20,- per maand) dus er blijft weer genoeg over om te sparen deze maand. Mijn zakelijke rekening staat op een kleine €11.000,- ( dit jaar gaan we wel investeren in een eigen kantoorruimte en in Juni een groot feest voor het 5 jarig jubileum)

Aan wie draag jij het stokje over?

Ik wil graag het stokje overdragen aan Gertrud van @thuisopnummer14 . ik heb Gertrud een aantal keer in real-life ontmoet en ik vind haar zo’n sympathieke vrouw. Ik ben wel benieuwd waar zij zich mee bezig houdt en hoe zij het allemaal doet.


Reactie Anne: Wat een prachtige boerderij hebben jullie gekocht! Daar mag je inderdaad heel trots op zijn. En dan ook nog eens voor een mooie prijs. Fijn hoor! En super dat je je balans in werken en het moederschap hebt gevonden. Die balans kan voor iedereen ergens anders liggen, ook wanneer je fulltime of parttime werkt. Maar dat je er tevreden mee bent is al heel mooi meegenomen. En daar kan inderdaad geen dik salaris tegen op. Qua boodschappenbudget zijn jullie erg goed en bewust bezig! Ik merk zelf vooral in de zomer, als wij de moestuin van onze ouders hebben ‘geplunderd’, hoe goedkoop en lekker vers kan zijn. Dankjewel voor je antwoorden Suus!

Volg Suus ook op Instagram.

Foto’s: @leeffstijl

Anne

30 jaar en nog wat, mama van Mats en Jent en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit, genieten en ook nog eens sparen en is daarom met MoneyMom gestart.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Leuk om te lezen weer! Goede deal gesloten met de aankoop van het huis denk ik. Ben nu ook heel benieuwd geworden naar hoe die boerderij er straks uit gaat zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.